Post voor prinses Ariane! Zij krijgt deze week een bijzondere brief
Op de deurmat van Paleis Huis ten Bosch valt deze week een bijzondere brief voor prinses Ariane. De prinses wordt dit jaar namelijk 17 jaar oud, waardoor zij de Dienstplichtbrief van Defensie ontvangt. Zo gingen andere leden van de Nederlandse koninklijke familie met deze brief om.
Over de Dienstplichtbrief
In deze zogenoemde Dienstplichtbrief staat dat degene die de brief ontvangt, kan worden opgeroepen wanneer er een oorlog dreigt. In principe ben je niet verplicht om daar iets mee te doen. Sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht namelijk opgeschort. Dat betekent dat dienstplichtigen niet meer worden opgeroepen, maar de regering en het parlement daar wel toe kunnen besluiten in uitzonderlijke situaties. De militaire dienstplicht geldt voor iedereen tussen de 17 en 45 jaar. Ook de koninklijke familie ontvangt deze Dienstplichtbrief. Zo gingen zij daarmee om.
#1 Koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander, toen nog Prins van Oranje, vervult van 1985 tot en met 1987 zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. Daar volgt hij een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder, en dient vervolgens aan boord van de fregatten Hr Ms Tromp en Hr Ms Abraham Crijnssen. Na het afstuderen aan de universiteit behaalt de koning zijn groot militair vliegbrevet bij het 334 Transportsquadron van de Koninklijke Luchtmacht.
Lees verder onder de foto's.
#2 Prinses Amalia
Sinds 2019 valt de dienstplichtbrief ook bij vrouwen op de deurmat. Prinses Amalia is dan ook de eerste vrouw van het Koninklijk Huis die deze brief ontvangt. Hoewel zij besluit om haar vader niet achteraan te gaan in militaire dienst, maakt de prinses wel kennis met de diverse onderdelen van de strijdkrachten.
Lees verder onder de foto.
#3 Prinses Alexia
In 2022 is het de beurt aan prinses Alexia om de Dienstplichtbrief te openen. Net als haar zus kiest de prinses ervoor om niet in dienst te gaan. Prinses Alexia heeft momenteel een tussenjaar, het is nog onbekend wat haar plannen zijn voor na dit tussenjaar.
Lees verder onder de foto.
#4 Lucas van Lippe-Biesterfeld, van Vollenhoven
Hoewel prinses Amalia en prinses Alexia ervoor kiezen om niet in dienst te gaan, zijn er leden van de koninklijke familie die wel gehoor geven aan de dienstoproep. Neem bijvoorbeeld Lucas van Lippe-Biesterfeld, Van Vollenhoven, de zoon van prins Maurits. Hij is na het behalen van zijn vwo-diploma in 2020 direct aan de slag gegaan bij de Koninklijke Militaire Academie. Daar is hij in een razend tempo van elf maanden tijd bevorderd tot officier en kort daarna op missie gegaan naar Irak. Hoewel het behalen van een technische opleiding (VTO) een verplicht onderdeel is binnen de opleiding, is deze eis voor Van Lippe-Biesterfeld, Van Vollenhoven losgelaten.
Lees verder onder de foto.
Wil je meer weten over de banden tussen royals en het leger? Klik dan hier.
Foto's: ANP
Geschreven door
Mitchel van der Hoef