Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze royals hebben sterke banden met het leger

1 april 2023 · Leestijd 6 min

Uit een vliegtuig springen, meerijden in een tank of in een onderzeeër varen. Regelmatig laten de prinsen en prinsessen zich van hun stoere kant zien. Wij hebben acht royals die een hechte band hebben met het leger op een rijtje gezet.

Koning Willem-Alexander 

Koning Willem-Alexander, toen nog Prins van Oranje, heeft van 1985 tot 1987 zijn dienstplicht vervuld bij de Koninklijke Marine. Hij volgde een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder, en diende vervolgens aan boord van de fregatten Hr Ms Tromp en Hr Ms Abraham Crijnssen. Na het afstuderen aan de Universiteit behaalde Willem-Alexander zijn groot militair vliegbrevet bij het 334 Transportsquadron van de Koninklijke luchtmacht. 

Recentelijk zagen we Koning Willem-Alexander op bezoek bij Nederlandse militairen in Litouwen. Deze militairen maken deel uit van de NAVO Enhanced Forward Presence, dat de verdediging van Europa aan de oostflank als doel heeft. Tijdens het bezoek heeft de vorst meegedaan aan een oefening. Dit leverde beelden op van de Nederlandse koning in een tank en in gesprek met de gestationeerde militairen.  

Lees verder onder de foto's.

Prinses Ingrid Alexandra 

De Noorse prinses Ingrid Alexandra hebben we ook al diverse keren gezien bij militairen oefeningen. Afgelopen januari zagen we de prinses ook nog een parachutesprong maken met een speciaal team van de Noorse strijdkrachten.

Lees verder onder de foto's.

Ingrid Alexandra maakt parachutesprong

Ingrid Alexandra heeft in oktober van 2022 een bezoek gebracht aan de Noorse strijdkrachten in het plaatsje Setermoen. Hier kreeg de oudste dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit een briefing over het pantserbataljon en het artilleriebataljon. 

De prinses mocht een proefrit maken in een gepantserde auto. Ook nam zij deel aan een oefening waarbij een soldaat gewond was geraakt bij een explosie. Ze werd geïnstrueerd over evacuatievoertuigen en na afloop lunchte de royal met de dienstplichtige soldaten. 

Lees verder onder de foto's.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Militaire training prinses Amalia 

Prinses Amalia heeft in 2022 kennisgemaakt met drie onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht, ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag. Amalia maakte kennis met de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine. Zo vloog de prinses mee met een F-16 en kreeg ze informatie over het gevechtsvliegtuig als wapenplatform tegen gronddoelen en vliegtuigen. 

Lees verder onder de foto's.

De Prinses van Oranje vervolgde haar kennismaking bij de koninklijke landmacht waar ze een rit maakte in een gevechtstank en leerde hoe het is om in zwaar gepantserde voertuigen te werken. Ook maakte ze kennis met militairen van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon. Deze Nederlandse militairen zijn ingedeeld bij het Cavalerieregiment, dat de naam draagt van de Prinses van Oranje: Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia.

Lees verder onder de foto's.

De kennismaking sloot de prinses af bij de Koninklijke Marine, waar haar vader koning Willem-Alexander is begonnen. Amalia vaarde mee op Zr.Ms. Zeeleeuw, de prinses heeft onder begeleiding de boot bestuurd en boven water laten komen.

Lees verder onder de foto's.

Prinses Elisabeth en prins Gabriël 

De Belgische prinses Elisabeth heeft in 2021 haar opleiding 'Militaire en Sociale Wetenschappen' afgerond aan de Koninklijke Militaire School. Tegen het einde van deze opleiding deelde het Belgische hof beelden van prinses Elisabeth tijdens het zomerkamp. Op de foto's is te zien hoe de prinses de leiding neemt over een sectie van de Koninklijke Militaire School.

Lees verder onder de foto's.

