Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze wilg is een stukje geschiedenis in Flevoland omdat prins Bernhard er tegenaan plaste

6 augustus 2023 · Leestijd 2 min

In Flevoland zijn ze apetrots op de Bernhardwilg. De schietwilg in het Zuigerplasbos in Lelystad is een klein stukje geschiedenis in Flevoland. Niet omdat prins Bernhard de boom geplant heeft, maar omdat hij er tegenaan heeft geplast. Een verhaal waar de mensen uit de polder maar al te graag mee pronken.

Waar je in Amsterdam verhalen kunt vertellen van eeuwen geleden, is de geschiedenis van Flevoland wat beperkt. Dat is dan ook de reden dat de zogeheten 'plaswilg' van prins Bernhard een prominent plekje in de geschiedenisboeken van de provincie heeft gekregen. Reden genoeg om het verhaal van de Bernhardwilg verder te vertellen. Gewoon omdat het kan. 

De wilg in kwestie waar prins Bernhard tijdens de jacht tegenaan plaste, staat in het Zuigerplasbos in Lelystad. Een hele toepasselijke naam voor dit bos, als je het ons vraagt. Het 'plasje' gebeurde waarschijnlijk in de jaren '60 en '70 toen prins Bernhard veel jaagde in het gebied. De plek was destijds namelijk een kale vlakte, waardoor je daar goed kon jagen op klein wild. 

Lees verder onder de foto.

Prins Bernhard in 1992
Prins Bernhard in 1992.

Van schietwilg naar Bernhardwilg 

De schietwilg was in de jaren '60 nog maar een klein boompje, maar is nu uitgegroeid tot een gigantische boom. De befaamde boom waar prins Bernhard zijn behoefte tegen deed, heeft zelfs een speciaal bordje gekregen zodat de wandelaars in dit gebied er niet omheen kunnen. Hoe de mensen uit Flevoland weten dat dit dé wilg van prins Bernhard is? Uit verhalen van mensen van de buitendienst die achter prins Bernhard aanliepen tijdens de jacht. Zij hebben dit verhaal doorverteld, waardoor we nu weten van zijn bestaan. 

Boomdeskundige Peter Kouwenhoven vertelt erover bij omroep Flevoland. Dat de Bernhardwilg in de tussentijd wat verwilderd is, maar volgens de boomexpert niks uit. "De boom kan nog lang mee, de takken die op de grond liggen schieten wortel waardoor de boom en het verhaal erachter blijft bestaan," aldus Kouwenhoven in het interview. "De verhalen moeten in leven gehouden worden. Wat je hebt, moet je koesteren." 

Foto's: ANP 

Hoe prins Bernhard onze monarchie redde

Lees ook over:

Hoe prins Bernhard onze monarchie redde
Boekje open over geheime missie Bernhard

Lees ook over:

Boekje open over geheime missie Bernhard
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--