Deze 'traditie' op Prinsjesdag is je waarschijnlijk nog niet eerder opgevallen
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveren dinsdag samen met prinses Amalia in de Glazen Koets bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Prinses Alexia sluit aan in een ander rijtuig dat ze deelt met prins Constantijn en prinses Laurentien. Prinses Beatrix zal de koninklijke stoet zoals gewoonlijk vanachter het raam bewonderen. Maar wist je dat prinses Juliana deze traditie na haar abdicatie heeft geïntroduceerd?
Beatrix volgt op 30 april 1980 haar moeder op als koningin van het Koninkrijk der Nederlanden. Als koningin heeft Juliana de troonrede tientallen keren uitgesproken, maar na haar aftreden heeft ze een heel andere rol. Ze zit op Prinsjesdag niet meer in een rijtuig en hoeft ook niet meer aanwezig te zijn in de Ridderzaal, de locatie waar de vorst normaliter de troonrede uitspreekt.
Zwaaien vanuit het Kabinet van de Koning
De toen 71-jarige prinses besluit de koninklijke stoet voortaan vanachter het raam te bewonderen. Lekker warm en droog, want het weer kan in september nogal wisselvallig zijn. En de prinses heeft in het Kabinet van de Koning (In de tijd van prinses Juliana nog Kabinet van de Koningin, red.) altijd de beste plek om naar haar dochter koningin Beatrix en prins Claus in de Gouden Koets te zwaaien.
Lees verder onder de foto.
Samen met prinses Christina
Prinses Juliana hoeft Prinsjesdag gelukkig niet alleen door te brengen, ze wordt namelijk regelmatig vergezeld door haar jongste dochter prinses Christina (1947-2019). Door Christina's huwelijk met de katholieke Jorge Guillermo komt ze niet meer in aanmerking voor de troon. De prinses heeft namelijk geen toestemming gevraagd aan het Nederlandse parlement, waardoor ze ook haar plek in een rijtuig op Prinsjesdag verliest. Gelukkig kan prinses Christina nog wel genieten van de feestelijkheden door samen met haar moeder Juliana vanachter het raam naar haar zussen en zwagers te zwaaien.
Lees verder onder de foto's.
Prinses Beatrix kijkt voortaan ook toe uit het raam
Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013, is Beatrix prinses en hoeft ze dus ook niet meer de troonrede uit te spreken op de derde dinsdag van september. Beatrix kiest er in 2014, een jaar na de troonswisseling, voor om de koninklijke stoet te bewonderen vanachter hetzelfde raam waar haar moeder elk jaar zat. Een familietraditie werd geboren. Wat een bijzondere manier om zo koningin Juliana te eren!
Lees verder onder de foto's.
Prinses Beatrix heeft net als Juliana regelmatig gasten over de vloer op Prinsjesdag. Zo zat in 2019 oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes naast de prinses.
Lees verder onder de foto.
Uitzonderingen op de traditie
In 2015 en 2016 moet prinses Beatrix op zoek naar een andere locatie. Het Kabinet van de Koning wordt die jaren namelijk gerenoveerd waardoor de prinses moet uitwijken naar het Mauritshuis. Daar staat ze op het bordes om de koninklijke stoet te kunnen zien. Voor de gezelligheid wordt Beatrix die jaren vergezeld door onder andere de directeur van het Mauritshuis.
Lees verder onder de foto's
Ook in 2022 is de locatie anders dan anders. Prinses Beatrix zwaait de stoet toe vanuit het gebouw van de Raad van State. Daar wordt ze tevens begroet door demonstrerende boeren die onder andere omgekeerde vlaggen mee hebben genomen naar Den Haag.
Lees verder onder de foto.
Prinsjesdag 2023: dezelfde traditie?
Op 19 september is het weer Prinsjesdag. Nu we afweten van deze leuke familietraditie gaan wij natuurlijk in de gaten houden of prinses Beatrix dit jaar óók vanuit het raam naar de stoet kijkt. Dit keer zal ze waarschijnlijk wat extra zwaaien naar haar kleindochter prinses Alexia die voor het eerst de opening van het parlementaire jaar bijwoont.
Meer zien over de tradities van Prinsjesdag? Bekijk dan de uitzending van 16 september of kijk de uitzending terug op NPO Start!
Foto's: ANP