Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien! De traditionele generatieportretten van de royals

15 november 2020 · Leestijd 4 min

De royals laten zichzelf graag vastleggen in zogenaamde generatieportretten. Je weet wel, de vorst en zijn toekomstige opvolgers allemaal samen op beeld om te laten zien dat de toekomst van de monarchie is veiliggesteld. Meestal lijkt het net een staatsieportret, maar soms zijn het ook net gewone kiekjes uit het (koninklijke) familiealbum.

Nederland

De Oranjes zijn vergeleken met andere Europese royals niet zo van de generatieportretten. Als je op zoek bent naar een plaatje van Beatrix, Willem-Alexander en Amalia moet je toch meestal bereid zijn om een Máxima of Alexia weg te knippen. Alleen met het fotomoment tijdens de skivakantie in Lech wordt er ruimte gemaakt voor de oud-koningin, koning en toekomstige koningin om met z'n drieën op de foto te gaan. Jammer, want dat levert toch prachtige plaatjes op!

Denemarken

Links achterin is een buste van Frederik IX te zien.
Links achterin is een buste van Frederik IX te zien.

Voor de tachtigste verjaardag van koningin Margrethe werden er portretten met haar twee opvolgers, kroonprins Frederik en prins Christian, gemaakt. 

De foto's zijn gemaakt in de rode salon in het Christian IX Paleis in Amalienborg. Op een van de foto's staat het trio voor een buste van koning Frederik IX, de vader van Margrethe. Zo staan er dus 'eigenlijk' niet drie maar víer generaties op de foto!

Zweden

In Zweden gaat koning Carl Gustaf regelmatig op de foto met de twee dames die uiteindelijk van hem het stokje zullen overnemen. Het drietal wordt vaak statig gefotografeerd, maar er is ook ruimte voor wat luchtigere kiekjes.

Een grappig onderonsje tussen moeder en dochter.
Een grappig onderonsje tussen moeder en dochter.

Noorwegen

Koning Harald, kroonprins Haakon en de tweejarige prinses Ingrid Alexandra poseren op 22 juni 2006
Koning Harald, kroonprins Haakon en de tweejarige prinses Ingrid Alexandra poseren op 22 juni 2006 voor de Noorse regalia.

Ook in Noorwegen is het generatieportret een traditie. Om de zoveel jaar deelt het Noorse hof een nieuw exemplaar. Koning Harald gaat het liefst statig op de foto met kroonprins Haakon en diens dochter prinses Ingrid Alexandra.

31 augustus 2019, bij de confirmatie van Ingrid Alexandra.
31 augustus 2019, bij de confirmatie van Ingrid Alexandra.

Spanje

In Spanje laten de royals alleen generatieportretten maken ter ere van een speciale gelegenheid. De meest recente dateert uit 2012 maar werd pas in juni 2014 naar buiten gebracht ter ere van de troonsafstand van Juan Carlos, die een paar weken later zou plaatsvinden. De kans dat er binnenkort nog een 'compleet' generatieportret zal verschijnen is klein aangezien Juan Carlos uit Spanje verbannen is. 

België

Tijdens de fotosessies van de Belgische koninklijke familie bij het Kasteel van Laken liet koning Albert zich graag apart fotograferen met zijn twee opvolgers Filip en Elisabeth. Ook na de troonsafstand van Albert verschijnen er nog generatieportretten. Afgelopen zomer kwamen er vakantiefoto's naar buiten van het drietal bij het uitzichtpunt tombeau du geant oftewel 'Het graf van de reus'.

Koning Filip, oud-koning Albert en kroonprinses Elisabeth bij de 'Tombeau du geant', 28 juni 2020.
Koning Filip, oud-koning Albert en kroonprinses Elisabeth bij de 'Tombeau du geant', 28 juni 2020.

Luxemburg

De jongste derde generatie van dit foto-overzicht is prins Charles van Luxemburg, geboren op 10 mei 2020. Hij is zes weken oud op het generatieportret met trotse opa groothertog Henri en papa Guillaume.

Groot-Brittannië

2003.
2003.

In juli 2003 werd er ter ere van het 50ste jubileum van de kroning van Elizabeth in Westminster Abbey een generatieportret gemaakt van de vorstin met haar opvolgers, de prinsen Charles en William.

De Queen heeft op de rijke leeftijd van 94 jaar maar liefst acht kleinkinderen. Een van hen is een toekomstige koning: de nu 7-jarige prins George. Waar overgrootmoeder Elizabeth geboren werd in 1926 zal George wellicht, mocht hij net zo oud worden als de queen, koning zijn van Groot-Brittannië als de 22ste eeuw aanbreekt. Hij moet nog wel even wachten, want opa Charles en papa William zijn eerst aan de beurt, wat betekent dat Elizabeth maar liefst drie opvolgers in de wachtrij heeft staan.

Bij de doop van George in 2013 werd het historische vier-generatiesportret voor het eerst gemaakt. Om te vieren dat de Queen 90 werd, volgde er nog een in 2015 en vorig jaar december werd het meest recente exemplaar geschoten, ter ere van het nieuwe decennium.

Nog wat kiekjes uit de oude doos

Historischer kunnen de generatieportretten niet worden...

Foto's: ANP / Kongehuset.dk / Kungahuset.se / Kongehuset.no / Monarchie.lu / Nationaal Archief

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--