Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinsjesdag gaat op de schop! Dit gaat er waarschijnlijk veranderen voor de koninklijke familie

15 april 2024 · Leestijd 2 min

Prinsjesdag zoals we het nu kennen gaat waarschijnlijk veranderen, zo blijkt uit plannen van gemeente Den Haag, de Eerste en Tweede kamer, ministeries en de koninklijke familie. De NOS heeft de plannen in handen gekregen en bericht over een nieuw plan om van Prinsjesdag een echt volksfeest te maken. Zo zien de veranderingen voor de koninklijke familie eruit.

Op Prinsjesdag vieren we de democratie met de opening van het parlementaire jaar. Ook leden van Het Koninklijk Huis zijn daarbij aanwezig en hebben vooral een ceremoniële rol. Zo spreekt het staatshoofd, in dit geval koning Willem-Alexander, de troonrede uit. Ook is er ieder jaar een rijtoer en een balkonscène waar de Oranjes naar het publiek wuiven. Maar als het aan deze plannen ligt, gaat Prinsjesdag er dit jaar heel anders uitzien. Al waren er vorig jaar ook zaken anders dan anders.

Lees verder onder de foto.

prinses-amalia-zwaaien
2023: Prinses Amalia zwaait naar het publiek vanuit de Glazen Koets.

Ontmoeting met de koning

Niet alles gaat volledig op de schop, want de troonrede, balkonscène en rijtoer blijven. Het publiek kan in de toekomst juist dichterbij de koning komen. Zo zou er een ontmoeting worden gepland tussen het staatshoofd en het publiek. Ook zouden meerdere paleizen haar deuren openen op de derde dinsdag van september, waaronder Paleis Noordeinde.

Ook interessant: dit is waarom Prinsjesdag, Prinsjesdag heet.

Het plan zelf bestaat uit meer dan twintig ideeën, waarvan onduidelijk is welke nu daadwerkelijk worden doorgevoerd, zo meldt de NOS. De ideeën komen niet uit de lucht vallen, want er komen steeds minder mensen naar Den Haag om een glimp van de koninklijke familie op te vangen. Vorig jaar waren er zelfs lege tribunes. En dat is opvallend, aangezien je vroeger nog op tijd moest komen voor een goede plek langs de route. Ook zijn er steeds vaker demonstranten aanwezig op de derde dinsdag in september.

Demonstranten-Prinsjesdag
Ook demonstranten zijn in Den Haag aanwezig tijdens Prinsjesdag 2023.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--