Prins Laurent zorgt voor storm van kritiek
De uitspraken van de Belgische prins Laurent ter verdediging van zijn verre familielid koning Leopold II hebben vrijdag voor een storm van kritiek gezorgd op sociale media. Ook buiten België is met ongeloof gereageerd op de uitlatingen van de jongere broer van koning Filip.
Volgens Laurent heeft koning Leopold II (1835-1909) veel betekend voor België. "U moet maar eens zien wat Leopold II allemaal gedaan heeft voor België", zei hij in een kort interview met de Waalse Sudpresse. "Hij heeft parken laten aanleggen in Brussel en vele andere dingen."
De 56-jarige prins zei verder dat Leopold in de Congo-Vrijstaat - eind negentiende eeuw zijn privébezit - geen misstanden begaan kon hebben. "Hij is nooit in Congo geweest. Ik zie dus absoluut niet in hoe hij de mensen daar zou kunnen hebben laten lijden. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt."
Niet Leopold II, die de Congo-Vrijstaat in 1885 met instemming van andere westerse koloniale machten wist te verwerven, maar diens ondergeschikten waren volgens Laurent schuldig aan de goed gedocumenteerde gruwelijkheden die daar plaatsvonden. "U moet weten dat er veel mensen voor hem werkten. Zij hebben echt misbruiken gepleegd. Het is dus niet zo dat Leopold II dat allemaal zelf heeft gedaan."
Black Lives Matter
De afgelopen dagen is de discussie over koning Leopold II flink opgelaaid naar aanleiding van het Black Lives Matter-protest. In verschillende Belgische steden werden standbeelden van de vroegere vorst besmeurd en beschadigd.
Prins Laurent heeft met zijn weinig zorgvuldig gekozen bewoordingen over koning Leopold II een nieuw hoofdstuk aan zijn eigen zwartboek toegevoegd. Zijn broer koning Filip houdt hem liefst zo ver mogelijk van zich vandaan. De Belgische vorst heeft sinds zijn aantreden in juli 2013 geen misstap begaan, maar de monarchie is desondanks een aantal keren in opspraak gekomen door handelingen van met name Laurent.
Verschillende Belgische politici vinden dat koning Filip namens België zijn excuses moet aanbieden voor het schrikbewind van zijn verre voorganger koning Leopold II in de toenmalige Congo-Vrijstaat. De komende zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de huidige Democratische Republiek Congo op 30 juni zou daarvoor een goede aanleiding en gelegenheid zijn.
Bron: ANP