De broer van prinses Elisabeth, prins Gabriel, volgt sinds 22 augustus 2022 dezelfde militaire opleiding als zijn zus. Omdat hij zijn eerste maanden van zijn opleiding succesvol had afgrond had de zoon van koning Filip en koningin Mathilde zijn blauw muts gekregen. Zijn ouders en oudere zus waren bij de uitreiking aanwezig. Tijdens de ceremoniële opening van het schooljaar mocht de prins een korte toespraak houden, waarin hij zei: ''Mijn collega’s en ik zijn ons bewust van de tucht en de inspanningen die de Koninklijke Militaire School van ons zal vergen''. 

Lees verder onder de foto's.

Prins Bernhard (1911-2004)

Prins Bernhard (1911-2004), de man van koningin Juliana (1909-2004), was nauw betrokken bij het Nederlandse leger. Hij diende als reserveofficier in de cavalerie, en werd later bevorderd tot luitenant-kolonel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij naar Engeland, waar hij zich aansloot bij de geallieerde strijdkrachten. Hij kreeg al snel de leiding over de Nederlandse strijdkrachten in ballingschap. De relatie tussen het leger en prins Bernhard was niet altijd even makkelijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Dit leidde tot een onderzoek. Hoewel prins Bernhard uiteindelijk werd vrijgesproken van directe betrokkenheid bij de omkoping, was zijn reputatie ernstig beschadigd. Deze affaire zorgde voor spanningen tussen prins Bernhard en het Nederlandse leger.

Lees verder onder de foto's.

Prins Bernhard, 1940
Prins Bernhard tijdens militaire oefening op een stormbaan, 1939/1940.
Bernhard 1942
Prins Bernhard bezoekt Nederlandse troepen in het Engelse Wolverhampton, 1942.
Bernhard 1973
Bernhard bezoekt Nederlandse militairen die deelnemen aan NAVO legeroefening Big Ferro in West Duitsland, 1973.

Koningin Máxima maakt parachutesprong 

Koningin Máxima zagen we vorig jaar in Breda een parachutesprong maken. De koningin deed dit tijdens een bezoek aan de Defensie Para School (DPS). Na een instructie maakte Máxima haar eerste officiële tandemsprong. De koningin zei bij aankomst op de kazerne dat ze het erg spannend vond, ''geen idee waar ik aan begonnen ben''. 

Tijdens het bezoek kreeg de koningin uitleg over de verantwoordelijkheden van de organisatie. Ook sprak ze met militairen over hun opleiding en met instructeurs over hun werkzaamheden en operationele inzet in missies. Zo ondersteunde de Defensie Para School onder meer missies in Mali en Afghanistan. Na de uitleg kreeg koningin Máxima een rondleiding door de trainingshal, waar ze onder meer een demonstratie kreeg over parachutevouwen.

Lees verder onder de foto's.

Prins William en prins Harry

De Britse prins William trad in 2006 toe tot de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst, waar hij een opleiding volgde tot officier. Hij werd opgeleid tot piloot en volgde een intensieve training om een Sea King-helikopter te besturen. In 2008 voltooide prins William zijn opleiding en trad hij toe tot de Britse strijdkrachten als luitenant. Hij werd gestationeerd op de luchtmachtbasis RAF Valley op het eiland Anglesey in Wales, waar hij als helikopterpiloot werkte bij de Search and Rescue Force. Gedurende zijn militaire carrière heeft prins William verschillende missies uitgevoerd, waaronder reddingsoperaties in bergachtige gebieden en overstromingen. Hij heeft ook deelgenomen aan militaire oefeningen en trainingen in het buitenland, waaronder in Kenia en Canada.

Lees verder onder de foto's.

De broer van William, prins Harry, heeft ook een sterke band met het Britse leger. Hij heeft 10 jaar in dienst gezeten en heeft in die tijd twee uitzendingen naar Afghanistan voltooid. Harry heeft ook aangegeven hoe belangrijk zijn tijd in het leger voor hem was. Hij heeft gezegd dat hij "gelukkig was om deel uit te maken van een fantastisch team" en dat hij veel geleerd heeft tijdens zijn tijd in het leger. Hij heeft ook gesproken over hoe het leger hem heeft geholpen bij het overwinnen van persoonlijke problemen, zoals het verlies van zijn moeder, prinses Diana.

Bekijk hier de video!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: ANP / Nationaal Archief

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--