Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom er vaak geen staatshoofden bij een inhuldiging of kroning zijn

13 januari 2024 · Leestijd 3 min

Na het tekenen van de Akte van Abdicatie door prinses Beatrix vond de inhuldiging van de nieuwe koning plaats op 30 april 2013. Bij die ceremonie in Amsterdam waren ook buitenlandse royals aanwezig. Maar is het je weleens opgevallen dat daar geen enkel staatshoofd tussen zat?

Dat is helemaal geen toeval, want het is niet gebruikelijk dat staatshoofden naar een inhuldiging of kroning gaan. We leggen je in dit artikel uit hoe dat zit. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren veel buitenlandse royals aanwezig, maar het waren allemaal troonopvolgers.

Troonopvolgers zijn welkom, staatshoofden niet

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit waren er in de plaats van de Noorse koning Harald en zijn vrouw koningin Sonja. Charles en Camilla waren aanwezig namens koningin Elizabeth. Namens Spanje waren Felipe en Letizia, toen nog als prins en prinses, aanwezig. Zij werden immers pas in 2014 koning en koningin. 

Lees verder onder de foto's. 

felipe-letizia-inhuldiging
30 april 2013: Felipe en Letizia arriveren bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander.
charles-camilla-inhuldiging
30 april 2013: Prins Charles en Camilla arriveren bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander.
Haakon-mette-marit-inhuldiging
30 april 2013: Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit arriveren bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

De reden van dit gebruik? Bij een inhuldiging zouden de nieuwe koning en koningin de belangrijkste personen van die dag moeten zijn. En dat zou niet kunnen wanneer er ook andere regerende staatshoofden bij aanwezig zijn. Die zouden de nieuwbakken vorst namelijk overschaduwen.  

Uitzondering op het gebruik

Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima was één vorst een uitzondering op het gebruik. Dat was Albert van Monaco, die wel naar Amsterdam reisde voor de inhuldigingsplechtigheid. Dat zou kunnen komen omdat prins Albert toen nog geen kinderen en dus geen troonopvolgers had. Hij was al wel getrouwd met prinses Charlène in 2011, maar hun kinderen waren nog niet geboren.

Lees verder onder de foto. 

prins-alert-inhuldiging
Prins Albert arriveert bij de Nieuwe Kerk.

 Ook Lalla Salma, de echtgenote van de Marokkaanse koning Mohammed VI was bij de ceremonie aanwezig in 2013. De reden voor deze uitzondering is dat Salma prinses is en dus officieel geen staatshoofd. Lalla betekent namelijk prinses in het Arabisch. 

Lees verder onder de foto's. 

Prinses Lalla Salma schittert op de blauwe loper bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voorafgaand aan de
Prinses Lalla Salma schittert op de blauwe loper bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voorafgaand aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander, april 2013.
Inhuldiging Willem-Alexander
Sheika Moza (L), de vrouw van de emir van Qatar, prinses Lalla Salma van Marokko en prins Albert II van Monaco tijdens de inhuldiging in De Nieuwe Kerk.

Staatshoofden wel welkom bij kroning Charles

Koning Charles ging bij zijn kroning op 6 mei 2023 niet mee in dit gebruik. Hij nodigde namelijk wél staatshoofden uit voor deze ceremonie. Zo waren onze koning en koningin er gewoon bij. Aan de vooravond van de kroning vond er een receptie plaats waar Willem-Alexander en Máxima niet bij waren. Prinses Beatrix en prinses Amalia namen hun plaats in, maar dat had een andere reden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hadden namelijk andere verplichtingen in Nederland, ze woonden op de avond van 5 mei het Bevrijdingsdagconcert bij. 

Lees verder onder de foto's. 

Máxima kroning charles
Koningin Máxima in een jurk van Jan Taminiau bij de kroning van Charles.
Amalia en Beatrix London
In 2023 was prinses Amalia voorafgaand aan de kroning van Charles aanwezig bij een receptie in Buckingham Palace. Daar was zij samen met haar grootmoeder, prinses Beatrix. "De receptie in Buckingham Palace was voor mij vooral echt heel bijzonder. Het was de eerste keer dat ik alleen met mijn grootmoeder samen een bezoek deed", aldus Amalia.

Of er bij de troonswisseling in Denemarken ook koninklijke gasten, al dan niet staatshoofden, aanwezig zijn, is nog niet bekend. 

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--