Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander hoopt schaatsen onder te binden

12 februari 2021 · Leestijd 2 min

Ook koning Willem-Alexander bindt dit weekend waarschijnlijk de ijzers onder. "Ik hoop het wel", antwoordde hij vrijdagmiddag op de vraag of hij gaat schaatsen.

Het is natuurlijk nog maar de vraag of dat er ook daadwerkelijk in zit. Op verschillende plekken in Nederland vertoonde het ijs zwakke plekken, zo ook in Willem-Alexanders woonplaats Den Haag. Hulpdiensten moesten schaatsers van het ijs op de Hofvijver redden, omdat de zijkanten inzakten en zo niemand meer van het ijs af kon.

De schaatssport en Willem-Alexander hebben een lange historie. Als achttienjarige prins nam hij onder de naam W.A. van Buren in 1986 deel aan de Elfstedentocht. Twee jaar later stond hij op olympisch ijs. Tijdens de Winterspelen in Calgary in 1988 mocht Willem-Alexander even schaatsen op de Olympic Oval. "Ik ben gewoon een fanatiek schaatser en mooi ijs is mooi ijs. Of dat nu de olympische baan is of ergens anders. Het blijft gewoon fantastisch om dat te voelen", zei hij destijds over die onverwachte kans. De koning is al jaren trouw fan van de Nederlandse schaatsers, die hij bij Olympische Winterspelen en kampioenschappen in eigen land vanaf de tribune fanatiek aanmoedigt.

Willem-Alexander probeerde al snel ook Máxima warm te laten lopen voor het schaatsen. Na een privéles op de vijver bij Huis ten Bosch vroeg hij haar in januari 2001 ten huwelijk. "Het was een mooie vrijdagmiddag en ik dacht Máxima moet toch leren schaatsen", zei Willem-Alexander over die dag. "Wat is er nou Hollandser dan schaatsen?"

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--