Video: Hoe is de situatie in Spanje?
De situatie in Spanje wordt steeds zwaarder en zwaarder. Het virus kost veel mensen het leven en speelt nog altijd een grote rol in het land. Maar niet alleen Covid-19 is in Spanje het gesprek van de dag, vertelt correspondent Robert Bosschardt.
Naast het rondwarende coronavirus speelt er ook iets anders, en wel binnen het Spaanse koningshuis. Het gaat om een ingewikkelde affaire rondom Juan Carlos, de vader van de huidige koning Felipe. Dat begon allemaal bij een oud-minnares van Juan Carlos. "Zij heeft in de Britse media de oud-koning van allerlei dingen beschuldigd", vertelt Robbert Bosschardt. "Dit gaat vooral om zwart geld. Zo'n 8 jaar geleden heeft ze ettelijke miljoenen gekregen, vast en zeker zwijggeld. Nu is ze zo furieus dat ze heeft besloten de koninklijke was buiten te hangen."
Momenteel is er een onderzoek gaande, waarin wordt onderzocht of Juan Carlos geld zou hebben aangenomen van de koning van Saudi-Arabië. Het gaat om zo'n 90 miljoen euro, waarover geen cent belasting werd betaald in Spanje.
Maar dat is niet zozeer het probleem voor de Spanjaarden, legt Robert uit. "Zeker wel van de grootscheepse corruptie van Iñaki Urgandarin, de schoonzoon van Juan Carlos. Iñaki had miljoenen overheidsgeld weggesluisd. En toen Juan Carlos nog koning was, keek hij veel te lang de andere kant op. Dat heeft het anti-monarchistische sentiment in Spanje enorm aangewakkerd."
Wat deze situatie voor het Spaanse koningshuis betekent, zie je in het interview met Robert Bosschardt bovenaan dit artikel.
Leven in lockdown
Vanwege de maatregelen rond het coronavirus heeft Bosschardt het interview voor Blauw Bloed opgenomen in zijn eigen huis, en niet in de studio. Hoe is het nu voor een correspondent om te leven in een land dat in lockdown is?
"Wanneer mijn ruiten vanavond weer beginnen te rinkelen, weet ik dat mijn hele wijk, heel Madrid en praktisch heel Spanje vanuit open ramen en vanaf balkons staat te applaudisseren, voor de tienduizenden artsen en verpleegkundigen die voor ons in de frontlinie staan - en de hardste klappen krijgen", laat Robbert ons deze week weten. "Madrid is nu de zwaarst getroffen plek in dit land dat samen met Italië tegen Europa’s felste virusbesmetting vecht. Elke dag vallen er nu in Spanje evenveel doden als de Baskische terreurbeweging ETA in haar hele bestaan van een halve eeuw had vermoord. En de terreur van het virus lokt evenredige angsten uit."
Robbert zelf komt al sinds eind februari niet meer buiten. "Dankzij onze Chinese schoondochter namen en nemen wij de epidemie vanaf het begin serieus genoeg op. Zij was ook de eerste die mondkapjes en antiseptische gel kwam brengen. Ze had gelijk: intussen zijn mijn oudste zoon, drie van onze beste vrienden en mijn petekind geraakt. Over haar maakte ik me misschien nog de meeste zorgen, want ze woont in Nederland, en ik stond er versteld van hoe laks er daar op dat ogenblik werd gereageerd op het virus."
De komende tijd verwacht Robbert van het Spaanse volk extreme demonstraties, maar ook hartverwarmende zorgzaamheid voor andere mensen. "Op het ogenblik dat ik dit schrijf, staat de Spaanse teller op 9050 nieuwe doden en 110.000 besmette mensen. Hou je hart vast."