Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Net binnen: koning Harald doet een stap terug vanwege zijn leeftijd

22 april 2024 · Leestijd 2 min

De Noorse koning Harald gaat vanwege zijn leeftijd permanent minder werken. Dit deelt het Noorse hof maandagmiddag.

De 87-jarige koning neemt een stapje terug van zijn koninklijke taken. Vanmiddag deelt het Noorse hof een statement waarin de keuze van de koning verder wordt uitgelegd: "vanwege zijn leeftijd past de koning zijn programma in de toekomst aan. Dit houdt een permanente vermindering in van het aantal en de omvang van de activiteiten waaraan hij deelneemt", aldus het hof. "Er worden ook praktische regelingen getroffen voor de uitvoering van zijn officiële activiteiten."

Weer aan het werk

Wel is de koning, na een periode van ziekteverlof, sinds maandag weer aan het werk. Harald is "verheugd" weer aan de slag te kunnen en hervat zijn "grondwettelijke taken", aldus het Noorse hof. De koning hervat de vergaderingen en audiënties op het Koninklijk Paleis en officiële bezoeken in Noorwegen ook.

Lees verder onder de foto.

koning harald
Koning Harald pakt zijn "grondwettelijke taken" weer op.

De koning, die momenteel de oudste regerende monarch van Europa is, liep in februari een infectie op tijdens zijn vakantie in Maleisië. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen en kreeg daar een tijdelijke pacemaker. Begin maart kreeg hij in een ziekenhuis in Noorwegen een permanente pacemaker. Om te herstellen ging de koning daarna met ziekteverlof.

Lees verder onder de foto.

koning Harald
Koning Harald verlaat het ziekenhuis in Oslo na een succesvolle operatie.

Een broze gezondheid

Koning Harald kampt al langer met gezondheidsproblemen. Zo moest hij eerder dit jaar nog een paar dagen rustig aan doen vanwege een luchtweginfectie, een kwaal waar hij vaker last van heeft. Ook loopt hij met behulp van wandelstokken. Toch is Harald V niet van plan eerder af te treden. Hij maakte recentelijk nog heel duidelijk dat hij een eed heeft afgelegd aan de grondwet die volgens hem "voor het leven" is.

Harald
Koning Harald heeft een broze gezondheid.

Foto's: ANP

Geschreven door

Lydia Reitsma

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--