Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Harald ontvangt ondanks aangepast programma staatshoofd van Moldavië

7 mei 2024 · Leestijd 2 min

Maandag en dinsdag ontvangt de Noorse koning Harald, die recentelijk een stapje terugdeed vanwege zijn leeftijd, de Moldavische president Maia Sandu voor een staatsbezoek aan Noorwegen. De eerste dag werd afgesloten met een staatsbanket op het Koninklijk Paleis in Oslo.

Maandag verwelkomden de Noorse koning Harald en zijn vrouw koningin Sonja de Moldavische president op het Koninklijk Paleis in Oslo. Daarbij waren ook kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit aanwezig. Het inkomend staatsbezoek markeert de versterking van de banden tussen Noorwegen en Moldavië de afgelopen maanden. In de middag vond er een kranslegging plaats bij het nationale monument in het fort van Akershus, een traditie tijdens staatsbezoeken aan Noorwegen.

Lees verder onder de beelden.

Staatsbezoek Moldavië Noorwegen
Koning Harald begroet de Moldavische president Maia Sandu.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een stapje terug

Een paar weken geleden meldde het Noorse hof dat koning Harald vanwege zijn leeftijd permanent minder gaat werken. De 87-jarige koning doet een stapje terug van zijn koninklijke taken en past vanwege zijn leeftijd zijn programma aan. "Dit houdt een permanente vermindering in van het aantal en de omvang van de activiteiten waaraan hij deelneemt", aldus het Noorse hof. Desalniettemin was de Noorse koning wel aanwezig bij de ontvangst van de Moldavische president en het staatsbanket dat in de avond plaatsvond.

Staatsbanket

De eerste dag van het Moldavische staatsbezoek aan Noorwegen werd afgesloten met een staatsbanket. Op het Instagram-account van het Noorse hof worden foto's gedeeld van de feestelijke avond. Te zien is dat koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit en prinses Astrid aanwezig waren. Koningin Sonja droeg voor de gelegenheid een grijsblauwe japon met doorschijnende mouwen. Kroonprinses Mette Marit koos voor een lichtroze japon en prinses Astrid droeg een zachtgele jurk en paarde daarbij haar opvallende gevleugelde tiara.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Volgende week staat er weer een inkomend staatsbezoek op het programma in Noorwegen, dan komen namelijk koning Frederik en koningin Mary van Denemarken op bezoek.

Bron: ANP, @detnorskekongehus

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--