Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Prinses Leonor ontvangt hoogste Spaanse onderscheiding

30 januari 2018 · Leestijd 2 min

De Spaanse prinses Leonor heeft dinsdag de versierselen behorend bij de Orde van het Gulden Vlies, de hoogste Spaanse onderscheiding, in ontvangst genomen. De twaalfjarige troonopvolgster kreeg de onderscheiding tijdens een ceremonie in het Koninklijk Paleis in Madrid uit handen van haar jarige vader koning Felipe, die vijftig jaar is geworden.

Deze oorspronkelijk door de hertogen van Bourgondië ingestelde ridderorde is de hoogste onderscheiding die Spanje kent. Het is de eerste keer sinds zijn troonsbestijging in 2014 dat koning Felipe VI de Orde uitreikt.

Prinses Leonor (12) heeft de historische onderscheiding tijdens een bijzondere bijeenkomst in het Koninklijk Paleis in Madrid gekregen. Naast haar ouders en zusje prinses Sofia waren ook haar grootouders koning Juan Carlos en koningin Sofia aanwezig, alsmede vertegenwoordigers van de hoogste staatsorganen.

Wat is de Orde van het Gulden Vlies?

De Orde van het Gulden Vlies is in 1430 ingesteld door Filips III van Bourgondië, in Nederlandse geschiedenisboekjes beter bekend als Filips de Goede (1396-1467). Hij regeerde onder meer over Vlaanderen, Brabant, Limburg, Holland, Luxemburg en Henegouwen - in feite een groot deel van de huidige Benelux. Hoofd van de Orde werden na het overlijden van Filips' zoon Karel de Stoute, de Habsburgse keizers.

In later eeuwen vond er een splitsing plaats, waarbij zowel de Oostenrijkse Habsburgers als de Spaanse koningen hun eigen Gulden Vlies-onderscheidingen mochten verlenen. Spanje geeft ze sinds het begin van de negentiende eeuw ook aan protestanten, en zo werden de Nederlandse koningen Willem I, III en III lid van de prestigieuze Orde. Koning Juan Carlos verleende deze in 1985 aan koningin Beatrix, die daarmee na de Spaanse koningin Isabella een van de eerste vrouwen was aan wie het Gulden Vlies werd toegekend.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--