Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het trouwdiadeem van drie generaties Britse royals: Queen Mary's Fringe Tiara

25 januari 2025 · Leestijd 3 min

Het juweel schittert op maar liefst drie bruiloften van verschillende generaties Britse royals: de Queen Mary's Fringe Tiara. Het is een redelijk nieuw diadeem, maar kent door de verschillende koninklijke dragers een rijke geschiedenis.

De Fringe Tiara lijkt sterk op de Britse Kokoshnik tiara vanwege de vorm en de vele diamanten. Eerstgenoemde is net iets kleiner dan de Kokosnik en daarom waarschijnlijk ook beter te dragen. De Fringe Tiara is herkenbaar aan de "47 taps toelopende staven van briljant- en roosgeslepen diamanten" die afwisselen met "kleinere pieken van ruitvormige diamanten", aldus hofjuwelier en ontwerper Garrard.

Lees verder onder de foto.

622998-1470322979-2
Een close-up van de Queen Mary's Fringe Tiara (©Royal Collection Trust).

Honderden biljanten en roosdiamanten

In 1919 komt er bij de hofjuwelier Garrard een bestelling binnen om een juweel te maken voor koningin Mary (1867-1953). Daarbij is de wens om de tiara – net als veel juwelen in die tijd – zó te maken dat hij ook draagbaar is als collier. De 633 briljanten en 271 roosdiamanten die gebruikt worden voor het diadeem komen uit de collectie van koningin Mary.

Gebroken diadeem

Nog geen twintig jaar na het ontstaan van het diadeem, geeft koningin Mary het juweel aan haar dochter Elizabeth die beter bekend staat als de koningin-moeder. In 1947 leent zij het diadeem uit aan haar dochter koningin Elizabeth voor haar huwelijksdag met prins Philip. Tijdens het aankleden van de bruid valt het diadeem plots uit elkaar. Gelukkig staat binnen enkele ogenblikken de juwelier op de stoep om het juweel spoedig te herstellen zodat Elizabeth het tóch kan dragen op haar bruiloft. De oplettende kijker ziet op foto's van dichtbij dat er een ruimte zit tussen middelste franje en de piek aan de rechterkant. Een onoverkomelijk gegeven door het snelle reparatiewerk.

Lees verder onder de foto.

ANP-440163531
Op dat moment nog prinses Elizabeth op haar huwelijksdag met prins Philip (1947).
ANP-427688519
Het kersverse bruidspaar (1947).

Bruikleen

Koningin Elizabeth is niet de enige Britse koninklijke bruid die het juweel draagt op haar bruiloft. Na een uitgebreide reparatie van het diadeem leent de koningin-moeder het juweel uit aan haar kleindochter prinses Anne. Zij trouwt in 1973 met Mark Philips en kiest voor hetzelfde huwelijksdiadeem als haar moeder. Pas na het overlijden van de koningin-moeder in 2002 wordt het juweel overdragen aan koningin Elizabeth. Dat verklaart mogelijk waarom Elizabeth na haar huwelijk niet meer is gezien met het diadeem, maar na het overlijden van haar moeder wél. Tot haar overlijden behoort het diadeem namelijk nog toe aan de juwelencollectie van de koningin-moeder.

Lees verder onder de foto.

ANP-305038291
Prinses Anne en haar (toenmalige) man Mark Phillips op het balkon van Buckingham Palace (1973).

Eerbetoon

Een aantal jaar geleden duikt het diadeem weer op. In 2020 trouwt prinses Beatrice in 'het geheim' met Edoardo Mapelli Mozzi in Windsor. Het diadeem is overigens niet het enige 'geleende' item van haar grootmoeder. Ook haar trouwjurk bestaat uit de basis van een galajurk van Elizabeth. Een mooi eerbetoon aan haar geliefde grootmoeder.

ANP-418400023
Prinses Beatrice en haar man Edoardo Mapelli Mozzi op hun trouwdag in juli 2020.

Beeld: ANP / © Royal Collection Trust

Geschreven door

Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--