Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Noorse royals verzamelen zich voor inkomend staatsbezoek

17 februari 2024 · Leestijd 3 min

De Noorse koninklijke familie heeft dinsdag bezoek gekregen van president Samia Suluhu Hassan. De eerste vrouwelijke president van Tanzania is in Noorwegen voor een tweedaags staatsbezoek. Om die reden trommelde koning Harald zijn familieleden op om aanwezig te zijn bij de plechtigheden. Bekijk de foto's!

Dinsdagochtend ging het staatsbezoek van de Tanzaniaanse president aan Noorwegen van start. Bij de aankomst in Oslo werd Samia Suluhu Hassan op een bijzondere manier ontvangen.

Koning Harald breekt jarenlange traditie

Vanwege het slechte weer koos koning Harald ervoor om president Hassan in het paleis te ontvangen in plaats van buiten. Normaal gesproken wordt er een welkomstceremonie gehouden op het paleisplein. Niet eerder werd tijdens het koningschap van Harald de traditionele ceremonie geschrapt. Voor de aankomst van president Hassan was alleen kroonprins Haakon van de partij om haar buiten te ontvangen. Toen de Tanzaniaanse uitstapte, riep ze: "Het is koud!" Reden genoeg dus om de ontvangst binnen voort te zetten.

Lees verder onder de foto.

haakon_staatsbezoek
Kroonprins Haakon begeleidt president Hassan naar binnen.

Noorse royals ontvangen president van Tanzania

Eenmaal in het paleis sloten ook andere leden van de Noorse koninklijke familie aan. Vanzelfsprekend waren koning Harald en koningin Sonja van de partij om hun gast te ontvangen. Verder waren ook kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit en prinses Astrid, de oudere zus van Harald, erbij.

Lees verder onder de foto's.

noorse royals_staatsbezoek_2024
Koning Harald en koningin Sonja begroeten president Hassan.
noorse royals_staatsbezoek_2024
Koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit en prinses Astrid ontvangen de president van Tanzania.

Staatsbanket

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met het traditionele staatsbanket. Het Noorse hof gaf een uniek inkijkje en deelde wat er op het viergangenmenu stond. Het diner begon met gemarineerde zalm, witlof, knapperige rogge en mierikswortel. Daarna volgde er een tartaar van Sint-Jakobsschelpen met rauwkost als tussengerecht. Het hoofdgerecht bestond uit heilbot met aardappelfondant, savooikool, koningsoesterzwammen en notenboter. Zwarte bessen met melkchocolade vormden het dessert.

Lees verder onder de foto's.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Sonja en Mette-Marit maken duurzame kledingkeuze

Zoals gebruikelijk bij een staatsbanket worden de genodigden in galakleding verwacht. Koningin Sonja en kroonprinses Mette-Marit maakte een duurzame kledingkeuze en kochten voor de gelegenheid geen nieuwe avondjurk. Koningin Sonja verscheen in een roze japon die ze al meer dan dertig jaar in haar kast heeft hangen. Ook kroonprinses Mette-Marit dineerde in een eerder gedragen ontwerp.

Lees verder onder de foto.

sonja_avondjurk_2000
Koningin Sonja droeg de roze avondjurk ook in 2000.

De Scandinavische royals staan erom bekend dat ze duurzaam met kleding omgaan. Vooral de koninginnen Margrethe, Sonja en Anne-Marie kunnen er wat van. Benieuwd? Neem maar eens een kijkje in dit artikel!

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--