Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter de trouwjurk van koningin Mathilde

17 november 2023 · Leestijd 3 min

Op 4 december 1999 geven prins Filip en prinses Mathilde elkaar het jawoord in de St-Michiels en St-Goedelekathedraal in Brussel. De trouwjurk die prinses Mathilde daar draagt is van de hand van Edouard Vermeulen, een Belgische couturier die op dat moment veel kleding ontwerpt voor koningin Paola. Voor Vermeulen is het een hele eer om de bruidsjurk te ontwerpen, zo vertelt hij tegen Blauw Bloed.

"Mijn eerste grote opdracht kreeg ik in 1999 en was de trouwjurk van Mathilde. Het was een grote eer, ik ben van huis uit zeer koningsgezind. Dus toen ik opeens een trouwjurk voor een lid van de Koninklijke familie moest maken, dat voelde als een missie die ik goed moest volbrengen!” Zo zegt Vermeulen in een oud interview.

Edouard Vermeulen is het meest trots op Mathilde's bruidsjurk

En ook wanneer wij de couturier spreken voor de viering van zijn 40-jarige jubileum wordt de trouwjurk van Mathilde genoemd. Het is een van de ontwerpen waar Vermeulen het meest trots op is. "Voor een ontwerper is een bruidskleed erg belangrijk. Er is grote belangstelling voor, want iedereen wil het kleed zien en weten wie het gemaakt heeft. Het was een hele mooie ervaring, ik ben heel dankbaar." 

Lees verder onder de foto.

ANP-300802132

Dat de Belgische prinses eind jaren negentig voor een ontwerp van Natan kiest, is geen verrassing. Edouard Vermeulen was toen al hofleverancier aan het Belgische hof en was verantwoordelijk voor een groot deel van de garderobe van koningin Paola. Iets wat anno 2023 nog steeds het geval is. Het uiteindelijke ontwerp van de trouwjurk is in overleg met Mathilde gemaakt.

Lees verder onder de foto's.

schtes-trouwjurk-mathilde
In het boek ter ere van Natan's 40ste verjaardag staat een schets van de trouwjurk van Mathilde.
Mathilde-bruiloft
1999: Mathilde en haar vader tijdens de bruiloft.

Een soepele trouwjurk, ondanks de kou

"Net als alle bruiden wilde zij een droomjurk. Wat ik bij Mathilde frappant vond was dat ze zeer uitgesproken was over haar stofkeus", zegt Vermeulen in het interview met Independent Fashion Daily. "Ze wilde per se een jurk van soepel materiaal, niet een jurk van stevige radzimir-zijde, waarvan vrijwel alle bruidskleding, ook die van prinses Laurentien, is gemaakt."

Lees verder onder de foto.

Ook prinses Laurentien koos in 2001 voor een jurk van Modehuis Natan.
Ook prinses Laurentien koos in 2001 voor een jurk van Modehuis Natan.

"Maar een soepele stof is meer iets voor cocktailkleding", zo vertelt de couturier verder in het interview. "Plus, ze trouwde in de koude maand december. Ik kwam toen op het idee van de mantel over de jurk, beide gemaakt van soepele zijde." 

Lees verder onder de foto.

buirloft-mathilde-filip
Het pasgetrouwde stel zwaait naar het toegestroomde publiek.

Na zo'n prachtige trouwjurk is het niet vreemd dat Mathilde verknocht is geraakt aan het Belgische modehuis. Zo mocht Edouard Vermeulen ook haar outfit creëren voor de troonswisseling in 2013. Tegenwoordig kunnen we koningin Mathilde uittekenen in de creaties van Vermeulen en hebben de twee een hechte warme band met elkaar. 

Meer lezen over de verhalen achter bekende trouwjurken? Klik dan hier verder.

Dit weet je nog niet over de trouwjurk van koningin Máxima

Lees ook over:

Dit weet je nog niet over de trouwjurk van koningin Máxima
Dit weet je (nog) niet over de trouwjurk van prinses Diana

Lees ook over:

Dit weet je (nog) niet over de trouwjurk van prinses Diana

Foto's: ANP/Natan

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--