Boterkoek en tompouce: dit was dag 1 van het staatsbezoek aan Kenia
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Kenia, waar zij een veelbesproken staatsbezoek brengen aan het land. Op de eerste dag wordt het koningspaar welkom geheten, gaan ze in gesprek met jongeren over de situatie in Kenia, plant het paar een boom en 's avonds vindt het staatsbanket plaats. Blauw Bloed reist met het koningspaar mee en houd je via dit liveblog op de hoogte.
Dit liveblog is afgesloten. Ga voor het dagverslag van dag 2 naar dit artikel.
20:00 uur – Staatsbanket
Als afsluiter van de eerste dag, organiseert president Ruto een staatsbanket. Koningin Máxima verschijnt in het blauw met het kleine saffieren diadeem. Het diner vindt vanavond in de buitenlucht plaats en in de vorm van lopend buffet. Maar de koninklijke gasten hoeven niet in de rij aan te sluiten vanavond, zij krijgen hun gerechten op tafel geserveerd. Onder andere een tompouce en een boterkoek staan op het menu als dessert.
Lees verder onder de foto.

Lees ook over:
Koningin Máxima draagt koninklijk blauw tijdens staatsbanket
16:00 uur – Marktplaats met ondernemers
Het laatste onderdeel van het middagprogramma is het zogenaamde 'Business Forum'. Hier worden de economische samenwerkingsverbanden tussen Nederland en Kenia zichtbaar gemaakt. Op een marktplaats staan allerlei ondernemers uit onder andere de landbouwsector en gezondheidszorg die hun producten aan het koningspaar, de president en de first lady presenteren. Zo is er ook een bloemenkraam met ondernemers die hun bloemen naar Nederland exporteren. Na een aantal gesprekken met de ondernemers trekt het koningspaar zich terug om zich klaar te maken voor het staatsbanket vanavond.
Lees verder onder de foto's.


14:30 uur – Groene vingers tijdens staatsbezoek
In de middag wordt het programma hervat. In het Thogoto-bos mag het koningspaar namelijk een boompje planten, één van de 2000 inheemse bomen die vandaag worden geplant. Kenia is bezig met een campagne om 15 miljard bomen te planten. Het doel? De oppervlakte aan bos te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan. "Deze gaat definitief overleven", vertelt de koning bij het planten van de 'Olea Africana'. De koningin merkt echter op dat het gat waar de boom in geplant wordt heel diep is. Máxima geeft dan ook als tip aan haar man om de boom hoger te plaatsen omdat het anders uitdroogt.
Lees verder onder de foto.

11:45 uur – Koning begrijpt frustratie
In de ambtswoning in Nairobi gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima in – een vrij besloten – gesprek met negen jonge Kenianen. Daar wordt gesproken over onderwerpen als democratie en mensenrechten. "Ik begrijp de frustratie onder jongeren. Jullie zijn de toekomst", vertelt de koning in het gesprek volgens het ANP. "Als je je omdraait en niet komt, draai je je rug naar Kenia. En dan geef je jongeren niet de kans om zich te laten horen en deze gesprekken te voeren." Ook twee vrouwen leggen hun zorgen neer bij de koningin als het gaat om gendergelijkheid. "We willen helpen", reageert Máxima.
Lees verder onder de foto.

11:00 uur – 'Vals' volkslied
Bij Uhuru Gardens, de plek waar op 12 december 1963 de onafhankelijkheid van Kenia werd uitgeroepen, legt het koningspaar een krans neer bij het Monument van de Onbekende Strijder. Daar wordt ook gebeden met de aanwezigen. Het Keniaanse muziekkorps speelt onder andere het Wilhelmus maar niet alle noten worden zuiver gespeeld.
Lees verder onder de video.
10:40 uur – Persverklaring
Op State House geven zowel de koning als de president een korte persverklaring. In het statement van koning Willem-Alexander dankt hij William Ruto voor de gastvrijheid maar haalt hij ook de discussie rondom het staatsbezoek aan. "De Kenianen willen - net zoals de Nederlanders - dat hun rechten als vrije burgers worden gerespecteerd en dat hun stem wordt gehoord. Het past bij onze sterke en volwassen relatie dat wij in ons bezoek ook aandacht besteden aan de mensenrechten, goed bestuur en accountability", spreekt de koning. Aan het einde van de ochtend zal het koningspaar in gesprek gaan met jongeren over de toekomst van Kenia.
Lees verder onder de foto.

09:25 uur – Tête-à-tête
Binnen heeft het koningspaar met het presidentieel paar een persoonlijke ontmoeting. Daarna worden ook de delegaties hierbij betrokken en worden er verschillende samenwerkingsovereenkomsten getekend op het gebied van water en landbouw.
Lees verder onder de foto.

09:00 uur – Ontmoeting met het presidentieel paar
Het staatsbezoek aan Kenia gaat voor het koningspaar officieel van start met een ontmoeting met president William Ruto en de first lady Rachel Ruto. Op State House Nairobi worden koning Willem-Alexander en koningin Máxima welkom geheten door het paar. Op het terrein staat de erewacht klaar, die door de koning wordt geïnspecteerd.
Lees verder onder de foto's.


Lees ook over:
Kijkersvraag: welke officiële onderdelen horen bij een staatsbezoek?
Mode
Koningin Máxima draagt tijdens de eerste dag van het staatsbezoek een nieuwe capejurk, weet modejournalist Josine Droogendijk. Het gaat om een ontwerp van modehuis Natan. Volgens Droogendijk is het terracottakleurige item met veren al in 2023 aangeschaft voor Koningsdag in Rotterdam. Maar de koningin besloot lastminute om in het groen de verjaardag van haar man te vieren, dat is namelijk de kleur van de Maasstad.
Lees verder onder de foto's.


Maandag – Koningspaar arriveert in Kenia
Rond half negen Keniaanse tijd – het is twee uur later in het Oost-Afrikaanse land – landt het regeringstoestel op Jomo Kenyatta International Airport in de hoofdstad Nairobi. Net als tijdens het staatsbezoek aan Cyprus, vliegt koning Willem-Alexander zelf naar het land van bestemming. Op de luchthaven wordt het koningspaar en hun gezelschap welkom geheten door een aantal Keniaanse hoogwaardigheidsbekleders en de Nederlandse ambassadeurs in Kenia. Bij aankomst ondertekenen de koning en koningin het gastenboek op het vliegveld.
Lees verder onder de beelden.

Ophef
Het staatsbezoek aan Kenia is veel in het nieuws. Er is ophef over de reis omdat er veel onrust en onvrede heerst in het land, waar William Ruto president van is. Bij een protest vorige zomer kwamen tientallen jongeren kwamen om het leven na hardhandig optreden van de veiligheidstroepen. In het programma geeft het koningspaar komende dagen in Kenia aandacht aan onderwerpen als democratie en mensenrechten.
Lees ook over:
Q&A: dit willen jullie weten over het aanstaande staatsbezoek aan Kenia
Beeld: ANP / Instagram @eo_blauwbloed

Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop - Steenhoven