Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Koningin Elizabeth had vrede met sterven en geen spijt"

7 september 2023 · Leestijd 3 min

Het is een week met een zwart randje voor de Britse koninklijke familie, want het is bijna een jaar geleden dat koningin Elizabeth overleed. Op 8 september 2022 blies de koningin haar laatste adem uit op haar geliefde Balmoral Castle in Schotland. Met haar overlijden had koningin Elizabeth vrede, zo stelt voorganger Iain Greenshields van de Church of Scotland. In een interview met de Daily Mail deelt hij een bijzonder inkijkje in de dagen voorafgaand aan het overlijden van de Queen.

"Koningin Elizabeth had vorig jaar september vrede met haar aanstaande overlijden en had nergens spijt van," zegt voorganger Iain Greenshields van de Church of Scotland tegen de Daily Mail. De koningin overleed op 96-jarige leeftijd. Greenshields vertelt in het gesprek hoe de dagen voor het overlijden van Elizabeth waren. Greenshields reisde af naar het Schotse onderkomen van de koningin om haar bij te staan tijdens haar laatste dagen. 

"Ze had nergens spijt van en dacht er heel vredig over"

Normaal gesproken zou Greenshields het vanuit zijn functie als voorganger vooral over geloofskwesties hebben met de persoon die hij op het sterfbed bezoekt, maar volgens hem wilde Elizabeth het juist graag over zichzelf hebben. 

Lees verder onder de foto. 

Koningin_Elizabeth_van_GB.jpg

"Het was het jaar van haar 'Platinum Jubilee' en ze keek erop terug", zegt hij. "Ze kon het nog allemaal heel goed voor de geest halen. Ze had nergens spijt van en dacht er heel vredig over." Volgens de voorganger ging het tijdens de gesprekken op Balmoral onder meer over haar liefde voor Schotland en het kasteel in het bijzonder. Ook haar vader, George VI, kwam ter sprake. Volgens Greenshields ging het over "de grote invloed die zijn geloof op haar had".

Eén jaar na het overlijden van de Queen 

Op 8 september is het precies één jaar geleden dat de koningin op 96-jarige leeftijd overleed, waar binnen de familie uiteraard bij stilgestaan zal worden. Zo bezoeken William en Catherine samen de St David's kerk. Een kerk waar koningin Elizabeth meerdere keren kwam. Daar krijgen ze onder andere een rondleiding. 

Foto's: ANP

Koningin Elizabeth putte kracht uit God

Lees ook over:

Koningin Elizabeth putte kracht uit God
Britse hof deelt persoonlijke herinneringen van koningin Elizabeth

Lees ook over:

Britse hof deelt persoonlijke herinneringen van koningin Elizabeth
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--