Prins Constantijn: ‘We moeten vaker mensen opzoeken die je niet vaak hoort’
Het Prins Claus Fonds bestaat dit jaar 25 jaar. Met deze stichting worden buitenlandse kunstenaars onder de aandacht gebracht die in hun land werken onder moeilijke omstandigheden. Sinds het overlijden van prins Claus is prins Constantijn erevoorzitter. Aan Blauw Bloed vertelt hij over het belang van het fonds, de nalatenschap van zijn vader en gaat het ook nog even over zijn dochter Eloise.
In 1996 kreeg prins Claus het fonds cadeau, toen hij 70 jaar werd. Iets waar de prins destijds heel erg blij mee was, zegt zijn zoon prins Constantijn. “Mijn vader verkondigde een visie van het belang van cultuur, ook in ontwikkelingssamenwerking. Dat hij een eigen fonds hiervoor kreeg, was een enorm cadeau.”
Al bijna 25 jaar zet het fonds culturele projecten en kunstenaars in het zonnetje die onder moeilijke omstandigheden werken. Bijvoorbeeld doordat zij met hun werk kritiek op een overheid leveren die daar niet blij mee is. Met de prijs wil de stichting de kunstenaars erkenning en bekendheid geven vanuit het buitenland, in de hoop dat er daardoor deuren voor hen geopend worden. “Het zijn schrijvers, maar ook bijvoorbeeld dansers of choreografen en uitgevers die enorm gedreven omgaan met hun culturele uiting”, zegt Constantijn. “Zij komen niet altijd op de leukste manier in contact met de overheid. Daarom is het belangrijk hen te steunen en internationaal aandacht te vragen zodat zij hun werk kunnen doen.”
Tot nu werden er prijzen uitgereikt aan kunstenaars uit allerlei landen. Ook al onthoudt prins Constantijn niet al hun namen, de verhalen zijn hem altijd bijgebleven. “Van een fotografe uit Iran die met waanzinnig mooie foto’s op een hele subtiele manier kritiek levert op de sociaal-politieke ontwikkeling in het land. Of een prijswinnaar uit het Amazonegebied die daar opkwam voor de inheemse bevolking in de strijd om ontbossing. Die beelden blijven je bij.”
Volgende generatie
Na het overlijden van prins Claus nam prins Constantijn het voorzitterschap over, eerst samen met zijn broer Friso. Zou hij het stokje overdragen aan bijvoorbeeld een van zijn eigen kinderen? “Dat weet ik niet, daar heb ik nooit zo over nagedacht. Het is de vraag of de volgende generatie, die een mindere band heeft met mijn vader, de interesse heeft in ontwikkeling en cultuur. We zullen zien.”
Wel ziet hij dat zijn eigen kinderen al enorm maatschappelijk betrokken zijn. Zo maakt Eloise zich er hard voor om jezelf te zijn en promoot zij tweedehands kleding, vertelt Constantijn:
Maar Eloise is naast haar maatschappelijke werk dus ook op commercieel vlak actief, zoals in de verkoop van tweedehands kleding. En soms komt daar kritiek op. Zoals afgelopen week, toen in het nieuws kwam dat Eloise in het vliegtuig gratis gekregen tasjes weer doorverkoopt. Haar vader vindt die kritiek niet terecht, vertelt hij:
Nalatenschap
Komende maandag zou prins Claus 95 jaar zijn geworden, en op 6 oktober is het alweer 19 jaar geleden dat hij overleed. Hoe zou prins Constantijn willen dat we hem herinneren? “Mijn vader was iemand die heel veel heeft gegeven omdat hij gaf om anderen. Hij zocht naar mensen die iets authentieks hadden. Daarom vond hij het Prins Claus Fonds ook zo waardevol. Als je ziet wat de prijswinnaars voor elkaar krijgen gegeven hun omstandigheden…dat soort mensen zocht hij op. En ik denk dat we die mensen meer moeten opzoeken. De mensen die je niet vaak hoort, maar wel hard werken. Die proberen de wereld net een beetje mooier en beter te maken.”
Bekijk hieronder het complete interview dat Jeroen Snel had met prins Constantijn.