Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Diana droeg nauwelijks handschoenen, dit is waarom

16 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Prinses Diana zagen we bij werkbezoeken maar weinig met handschoenen aan. Dat terwijl dat in het Britse koningshuis wel werd aangemoedigd. Lady Diana liet de handschoenen niet zomaar achterwege, daar zat een hele duidelijke reden achter.

Koningin Elizabeth droeg tijdens officiële gelegenheden, zoals een staatsbanket, vaak een paar handschoenen. Voor formele gelegenheden droeg ze handschoenen die tot aan haar elleboog omhoog liepen, voor werkbezoeken vaak een korter exemplaar. Al liep de koningin ook weleens zonder handschoenen de deur uit. 

Lees verder onder de foto. 

Elizabeth_Archers_Reddeno_Parade_2022

De voornaamste reden van de koningin om handschoenen te dragen, was om haar handen te beschermen. Op een dag schudde ze immers heel wat handen en ze wilde liever geen ziektes oplopen. Daarnaast hoorde het simpelweg bij haar stijl en haar imago.

Lees verder onder de foto. 

Koningin Elizabeth Slowakije

Prinses Diana droeg liever geen handschoenen

Dat prinses Diana ervoor koos om nauwelijks handschoenen te dragen, komt eigenlijk niet als een verrassing. Ze stond er immers om bekend om het niet zo nauw te nemen met koninklijke protocollen en durfde haar eigen weg in te slaan. Maar het was niet zomaar een keuze die ze maakte. 

Diana's Decades, de docu-reeks over 30 jaar Diana is vanaf 2 augustus te zien op NPO 2

Lees ook over:

Diana's Decades, de docu-reeks over 30 jaar Diana is vanaf 2 augustus te zien op NPO 2

Prinses Diana wilde graag toegankelijk en benaderbaar zijn voor het Britse volk. Een paar handschoenen maakte letterlijk de afstand groter tussen haar en de mensen achter de hekken, en dat wilde ze niet. De 'People's Princess' wilde écht fysiek contact maken met de mensen die ze ontmoette. 

Lees verder onder de foto. 

Diana Versace

Volgens ingewijden had de prinses het idee dat de connectie verloren ging als er een lap stof tussen haar en de andere persoon in zat. Dat bewees Diana alleen maar toen zij in 1991 met blote handen de hand schudde van een aids-patiënt. In die tijd werd nog veel geloofd dat aids overgedragen kon worden door iemand aan te raken. Het was dan ook heel bijzonder dat prinses Diana al die vooroordelen aan de kant schoof door een aids-patiënt gewoon aan te raken zoals ze bij ieder ander mens zou doen. In die tijd maakte dat veel impact. 

Lees verder onder de foto. 

diana-princess-prinses.jpg

Is het dragen van handschoenen een royal protocol? 

In de vroegere tijden waren handschoenen wél een belangrijk onderdeel van het koninklijke protocol. Het zou uitstralen hoe schoon en puur de familie was en hoeveel status de leden van de familie hadden. Tegenwoordig wordt dit protocol veel meer losgelaten, en is het meer een persoonlijke keuze of men handschoenen wil dragen of niet. Misschien heeft prinses Diana daar stiekem wel invloed op gehad. 

Foto's: ANP

Deze normale baan had Diana Spencer voordat ze met prins Charles trouwde

Lees ook over:

Deze normale baan had Diana Spencer voordat ze met prins Charles trouwde
Dit is het verhaal achter de wereldberoemde 'revenge dress' van prinses Diana

Lees ook over:

Dit is het verhaal achter de wereldberoemde 'revenge dress' van prinses Diana

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--