Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Amalia maakte al een bijzondere reis naar Zuid-Afrika

17 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Het is je vast niet ontgaan dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Zuid-Afrika gaan deze week voor een staatsbezoek. Maar wist je dat hun dochter prinses Amalia al eerder een bijzondere reis naar het Afrikaanse land maakte? Daar zat ze veertig uur op een berg om zichzelf te leren kennen.

In 2019 maakte prinses Amalia een hele bijzondere reis naar Zuid-Afrika. Samen met negen andere meiden maakte zij een tocht van veertien dagen door de uitgestrekte savanne met alleen een rugzak bij de hand. Ze had geen telefoon of horloge bij zich en moest aan de hand van de sterren kijken hoe laat het was. 

Tocht door de savanne

In het boek Amalia, dat uit werd gebracht op haar achttiende verjaardag, vertelt de prinses aan Claudia de Breij over deze ervaring in Zuid-Afrika. "Alles wat je nodig hebt, draag je op je rug. En er zijn volop distels en muggen, maar geen gezeur, gewoon lópen. Je hebt ook geen zeep bij je of niks, maar gaat gewoon zwemmen in een beekje met ijskoud bergwater." 

Lees verder onder de foto.

prinses-amalia-claudia-de-breij.jpg
Prinses Amalia maakt een foto samen met Claudia de Breij.

Eén met de natuur 

De tocht leerde de Prinses van Oranje om één te zijn met de natuur. Ze moest immers zelf hout sprokkelen en vervolgens vuur gaan maken. In de nacht moest de prinses om de beurt de wacht houden. Amalia leerde er ook een vaardigheid. Namelijk klokkijken door de stand van de sterren. "Dus je houdt je hand zó, bij de horizon, en als je dan een ster ziet onthoud je die. Is die ster dan later beneden je hand, dan is er een uur voorbij. Het klopte steeds", zegt de prinses in het boek 'Amalia'. 

Lees verder onder de foto.

Koningspaar Amalia op Sint Eustatius 2023
Januari 2023: Prinses Amalia op Sint Eustatius.

40 uur alleen op een berg 

Een bijzonder onderdeel van de reis naar Zuid-Afrika was een solo-opdracht. Elke deelnemer van de groep moest in zijn uppie veertig uur op een berg doorbrengen met als doel zichzelf leren kennen. En als we prinses Amalia mogen geloven is dat gelukt. Ze had alleen een opschrijfboekje en een pen bij zich en daar schreef ze iets heel emotioneels in. "Toen heb ik daarin een brief geschreven aan mijn tante. Aan Inés. Met wat ik nog kwijt wilde." 

Op de ochtend van de tweede dag mocht prinses Amalia van 'haar berg' af om zich weer bij de groep te mengen. We gaan deze week zien of haar ouders net zo'n bijzondere ervaring mee gaan maken in Zuid-Afrika. Bekijk hier het programma van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika. 

Kijk en lees: Jeroen Snel interviewt Claudia de Breij over haar boek Amalia

Lees ook over:

Kijk en lees: Jeroen Snel interviewt Claudia de Breij over haar boek Amalia

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--