Zien! De traditionele generatieportretten van de royals
De royals laten zichzelf graag vastleggen in zogenaamde generatieportretten. Je weet wel, de vorst en zijn toekomstige opvolgers allemaal samen op beeld om te laten zien dat de toekomst van de monarchie is veiliggesteld. Meestal lijkt het net een staatsieportret, maar soms zijn het ook net gewone kiekjes uit het (koninklijke) familiealbum.
Nederland
De Oranjes zijn vergeleken met andere Europese royals niet zo van de generatieportretten. Als je op zoek bent naar een plaatje van Beatrix, Willem-Alexander en Amalia moet je toch meestal bereid zijn om een Máxima of Alexia weg te knippen. Alleen met het fotomoment tijdens de skivakantie in Lech wordt er ruimte gemaakt voor de oud-koningin, koning en toekomstige koningin om met z'n drieën op de foto te gaan. Jammer, want dat levert toch prachtige plaatjes op!
Denemarken
Voor de tachtigste verjaardag van koningin Margrethe werden er portretten met haar twee opvolgers, kroonprins Frederik en prins Christian, gemaakt.
De foto's zijn gemaakt in de rode salon in het Christian IX Paleis in Amalienborg. Op een van de foto's staat het trio voor een buste van koning Frederik IX, de vader van Margrethe. Zo staan er dus 'eigenlijk' niet drie maar víer generaties op de foto!
Zweden
In Zweden gaat koning Carl Gustaf regelmatig op de foto met de twee dames die uiteindelijk van hem het stokje zullen overnemen. Het drietal wordt vaak statig gefotografeerd, maar er is ook ruimte voor wat luchtigere kiekjes.
Noorwegen
Ook in Noorwegen is het generatieportret een traditie. Om de zoveel jaar deelt het Noorse hof een nieuw exemplaar. Koning Harald gaat het liefst statig op de foto met kroonprins Haakon en diens dochter prinses Ingrid Alexandra.
Spanje
In Spanje laten de royals alleen generatieportretten maken ter ere van een speciale gelegenheid. De meest recente dateert uit 2012 maar werd pas in juni 2014 naar buiten gebracht ter ere van de troonsafstand van Juan Carlos, die een paar weken later zou plaatsvinden. De kans dat er binnenkort nog een 'compleet' generatieportret zal verschijnen is klein aangezien Juan Carlos uit Spanje verbannen is.
België
Tijdens de fotosessies van de Belgische koninklijke familie bij het Kasteel van Laken liet koning Albert zich graag apart fotograferen met zijn twee opvolgers Filip en Elisabeth. Ook na de troonsafstand van Albert verschijnen er nog generatieportretten. Afgelopen zomer kwamen er vakantiefoto's naar buiten van het drietal bij het uitzichtpunt tombeau du geant oftewel 'Het graf van de reus'.
Luxemburg
De jongste derde generatie van dit foto-overzicht is prins Charles van Luxemburg, geboren op 10 mei 2020. Hij is zes weken oud op het generatieportret met trotse opa groothertog Henri en papa Guillaume.
Groot-Brittannië
In juli 2003 werd er ter ere van het 50ste jubileum van de kroning van Elizabeth in Westminster Abbey een generatieportret gemaakt van de vorstin met haar opvolgers, de prinsen Charles en William.
De Queen heeft op de rijke leeftijd van 94 jaar maar liefst acht kleinkinderen. Een van hen is een toekomstige koning: de nu 7-jarige prins George. Waar overgrootmoeder Elizabeth geboren werd in 1926 zal George wellicht, mocht hij net zo oud worden als de queen, koning zijn van Groot-Brittannië als de 22ste eeuw aanbreekt. Hij moet nog wel even wachten, want opa Charles en papa William zijn eerst aan de beurt, wat betekent dat Elizabeth maar liefst drie opvolgers in de wachtrij heeft staan.
Bij de doop van George in 2013 werd het historische vier-generatiesportret voor het eerst gemaakt. Om te vieren dat de Queen 90 werd, volgde er nog een in 2015 en vorig jaar december werd het meest recente exemplaar geschoten, ter ere van het nieuwe decennium.
Nog wat kiekjes uit de oude doos
Historischer kunnen de generatieportretten niet worden...
Foto's: ANP / Kongehuset.dk / Kungahuset.se / Kongehuset.no / Monarchie.lu / Nationaal Archief