Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar is Juan Carlos? Spanje is nieuwsgierig

5 augustus 2020 · Leestijd 4 min

Spanje hunkert naar nieuws over koning Juan Carlos. Wekenlang waren er bijna elke dag berichten en onthullingen over de financiële handel en wandel van de in 2014 afgetreden koning, maar na zijn onverwachte vertrek uit Spanje eerder deze week ontbreekt officieel elk spoor van de koning-emeritus. "Zijn verblijfplaats is onbekend", stelde televisiezender RTVE woensdag vast.

Het hotel in de Dominicaanse Republiek waar Juan Carlos zou verblijven.
Het hotel in de Dominicaanse Republiek waar Juan Carlos zou verblijven.

De meeste media geloven dat de koning maandag vanuit Porto naar de Dominicaanse Republiek is gevlogen, waar hij zijn intrek heeft genomen in de luxueuze Casa de Campo, waar hij eerder bij rijke vrienden logeerde. De Dominicaanse immigratiedienst zei dinsdag echter geen melding te hebben van zijn komst. De laatste registratie dateert van 28 februari, maar dat wil niet zeggen dat Juan Carlos nu niet in het land is, verzekerde een woordvoerder van de Dirección General de Migración.

Het Spaanse hof wilde alleen bevestigen dat Juan Carlos is vertrokken, zonder verdere toevoeging. Premier Pedro Sánchez zei op een persconferentie de bestemming van de in ongenade geraakte koning niet te weten. Dat was een interne zaak van het koningshuis aldus Sánchez, die later deze maand koning Felipe zal opzoeken tijdens diens vakantieverblijf op Mallorca. Wellicht dat hij dan meer te weten komt.

Eretitel

Er zijn evenwel meer onzekerheden aldus de televisiezender. Wie draait bijvoorbeeld op voor de kosten van het buitenlands verblijf? Felipe heeft dit voorjaar de toelage van ruim 192.000 euro stopgezet die zijn vader uit de begroting van het Koninklijk Huis ontving. Onduidelijk is ook hoe het staat met de beveiliging van Juan Carlos (82) en de kosten daarvan. Sánchez ontweek vragen hierover en zei slechts dat de kosten van het koningshuis zijn opgenomen in de staatsbegroting.

Juan Carlos behoudt vooralsnog zijn eretitel 'koning'. Die is hem in 2014 bij de troonsafstand voor de rest van zijn leven verleend uit waardering voor zijn verdiensten voor Spanje. Ook blijft hij lid van het Koninklijk Huis, samen met zijn echtgenote koningin Sofia en het gezin van koning Felipe.

Niet vervolgd

Wel is duidelijk dat er voorlopig nog geen internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd wordt tegen Juan Carlos. De zogenoemde vakantiekamer van het Spaanse Hooggerechtshof heeft woensdag een verzoek afgewezen van de Catalaanse organisatie Òmnium Cultural. Het Hooggerechtshof herinnerde eraan dat het Spaanse procesrecht niet voorziet in voorlopige maatregelen tegen iemand naar wie geen gerechtelijk onderzoek loopt.

Òmnium Cultural, voorstander van een zelfstandig Catalonië en verklaard tegenstander van de monarchie, had dinsdag het Hooggerechtshof gevraagd in te grijpen nu de van tal van financiële misstanden beschuldigde koning had besloten om uit Spanje te vertrekken. Indien hij zich nog in Spanje bevond dan moest zijn paspoort worden ingenomen en zou hem verboden moeten worden het land te verlaten. De president van de alleen tijdens de vakanties opererende kamer van het Hooggerechtshof, Francisco Marín, heeft dit alles afgewezen.

Volgens Òmnium is er genoeg aanleiding om de koning te vervolgen wegens corruptie en het witwassen van geld. In Zwitserland loopt immers ook al een onderzoek naar de geldstromen rond Juan Carlos, al is hij vooralsnog zelf geen onderwerp van het justitiële onderzoek. Òmnium heeft op 3 juli bij het Hooggerechtshof een klacht ingediend tegen de koning, waarin gevraagd wordt de oorsprong van zijn vermeende fortuin te onderzoeken.

Dat het Hooggerechtshof wordt ingeschakeld is omdat Juan Carlos als voormalig staatshoofd alleen door de hoogste gerechtelijke instantie kan worden onderzocht of berecht en dan alleen nog voor de periode na zijn aftreden in 2014. Het Tribunal Supremo is ook een onderzoek begonnen om te zien of Juan Carlos zich na 2014 schuldig heeft gemaakt aan onwettige praktijken. Maar dat is (nog) geen onderzoek naar de koning-emeritus zelf.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--