Video: Koningspaar viert 75 jaar vrijheid in Terneuzen
Koning Willem-Alexander heeft zaterdagmiddag door een belboei te luiden het lustrumjaar van 75 jaar vrijheid in Nederland geopend. Ook koningin Máxima en het Belgische koningspaar waren aanwezig.
De koning verrichtte de opening door een belboei te luiden. In 1944 werd deze belboei gebruikt om te laten horen dat de doorvaart door de Westerschelde naar de Antwerpse haven vrij was.
Voor het luiden van de boei staken verschillende vertegenwoordigers uit Engeland, Canada, en de VS vuurschalen aan op de kade van de haven in Terneuzen. Marineschepen voeren voorbij en deden saluutschoten. Ook vlogen er gevechtsvliegtuigen over en waren er parachutisten. Naast de koningsparen waren ook verschillende bewindspersonen aanwezig bij de viering, zoals minister van Defensie Ank Bijleveld en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis.
En het belangrijkste was misschien wel dat er acht aantal veteranen aanwezig waren die in 1944 in Nederland hebben gevochten. Ze kregen schouderklopjes en een hand van de koningen en koninginnen van Nederland en België. En een voor hen gearrangeerd muziekstuk van Roel van Velzen en een ovationeel applaus vanaf de zeer drukbezochte kade van Terneuzen.
De oud-strijders zijn inmiddels allemaal ver in de negentig. Onder hen was zaterdag ook de 95-jarige Nederlander Max Wolff, die in 1944 landde op de kust van Normandië. Enkele veteranen waren sinds de oorlog nooit meer in Nederland geweest. Ik ben ontroerd door de eerbied voor ons", aldus de Amerikaanse oud-strijder.
Militaire slag
Minister-president Mark Rutte vroeg zich zaterdag af of "we wel voldoende beseffen wat vrijheid is. Wij zijn al 75 jaar vrij om ons land en ons leven in te richten zoals we willen. De gruwelen van de oorlog zijn voor ons abstracte begrippen geworden. Dat is iets om te koesteren, te beschermen en door te geven", aldus de premier.
Vandaag was de start van de viering in Terneuzen om extra aandacht te vragen voor de Slag om de Schelde. Deze slag, die plaatsvond in het najaar van 1944, is minder bekend dan bijvoorbeeld Operation Market Garden. Toch is het een van de belangrijkste militaire operaties in de Tweede Wereldoorlog waarbij veel mensen omkwamen. Geallieerde militairen vochten voor een vrije doorgang naar de Antwerpse haven, zodat de troepen in Europa bevoorraad konden worden.
Bron: ANP