Q&A: dit willen jullie weten over het aanstaande staatsbezoek aan Kenia

Dinsdag 18 maart tot en met donderdag 20 maart brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan Kenia. Wij vroegen aan onze Blauw Bloed-volgers wat zij graag willen weten over dit aanstaande staatsbezoek. In deze Q&A geven we antwoord op zeven prangende vragen.
#1 Waarom gaan ze naar Kenia?
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is dit staatsbezoek "een bevestiging van de goede betrekkingen en het partnerschap tussen beide landen". Nederland is van plan nieuwe samenwerkingen aan te gaan en bestaande relaties verder te verdiepen. Nederland en Kenia werken al samen "om uitdagingen op het vlak van vrede, veiligheid, klimaatverandering en voedselzekerheid aan te pakken", aldus de RVD. Willem-Alexander heeft eerder al aangegeven verliefd te zijn op Oost-Afrika, waar hij op safari ging en vakantiewerk deed.
#2 Wanneer was het laatste staatsbezoek aan Kenia?
Een aantal Oranjes brachten al eerder bezoeken aan Kenia. In 1985 maakte toenmalig koningin Beatrix tijdens de zomervakantie een safari door het land. Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben het land al eerder bezocht, laatstgenoemde deed dit voor haar VN-werkzaamheden. Dit is echter de eerste keer dat het koningspaar een uitgaand staatsbezoek brengt aan Kenia. Het bezoek stond echter al gepland voor het najaar van 2024, maar werd afgeblazen door de onrust in het land.
In 2023 ontving koning Willem-Alexander de Keniaanse president William Ruto en zijn vrouw Rachel Ruto in audiëntie op Paleis Noordeinde. Beide echtparen zullen elkaar volgende week weer zien.
Lees verder onder de foto.

#3 Wat houdt de contraprestatie in?
Een contraprestatie is een avondprogramma dat het bezoekende staatshoofd aanbiedt als blijk van waardering voor de gastvrijheid. Tegenwoordig bestaat dit vaak uit een cultureel programma. Dit jaar verzorgt het Nederlandse muziekensemble Fuse een optreden.
#4 Wat kost een staatsbezoek en wat levert het op?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken beheert de uitgaven voor staatsbezoeken, officiële bezoeken en werkbezoeken naar andere landen, evenals voor het ontvangen van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. In 2025 is hiervoor 2,5 miljoen euro begroot. De opbrengsten variëren per staatsbezoek, afhankelijk van het bezochte land en de bijbehorende handelsmissie. De exacte opbrengst is moeilijk te voorspellen omdat het per situatie verschilt.
#5 Waarom is er zoveel om dit staatsbezoek aan Kenia te doen?
Het aangekondigde staatsbezoek levert kritiek op in Kenia en het leidt tot onrust en protesten op sociale media in Kenia. Veel Kenianen verzoeken het koningspaar via platforms met hashtags zoals #CancelTheVisit en #HumanRightsFirst om het bezoek af te lasten. De kritiek richt zich vooral op de timing van het bezoek, aangezien er op dit moment veel onvrede heerst over het beleid van president William Ruto. Tijdens de demonstraties afgelopen zomer vielen er tientallen doden doordat de situatie uit de hand liep en de politie hardhandig ingreep.
#6 Hoe gaat het koningspaar om met de controverses rondom dit staatsbezoek?
Tijdens het persgesprek tijdens het staatsbezoek aan Cyprus benadrukt de koning de goede relatie met Kenia en geeft aan dat deze kwesties op een "volwassen manier" en "als vrienden" worden besproken. Er zal tijdens het staatsbezoek een gesprek met jonge Kenianen plaatsvinden, waarin onderwerpen als democratie en mensenrechten worden bespoken.
#7 Is er extra beveiliging tijdens dit staatsbezoek?
Staatsbezoeken vereisen uitgebreide beveiligingsmaatregelen vanwege de aanwezigheid van veel hoogwaardigheidsbekleders. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging zorgt voor de beveiliging van het koningspaar en andere hoogwaardigheidsbekleders, met ondersteuning van de lokale politie en beveiligingsdiensten. Hier kun je zien hoe het zat met de extra beveiliging voor Amalia tijdens de Caribische reis in 2023.
Beeld: ANP