Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het iconische 'postzak-jasje' van Jan Taminiau bestaat 20 jaar

8 februari 2024 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima staat onder andere bekend om haar prachtige kledingstijl en diverse garderobe. Van de kobaltblauwe japon tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 tot aan chique pakken in alle kleuren van de regenboog. Maar er is één jasje dat bij het grote publiek echt in het geheugen gegrift staat: het postzak-jasje van Jan Taminiau dat zijn grote doorbraak betekende.

In 2009 droeg Máxima tijdens de Mode Biënnale in Arnhem voor het eerst iets van Jan Taminiau, toen nog een onbekende ontwerper. Het postzak-jasje bleek een echte hit en drie maanden later droeg Máxima het kledingstuk opnieuw in New York. Het was voor Máxima en heel Nederland een eerste kennismaking met de Nederlandse couturier.

Lees verder onder de foto.

Maxima_postzakjas.jpg
2009: de toen nog prinses Máxima draagt het postzak-jasje voor het eerst in Arnhem.

Het verhaal achter het postzak-jasje van Koningin Máxima

Anno 2024 is Jan Taminiau een van de favoriete couturiers van koningin Máxima en niet meer weg te denken uit de garderobe van de koningin. Twintig jaar geleden begon voor deze couturier het creatieve proces van het postzak-jasje. "De postzak is iets dat in zekere zin afgedankt was, maar uiteindelijk zo'n mooie schoonheid in zich heeft omdat alle post daar in heeft gezeten", zo omschrijft Jan Taminiau zijn ontwerp. "Alle liefdesbrieven, belastingbrieven, alles positief en negatief. Dat vond ik zo mooi en zo poëtisch."

Lees verder onder de foto.

Máxima draagt het postzakjasje in New York in 2009.
Máxima draagt het postzakjasje in New York in 2009.

Tijdens een interview met Blauw Bloed uit 2018 vertelt de couturier over het moment dat Máxima in zijn ontwerp ten tonele verscheen. "Het was heel mooi dat het op zo'n manier ineens gedragen werd door zo'n icoon van Nederland."

Het 'royal effect'

Het postzak-jasje werd hierna een regelrechte hit in modeland. Er verschenen dan ook een hoop namaakprints die leken op het ontwerp van Taminiau. Het upcyclen van oude materialen (in dit geval dus de postzak) was twintig jaar geleden nog een nieuw concept, waarmee deze couturier zich op de kaart zette.

Iedereen kent deze outfit van Máxima: de postzakjas. Het was weer Jan Taminiau die dit fantastische
Iedereen kent deze outfit van Máxima: de postzakjas. Het was weer Jan Taminiau die dit fantastische én duurzame ontwerp maakte.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--