Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stem hier op jouw favoriete moment van buitenlandse royals uit 2023!

15 december 2023 · Leestijd 4 min

Het is stemweek bij Blauw Bloed. We verzamelen de mooiste momenten van dit jaar in een overzicht en daar hebben we jouw stem voor nodig. Wat vond jij het mooiste moment van de buitenlandse royals van 2023?

Het jaar 2023 is bijna om, dus de overzichtslijstjes schieten weer als paddenstoelen uit de grond. Bij Blauw Bloed mag jij de hele week je stem laten horen in onze eigen stemlijsten. Vandaag vragen we je naar jouw favoriete of mooiste moment van de buitenlandse royals van dit jaar. Je kunt kiezen uit de volgende tien momenten. Stemmen kan onderaan dit artikel. 

Stem op deze 10 buitenlandse hoogtepunten van 2023

#1 De kroning van Charles staat uiteraard in deze lijst, want een hoogtepunt was het zeker. Op 6 mei volgde Charles na járen voorbereiding zijn moeder, koningin Elizabeth II, op. Camilla kreeg door de kroning de titel koningin in plaats van koningin-gemalin. 

Charles_Camilla_officiële_foto

#2 Koningin Margrethe is sinds dit jaar de langszittende vorst op de troon in Denemarken. Deze zomer brak ze een bijzonder record, want ze zat toen precies 51 jaar en 6 maanden op de Deense troon. Daarmee is zij de langst regerende monarch in Denemarken. Reden genoeg om de koningin in dit overzicht te plaatsen. 

margrethe_2023_nieuwe_foto
2023: Het Deense hof deelt een nieuwe foto van koningin Margrethe.

#3 In 2023 waren er niet één maar twee koninklijke bruiloften in Jordanië! Een daarvan was de bruiloft van de Jordaanse prinses Iman en Jameel op 12 maart 2023. Prinses Iman (1996) is de oudste dochter van koning Abdullah en koningin Rania. 

Iman en Jameel bruiloft 12-03-2023

#4 Het galadiner ter ere van de 18e verjaardag van de Deense prins Christian. De zoon van kroonprins Frederik en prinses Mary werd dit jaar 18 jaar oud. Voor een speciaal galadiner waren veel internationale royals uitgenodigd, waaronder ook prinses Amalia. Een absoluut hoogtepunt van 2023, vind je ook niet? 

christian-estelle-ingrid-alexandra-amalia-elisabeth
V.l.n.r.: Prinses Estelle, Prinses Ingrid-Alexandra, prins Christian, prinses Amalia, prinses Elisabeth.

#5 De geboorte van prins François van Luxemburg. Prins François werd op 27 maart 2023 in Luxemburg geboren. Hij is de tweede zoon van erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie van Luxemburg. De kleine spruit ging dit jaar ook al mee met zijn ouders op werkbezoek. Zo zie je maar: jong geleerd is oud gedaan. 

François-Luxemburg-header

#6 Koning Charles vierde zijn 75e verjaardag. Op 14 november 2023 werd koning Charles 75 jaar, een grote mijlpaal voor de koning. Hij werd dan ook door veel andere royals gefeliciteerd en hield een receptie inclusief een grote verjaardagstaart. 

charles-75-jaar
Koning Charles vierde maandag al zijn verjaardag met een receptie. Aan de koning de eer om de taart aan te snijden en dat deed hij met alle plezier.

#7 De bruiloft van kroonprins Hussein en Rajwa was de tweede koninklijke bruiloft in Jordanië. Dit keer trouwde de broer van Iman, Hussein (1994), met zijn geliefde Rajwa. Bij de bruiloft waren ook veel buitenlandse royals aanwezig zoals koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia. 

Rajwa en Hussein bruiloft
Kroonprins Hussein en prinses Rajwa tijdens hun bruiloft in juni 2023.

#8 Het 50-jarige jubileum van de Zweedse koning Carl Gustaf. In 2023 vierde nóg een koning zijn jubileum, namelijk koning Carl Gustaf. De Zweedse koning zit al 50 jaar op de troon en dat moest gevierd worden. Daarom organiseerde het Zweedse hof allerlei leuke activiteiten voor de koning. 

familie koningshuis zweden
Het Zweedse hof deelt ter ere van het jubileum van Carl Gustaf deze familiefoto.

#9 Koning Filip zit 10 jaar op de troon. Niet alleen koning Willem-Alexander zit dit jaar 10 jaar op de troon, ook collega Filip van België is al een decennia lang koning. Dat werd gevierd op de nationale feestdag van België op 21 juli. 

nationale feestdag België 2023

#10 Prinses Leonor van Spanje vierde haar 18e verjaardag. Dit jaar werden veel royals 18 jaar, denk bijvoorbeeld aan prinses Alexia, prins Sverre Magnus van Noorwegen, prins Christian van Denemarken en prins Emmanuel van België. Prinses Leonor van Spanje had op haar verjaardag allerlei officiële momenten zoals het afleggen van een eed. 

Leonor_eedaflegging
Prinses Leonor legt de eed af.

Heb jij al een keuze kunnen maken? Breng dan je stem uit hieronder. We verzamelen je stem en brengen de lijst uit tijdens oud & nieuw. 

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--