Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe is het nu met Lalla Salma, de Marokkaanse prinses die verdween?

18 januari 2024 · Leestijd 4 min

Waar is Lalla Salma en wat is er met haar gebeurd? De echtgenote van de Marokkaanse koning Mohammed VI werd in 2018 onderwerp van speculatie en geruchten, waarbij Spaanse media op basis van een artikel in weekblad Hola meldden dat de koning (60) en Lalla Salma (45) zijn gescheiden. De vraag is nu: is het mysterie zes jaar later opgelost?

Dat de twee gescheiden zijn in 2018 zou verklaren waarom de prinses in februari 2018 niet aan het bed van haar man zat nadat hij in Parijs een hartoperatie had ondergaan. Een Marokkaanse regeringswoordvoerder wilde destijds geen antwoord geven op vragen over Lalla Salma. Het paleis heeft toen niet gereageerd op de berichtenstroom, in bevestigende noch in ontkennende zin en Marokkaanse media brandden hun vingers er niet aan.

Lees verder onder de foto. 

King-Mohammed-VI-in-Paris-1024x683.jpg

De afwezigheid van Lalla Salma viel extra op omdat het Marokkaanse hof, tegen alle gebruiken in, een foto verspreidde van de geopereerde koning, omringd door zijn broer, zussen en twee kinderen. Maar dus niet door zijn echtgenote. Dat riep meteen vragen op, waarbij op enkele sociale media de suggestie werd gedaan dat de opname wellicht door Lalla Salma was gemaakt en dat ze daarom niet op de foto stond. Maar dat bleek al snel onzin.

Lees verder onder de foto. 

Prinses Lalla Salma arriveert voor het koninklijk diner in het Rijksmuseum aan de vooravond van de
Prinses Lalla Salma arriveert voor het koninklijk diner in het Rijksmuseum aan de vooravond van de troonsafstand van koningin Beatrix, 2013.

Streng gereguleerde berichtgeving

Lalla Salma werd tijdens de ziekte van Mohammed VI geen enkele keer in Parijs gezien terwijl op Marokkaanse websites negatieve berichten over haar verschenen. Opmerkelijk want in Marokko is berichtgeving over de koninklijke familie streng gereguleerd. Buitenlandse media merkten ondertussen op dat Lalla Salma sinds 2017 niet meer in de openbaarheid was getreden. Ook niet voor evenementen die te maken hadden met haar stichting voor kankeronderzoek.

Lees verder onder de foto. 

Koning Mohammed VI, prinses Lalla Salma en kroonprins Moulay Hassan vieren de vierde verjaardag van
Koning Mohammed VI, prinses Lalla Salma en kroonprins Moulay Hassan vieren de vierde verjaardag van prinses Lalla Khadija, februari 2011.

Wie is Lalla Salma?

Even resumé, over wie hebben we het eigenlijk? Het burgermeisje Salma Bennani trouwde op 21 maart 2002 met de Marokkaanse koning, die haar de titel van prinses (Lalla) gaf. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren kroonprins Moulay Hassan (20) en prinses Khadija (16). Lalla Salma was de eerste echtgenote van een Marokkaanse vorst die in het openbaar werd gezien en haar man ook in het buitenland vertegenwoordigde. Zo was ze in april 2013 bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Lees verder onder de foto. 

Prinses Lalla Salma schittert op de blauwe loper bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voorafgaand aan de
Prinses Lalla Salma schittert op de blauwe loper bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voorafgaand aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander, april 2013.

Hoe is het nu met Lalla Salma?

Enfin, prinses Salma is dus al sinds 2018 niet meer in de openbaarheid verschenen. Weten we inmiddels meer over hoe het met de prinses gaat? Het blad Vanitatis, het magazine van het Spaanse dagblad El Confidencial, meldde in september 2023 dat Lalla Salma na al die tijd was gezien in Tanger, een stad in Noord-Marokko. Ze zou daar zijn gaan winkelen in een chique boetiek Las Chicas. Beveiligingspersoneel zou eerst de winkel binnen zijn gegaan, waardoor Lalla Salma in alle rust kon winkelen. Hier zijn echter geen beelden van, waardoor we niet kunnen controleren of het echt ging om de vrouw van Marokkaanse koning. 

Lees verder onder de foto. 

Prinses Lalla Salma en haar zoontje Moulay Hassan tijdens de viering van Marokko's
Prinses Lalla Salma en haar zoontje Moulay Hassan tijdens de viering van Marokko's Onafhankelijkheidsdag, november 2005.

In 2019 ging er ook al een foto rond waar Lalla Salma op te zien zou zijn. Andere bronnen melden dat Lalla Salma zich teruggetrokken zou hebben in Rabat. Ze zou dichtbij haar kinderen willen blijven. Maar ook hier laat het Marokkaanse hof zich niet over uit. Het gerucht gaat ook dat Salma een villa heeft gekocht op het Griekse eiland Kea. Al blijft het onduidelijk wat er nu echt speelt. "Geen enkele Marokkaanse bron zegt er iets over. In Marokko wordt over de hele kwestie gezwegen", zegt correspondent Willemijn de Koning in een interview uit 2019 met de NOS

Lees verder onder de foto. 

Koning Mohammed VI en prinses Lalla Salma poseren op de eerste verjaardag van hun zoontje Moulay
Koning Mohammed VI en prinses Lalla Salma poseren op de eerste verjaardag van hun zoontje Moulay Hassan, mei 2004.

Aangezien het Marokkaanse hof niets uitlaat over de situatie, blijft het gissen hoe het nu met Lalla Salma gaat. Het blijft dan ook onduidelijk of koning Mohammed en Lalla Salma gescheiden zijn. Op dit moment neemt Lalla Meryem, de schoonzus van Salma, haar taken als first lady waar. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--