Royaltyverslaggever Sam Hoevenaar over de jarige prinses Amalia: "Ze is echt geen grijs muisje"
Al vanaf haar geboorte staat het leven van prinses Amalia in de schijnwerpers. Waar we haar tot haar achttiende alleen kenden van fotosessies en Koningsdagen, zien we nu voorzichtig meer van de troonopvolgster. Royaltyverslaggever Sam Hoevenaar volgt de jarige prinses al jaren op de voet en geeft duiding.
Op de dag af 21 jaar geleden wordt prinses Amalia geboren in Den Haag. Als oudste dochter van op dat moment prins Willem-Alexander en prinses Máxima is ze de toekomstige troonopvolgster van Nederland. Een titel die zij sinds de inhuldiging van haar vader draagt als Prinses van Oranje. Waar we Amalia op dat moment alleen kennen van jaarlijkse fotosessies en Koningsdagen, volgen er vanaf haar achttiende verjaardag meer publieke momenten. Royaltyverslaggever Sam Hoevenaar doet verslag van die momenten én ziet de prinses ontwikkelen tot toekomstig koningin.
Teruggetrokken
Prinses Amalia heeft een heftige periode achter de rug vanwege bedreigingen. “Ze heeft toen ook aangegeven dat ze het daar echt wel moeilijk mee had”, vertelt Sam Hoevenaar. “Je zag ook dat ze in die periode meer teruggetrokken was. Ze stond ook vaak achter haar ouders verscholen.”
Lees verder onder de foto.
"Krachtige, toekomstige koningin"
Op Prinsjesdag 2024 ziet de royaltyverslaggever een hele andere prinses. “Daar hebben we echt een transformatie gezien. Heel Nederland raakte er niet over uitgepraat”, concludeert Sam. “Net als de afgelopen fotosessie. Ze weet goed voor de camera's te poseren. Daar zie je echt een krachtige, toekomstige koningin. Ze is heel zelfverzekerd en echt geen grijs muisje.”
Lees verder onder de foto.
Persgesprekken
Sinds haar achttiende neemt de prinses ook deel aan persgesprekken. Sam is bij die gesprekken aanwezig en ziet daar een ontwikkeling. “Soms stellen journalisten scherpe vragen, Amalia reageert dan zelf ook heel gevat. Ze heeft haar bekkie wel bij haar, zou je kunnen zeggen”, aldus Sam. Voor die persgesprekken bereidt Amalia zich goed voor. “Daarin zie je dat ze een heel perfectionistisch meisje is. Wat mij betreft de perfecte skills voor een toekomstig koningin.”
Lees verder onder de foto.
Generatie troonopvolgers
Ook in andere landen worden Amalia’s generatiegenoten klaargestoomd voor de troon. Opvallend is hoe we hen aan het werk zien, in vergelijking met prinses Amalia. Zo is prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen veel bezig met het milieu en legt prinses Leonor van Spanje haar eerste buitenlandse werkbezoek af. “Dat zijn heel duidelijk werktaken”, vertelt Sam. Dat komt volgens de royaltyverslaggever door de populariteit van die koningshuizen. “Zij hebben het waarschijnlijk harder nodig dat de jongere generatie een stapje naar voren zet.”
Lees verder onder de foto.
Beschermde opvoeding
Soortgelijke taken zien we bij prinses Amalia nog niet. Sam: “Koning Willem-Alexander is heel beschermend over prinses Amalia. Het motto dat ze zichzelf eerst goed moet leren kennen, voordat ze het land kan dienen is haar met de paplepel ingegoten.” Het lijkt erop dat prinses Amalia dat advies aanneemt. “Ze zegt ook zelf steeds dat het iets is wat voor haar ver weg ligt." Daaraan merkt Sam dat Amalia in deze fase nog volop geniet van haar jeugd.
Lees verder onder de foto.
Verandering
Hoogstwaarschijnlijk komt daar vanaf januari verandering, denkt Sam. ”Ik verwacht dat ze dan een professionaliteitsslag gaat maken.” En dat heeft alles te maken met haar toelage. “Ze gaat vanaf 2025 gebruik maken van een onkostenvergoeding van 1,5 miljoen voor personeel en kantoor. Dan zien we de prinses waarschijnlijk vaker aan het werk", hoopt Sam.
Beeld: ANP
Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven