Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie vindt wat? De reacties op interview Harry en Meghan

9 maart 2021 · Leestijd 6 min

Terwijl Groot-Brittannië maandagavond, een dag na de Amerikanen, naar het spraakmakende interview van Oprah Winfrey met prins Harry en zijn vrouw Meghan kijkt, zwijgt Buckingham Palace in alle talen. Volgens verschillende Britse media zou er achter de schermen wel crisisoverleg zijn.

Via telefoon en videoverbindingen zou onder meer koningin Elizabeth met haar zoon prins Charles en kleinzoon prins William hebben gepraat. Geen enkel medium kreeg echter een officiële reactie vanuit het paleis. Royaltyverslaggever Richard Palmer van de Daily Express twitterde eerder maandag dat iedereen die geautoriseerd is om met de media te praten zijn of haar telefoon heeft uitgezet.

Meghan zei tijdens het interview onder meer dat er tijdens haar zwangerschap in het paleis "zorgen om en gesprekken over" de huidskleur van de baby waren. Ook sprak ze over suïcidale gedachten, beweerde ze dat haar schoonzus Catherine haar aan het huilen had gemaakt en vertelde ze over het 'verraad' van haar vader Thomas.

Vader Meghan

Thomas Markle was dinsdag te gast bij het programma Good Morning Britain. Daar vertelde hij dat de koninklijke familie niet racistisch is. In het interview met Oprah vertelde Meghan dat leden van de koninklijke zich zorgen zouden maken over de huidskleur van zoontje Archie.

"Ik heb heel veel respect voor de royals en ik vind de Britse koninklijke familie helemaal niet racistisch", vertelt Thomas. "Ik vind Los Angeles juist racistisch, Californië is racistisch, maar de Britten niet." Daarmee lijkt de vader van Meghan te doelen op de Amerikaanse woonplaats van Harry en Meghan.

"En dat mensen vragen wat de huidskleur van de baby is...Ik hoop en denk dat dat gewoon een domme vraag is", vervolgt hij. "Het kan dat iemand gewoon een domme vraag stelde." Volgens Thomas zou dat wel onderzocht moeten worden.

Meghan en haar vader Thomas hebben al langere tijd een slechte relatie. Thomas raakte na de bruiloft tussen Harry en Meghan vervreemd van het koppel vanwege zijn contact met de Britse pers.

Onderzoek naar racisme

Buckingham Palace moet onderzoek doen naar mogelijk racisme binnen het paleis. Dat vindt de Britse Labourpartij naar aanleiding van het veelbesproken interview van Oprah Winfrey met prins Harry en Meghan. Aanleiding is de uitspraak van de hertogin van Sussex over dat "iemand" binnen het koningshuis zich zorgen maakte over de huidskleur van hun zoontje Archie.

Labour-leider Keir Starmer vindt dat de uitspraken van Meghan over haar geestelijke gezondheid en met name het racisme dat ze ervoer niet zomaar voorbij mogen gaan. "Het herinnert ons eraan dat in deze tijd nog te veel mensen racisme ervaren. We moeten dat heel, heel serieus nemen", aldus Starmer tegen Sky News. "Niemand, maar dan ook niemand, mag vooroordelen hebben vanwege de kleur van een huid of vanwege geestelijke gezondheidsproblemen. Dit is groter dan de koninklijke familie. Al te veel jaren schuiven we dit soort problemen van tafel."

De schaduwminister van Onderwijs, Kate Green, noemt de aantijgingen "zeer verontrustend en shockerend". Zij roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar racisme binnen de paleismuren. "Er is nooit een excuus voor racisme, en ik denk dat het belangrijk is dat er actie wordt ondernomen om deze schokkende beschuldigingen te onderzoeken."

Reactie Witte Huis

Het Witte Huis prijst de moed van prins Harry en echtgenote Meghan om zo open over geestelijke gezondheidsproblemen te praten. In een reactie op het interview van Oprah Winfrey met het beroemde stel zei een woordvoerster dat het bespreken van mentale problemen moedig is.

Het vergt moed voor iedereen "die naar voren treedt en spreekt over zijn eigen worsteling met geestelijke gezondheid en zijn persoonlijke verhaal vertelt", aldus de zegsvrouw.

Nieuw-Zeeland

Het is onwaarschijnlijk dat Nieuw-Zeeland het Britse koningshuis de rug toekeert en een republiek wordt. Dat heeft premier Jacinda Ardern gezegd in een reactie op het veelbesproken interview van Oprah Winfrey met prins Harry en zijn vrouw Meghan.

Nieuw-Zeeland is een voormalige Britse kolonie maar is wel onderdeel van de Gemenebest. Koningin Elizabeth is nog altijd staatshoofd.

"Ik heb het al eerder gezegd en ik heb niet het idee dat Nieuw-Zeelanders significante veranderingen willen, en ik verwacht ook niet dat dat snel zal veranderen", zei Ardern, die niet inhoudelijk op het interview wilde reageren. "Het gaat hier om hun persoonlijke leven en hun eigen beslissingen en ik denk niet dat iemand anders daar commentaar op hoeft te leveren."

Ardern ontmoette prins Harry en Meghan toen het paar in 2018 door Nieuw-Zeeland toerde.

Brits begrip

De meeste Britten hebben meer begrip voor de koninklijke familie dan voor Harry en Meghan, na het zien van het veelbesproken interview dat Oprah Winfrey met de prins en de hertogin van Sussex hield. Die uitslag deelde de Britse opiniepeiler YouGov.

Deelnemers aan de peiling werd gevraagd voor wie ze meer sympathie voelden na het zien van het twee uur durende gesprek. Daarop antwoordde 36 procent achter koningin Elizabeth te staan, terwijl 22 procent koos voor de kant van Harry en Meghan. Van de respondenten steunde 28 procent geen van beide kampen, 8 procent voelde nog sympathie voor beide partijen en 6 procent wist het niet.

De opiniepeiler spreekt van verdeeldheid bij de Britten. Zo steunen veel jongeren juist Harry en Meghan, waar ouderen eerder de kant van Buckingham Palace kiezen. Van de deelnemers tussen de 18 en 24 jaar stond maar liefst 48 procent achter de prins en zijn vrouw en slechts 15 procent achter de Britse koninklijke familie. Slechts 9 procent van de 65-plussers koos de kant van Harry en Meghan.

Ook is er verdeeldheid aan de hand van de politieke voorkeuren. De opiniepeiler meldt dat conservatieve Britten met 64 procent veelal de kant van het hof kiezen, waar van de liberale of Labour-stemmers respectievelijk slechts 29 procent en 15 procent sympathie voelt voor de koninklijke familie.

Aan de peiling deden ruim 4600 Britten mee. 

Kijkcijfers

Het interview werd zondagavond door 17,1 miljoen Amerikanen bekeken.

Het aantal kijkers nam toe gedurende het gesprek. In het eerste uur waren er 16,9 miljoen kijkers, in het tweede 17,3 miljoen. Daarmee was het aantal kijkers dubbel zoveel als het best bekeken programma in een normale week, schrijft The New York Times. Dat kan ook nog oplopen door mensen die op een later tijdstip terugkijken. CNN noemt het "een enorm aantal" in het gefragmenteerde Amerikaanse televisielandschap, zeker vergeleken met de gemiddeld 6,5 miljoen kijkers primetime de zondagavond een week eerder.

Harry en Meghan werden niet betaald voor het interview waarin zij openhartig spreken over de Britse koninklijke familie. CBS heeft het productiebedrijf van Oprah tussen de 7 en 9 miljoen dollar betaald voor de zendtijd.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--