Wie is Renée Smith-Roëll, de jeugdvriendin van prinses Beatrix?

Renée Smith-Roëll woont inmiddels in Ottawa, Canada, maar dat is niet de plek waar zij en prinses Beatrix elkaar hebben ontmoet. De vriendschap begon namelijk al in hun jongere jaren en de Tweede Wereldoorlog speelde daarin een grote rol.
Prinses Beatrix kent Renée Roëll al vanaf een hele jonge leeftijd. De moeder van Renée, Martine Roëll, is een van de vertrouwelingen van toenmalig prinses Juliana en de kleine meisjes groeien samen op in en rondom het paleis. De familie Roëll is bekend aan het hof; Renée's vader werkt voor prins Bernhard.
Lees verder onder de foto.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog
Hun band wordt nog hechter wanneer de oorlog komt. In 1940 vertrekt Juliana met haar dochters Beatrix en Irene naar het Verenigd Koninkrijk en Renée en haar moeder vergezellen hen. Ook wanneer het drietal naar de Canadese stad Ottawa vertrekt, omdat het daar veiliger zou zijn, gaan moeder en dochter mee. In de documentairereeks 'Beatrix' komt Renée aan het woord en spreekt ze over die tijd in Ottawa. "Het hele leven was zo'n beetje vakantie op die leeftijd", zegt ze in de Videoland-serie. Juliana rust niet op haar lauweren in Ottawa en zet zich vanaf daar in voor het lot van Nederland.
Lees verder onder de foto.

In 1983 geeft Martine Feaver-Del Court van Krimpen, de moeder van Renée, een interview aan Albert van der Mey. Daarin geeft ze aan dat het treurigste moment was toen ze in Canada van de boot afstapten. "We beschouwden het schip als een stukje Holland, en toen moesten we dat stukje achterlaten. En we hadden geen idee voor hoe lang". De kinderen lijken er maar weinig van mee te krijgen. Beatrix, Irene en Renée gedragen zich als "halve wilden", zo zou prins Bernhard later zeggen. In 1942 lieten de drie meiden zelfs het bad overlopen van het vakantiehuis en bekrasten ze het behang, en dat terwijl president Roosevelt er op bezoek was.
Lees verder onder de foto.

Blijven in Canada
Voor Renée eindigt de Tweede Wereldoorlog in een persoonlijk drama. Haar vader wordt tijdens de oorlog vermoord en haar moeder hertrouwt met de Canadese diplomaat H.F. Feaver. Renée en haar moeder blijven wonen in Canada wanneer Juliana met haar inmiddels drie dochters Beatrix, Irene en Margriet na het einde van de oorlog weer naar Nederland gaan.
Lees verder onder de foto.

Wonen op Paleis Soestdijk
De vriendschap houdt stand, ondanks de grote afstand tussen de twee vriendinnen. Als tiener wordt Renée naar Nederland gehaald omdat er een crisissituatie is op Paleis Soestdijk. De gebedsgenezeres Greet Hofmans zorgt voor veel onrust binnen het gezin van de dan koningin Juliana en prins Bernhard. “Ik was misschien een soort buffer tussen moeder en kinderen. Achteraf vraag je je misschien af hoe mijn moeder dat in godsnaam toegestaan heeft", zo vertelt Renée over die tijd in de documentairereeks op Videoland.
Lees verder onder de foto.

Bruidsmeisjes
In de Videoland-documentaire vertelt Renée dat hun vriendschap nog steeds goed is. "Zoals we wel eens tegen elkaar gezegd hebben: het is wonderbaarlijk goed gegaan. Ze is ongelooflijk trouw aan haar vrinden". Wanneer Renée in 1960 in het huwelijksbootje stapt met de Canadees T. Bradbrook-Smith is Beatrix een van de genodigden. Renée is ook aanwezig op de grote dag van haar vriendin. Ze is zelfs getuige wanneer prinses Beatrix in 1966 trouwt met prins Claus.
Lees verder onder de foto.

Renée is na de Tweede Wereldoorlog dus in Canada gebleven, waar ze met haar gezin in Ottawa woonde. Haar man is inmiddels overleden, maar ze is nog steeds woonachtig in de Canadese hoofdstad.

Beeld: Nationaal Archief / ANP

Geschreven door
Renée Prenger