Honderden schitterende diamanten: dit is de Kokoshnik tiara
Het is een geliefd juweel onder meerdere generaties Britse royals: de Kokoshnik tiara. Met meer dan vierhonderd diamanten is het een tijdloos én koninklijk diadeem. In dit verhaal nemen we je mee in de geschiedenis van dit eeuwenoude juweel.
Het juweel bestaat uit 61 verticale staven met daarin meer dan 400 diamanten. De naam Kokoshnik verwijst naar de traditionele Russische hoofdtooi, die lijkt op de kam op het hoofd van een vogel.
Jubileumcadeau
De Kokoshnik tiara kent een bijzondere geschiedenis, die begint bij koningin Alexandra. De dochter van koning Christian IX van Denemarken trouwt in 1863 met de latere koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk, de oudste zoon van koningin Victoria. Alexandra staat bekend als een groot liefhebber van schitterende juwelen in allerlei vormen. Daarom krijgt ze van de Ladies of Society, een vooraanstaande groep aristocratische vrouwen, het juweel cadeau ter gelegenheid van haar 25-jarige huwelijksjubileum. De opdracht voor juwelier Garrard luidt in 1888: "Een schitterende tiara in Russische stijl, ook om een ketting te vormen."
Lees verder onder de foto.
Veelgedragen juweel
Sindsdien wordt het kenmerkende juweel veel gedragen. Zo kiest Alexandra bijvoorbeeld voor het diadeem bij de kroning van haar man in 1901. Ook draagt Alexandra het diadeem op het huwelijk van haar zoon, de latere koning George V, met Mary van Teck in 1893. Mary, die vanaf 1910 koningin van het Verenigd Koninkrijk is, kiest er op haar beurt weer voor om het diadeem op een officieel portret te dragen in 1947.
Lees verder onder de foto.
Meerdere generaties
In 1953 laat koningin Mary de Kokoshnik tiara na aan haar kleindochter, koningin Elizabeth. Bij haar zien we het juweel veelvuldig terugkomen tijdens staatsbanketten en andere evenementen. Het lijkt een juweel te zijn dat enkel wordt gedragen door een koningin(-gemalin). Want in 2024 verscheen de huidige koningin Camilla met het eeuwenoude familiestuk.
Beeld: ANP / © Royal Collection Trust
Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven