Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lalla Salma voor het eerst in jaren weer in het openbaar gespot

8 juli 2024 · Leestijd 4 min

Waar is Lalla Salma en wat is er met haar gebeurd? Het is een vraag die de gemoederen al sinds 2018 bezighoudt. Toen werd de echtgenote van de Marokkaanse koning Mohammed VI onderwerp van speculatie en geruchten over een scheiding tussen haar en haar man. Sindsdien werd Lalla Salma niet meer in het openbaar gezien, maar daar kwam dit weekend verandering in toen ze samen met haar kinderen Moulay Hassan en Lalla Khadija werd gespot op het Griekse eiland Mykonos.

Wie is Lalla Salma?

Laten we beginnen bij het begin, want wie is Lalla Salma (46) ook alweer? Het burgermeisje Salma Bennani trouwde op 21 maart 2002 met de Marokkaanse koning, die haar de titel van prinses (Lalla) gaf. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren: Moulay Hassan (21) en Lalla Khadija (17). Lalla Salma was de eerste echtgenote van een Marokkaanse vorst die in het openbaar werd gezien en haar man ook in het buitenland vertegenwoordigde. Zo was ze in april 2013 bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Lees verder onder de foto. 

Prinses Lalla Salma schittert op de blauwe loper bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voorafgaand aan de
Prinses Lalla Salma schittert op de blauwe loper bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voorafgaand aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander, april 2013.

Afwezig aan ziekbed

In februari 2018 onderging koning Mohammed VI een hartoperatie in Parijs, waarna het Marokkaanse hof, tegen alle gebruiken in, een foto verspreidde van de geopereerde koning. Opvallend was dat hij werd omringd door zijn broer, zussen en twee kinderen, maar niet door zijn echtgenote. Dat riep meteen veel vragen op, waarbij op enkele sociale media de suggestie werd gedaan dat de opname wellicht door Lalla Salma was gemaakt en dat ze daarom niet op de foto stond. Maar dat bleek niet te kloppen. En al snel rees de vraag: wat is er gebeurd met Lalla Salma?

Lees verder onder de foto.

King-Mohammed-VI-in-Paris-1024x683.jpg

De geruchtenmolen draaide direct overuren en een scheiding zou de verklaring kunnen zijn van de afwezigheid van Lalla Salma aan het ziekbed van haar man. Een Marokkaanse regeringswoordvoerder wilde destijds geen antwoord geven op vragen over Lalla Salma. Het paleis heeft toen niet gereageerd op de berichtenstroom, in bevestigende noch in ontkennende zin en Marokkaanse media brandden hun vingers er niet aan.

Lees verder onder de foto. 

Prinses Lalla Salma arriveert voor het koninklijk diner in het Rijksmuseum aan de vooravond van de
Prinses Lalla Salma arriveert voor het koninklijk diner in het Rijksmuseum aan de vooravond van de troonsafstand van koningin Beatrix, 2013.

Streng gereguleerde berichtgeving

Lalla Salma werd tijdens de ziekte van Mohammed VI geen enkele keer in Parijs gezien terwijl op Marokkaanse websites negatieve berichten over haar verschenen. Opmerkelijk, want in Marokko is berichtgeving over de koninklijke familie streng gereguleerd. Buitenlandse media merkten ondertussen op dat Lalla Salma sinds 2017 niet meer in de openbaarheid was getreden. Ook niet voor evenementen die te maken hadden met haar stichting voor kankeronderzoek.

Lees verder onder de foto. 

Koning Mohammed VI, prinses Lalla Salma en kroonprins Moulay Hassan vieren de vierde verjaardag van
Koning Mohammed VI, prinses Lalla Salma en kroonprins Moulay Hassan vieren de vierde verjaardag van prinses Lalla Khadija, februari 2011.

Waar is Lalla Salma?

Lalla Salma is dus al sinds 2018 niet meer in de openbaarheid verschenen, hoewel ze de afgelopen jaren wel zo nu en dan op de radar verscheen van diverse media. Het blad Vanitatis, het magazine van het Spaanse dagblad El Confidencial, meldde in september 2023 dat Lalla Salma na al die tijd was gezien in Tanger, een stad in Noord-Marokko. Ze zou daar zijn gaan winkelen in een chique boetiek. Maar omdat er geen beelden van zijn is niet na te gaan of het echt de vrouw van de Marokkaanse koning was.

Lees verder onder de foto. 

Prinses Lalla Salma en haar zoontje Moulay Hassan tijdens de viering van Marokko's
Lalla Salma en haar zoontje Moulay Hassan tijdens de viering van Marokko's Onafhankelijkheidsdag, november 2005.

In 2019 ging er ook al een foto rond waar Lalla Salma op te zien zou zijn. Andere bronnen meldden dat Lalla Salma zich teruggetrokken zou hebben in Rabat. Ze zou dichtbij haar kinderen willen blijven. Maar ook hier laat het Marokkaanse hof zich niet over uit. Het gerucht gaat ook dat Salma een villa heeft gekocht op het Griekse eiland Kea. Al blijft het onduidelijk wat er nu echt speelt. "Geen enkele Marokkaanse bron zegt er iets over. In Marokko wordt over de hele kwestie gezwegen", zegt correspondent Willemijn de Koning in een interview uit 2019 met de NOS

Lees verder onder de foto. 

Koning Mohammed VI en prinses Lalla Salma poseren op de eerste verjaardag van hun zoontje Moulay
Koning Mohammed VI en prinses Lalla Salma poseren op de eerste verjaardag van hun zoontje Moulay Hassan, mei 2004.

Sinds jaren weer gespot in het openbaar

Afgelopen weekend werd Lalla Salma voor het eerst in al die jaren dus weer gezien in het openbaar. Volgens Marokkaanse media verblijft ze, samen met haar zoon Moulay Hassen en dochter Lalla Khadija, enkele dagen op het Griekse eiland Mykonos. Op sociale media circuleren inmiddels beelden van de aanwezigheid van het drietal op het Griekse eiland. Kijk maar mee.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Aangezien het Marokkaanse hof al jaren niets uitlaat over de situatie, blijft het gissen hoe het nu met Lalla Salma gaat. Het blijft dan ook onduidelijk of koning Mohammed en Lalla Salma gescheiden zijn. Op dit moment neemt Lalla Meryem, de schoonzus van Salma, haar taken als first lady waar. 

Bronnen: ANP, X@moroccoIntel

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--