Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: de warme band tussen William, Harry en hun oma Elizabeth

12 september 2022 · Leestijd 4 min

Prins William heeft een ontroerend eerbetoon gebracht aan zijn donderdag op 96-jarige leeftijd overleden grootmoeder, koningin Elizabeth. In een uitgebreid statement schrijft de 40-jarige prins van Wales onder meer "ongelooflijk dankbaar" te zijn dat hij haar zo lang bij zich heeft mogen hebben.

"Donderdag verloor de wereld een buitengewone leider, wiens toewijding aan het land, het koninkrijk en het Gemenebest absoluut was", stelt de prins. "Er zal de komende dagen veel worden gezegd over de betekenis van haar historische regeerperiode. Ik heb echter een oma verloren. En hoewel ik om haar verlies zal rouwen, voel ik me ook ongelooflijk dankbaar. Ik heb tot in mijn vijfde decennium het voordeel gehad van haar wijsheid en geruststelling. Mijn vrouw heeft haar begeleiding en steun twintig jaar gekregen."

Lees verder onder de foto uit 2003.

ANP-367868436

William zegt ook blij te zijn dat zijn drie kinderen, George, Charlotte en Louis vakanties met Elizabeth hebben doorgebracht en daarmee herinneringen hebben gecreëerd die hun hele leven meegaan. "Ze was aan mijn zijde op mijn gelukkigste momenten. En ze was aan mijn zijde tijdens de droevigste dagen van mijn leven. Ik wist dat deze dag zou komen, maar het zal enige tijd duren voordat de realiteit van het leven zonder oma echt zal aanvoelen", aldus de prins.

ANP-403630266

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dankbaar

Dankbaar is de prins ook voor "de vriendelijkheid" die de koningin hem en zijn familie heeft getoond. "En ik dank haar namens mijn generatie voor het geven van een voorbeeld van dienstbaarheid en waardigheid in het openbare leven, dat weliswaar van een andere tijd was, maar altijd relevant voor ons allemaal."

ANP-373731016

Tot slot haalt William nog een herinnering aan een uitspraak van zijn oma op. "Mijn grootmoeder zei ooit dat verdriet de prijs is die we voor liefde betalen. Al het verdriet dat we de komende weken zullen voelen, zal een bewijs zijn van de liefde die we voelden voor onze buitengewone koningin. Ik zal haar nagedachtenis eren door mijn vader, de koning, op elke mogelijke manier te steunen."

Lees onder de foto ook de reactie van prins Harry.

ANP-454318225

Harry

Ook prins Harry deelt een emotionele boodschap. In een liefdevol betoog op zijn website bedankt hij de Britse koningin voor haar "gedegen adviezen" en haar "aanstekelijke lach". De 37-jarige Harry haalt de woorden van zijn oma aan die zij uitsprak na het overlijden van haar man Philip, vorig jaar op 9 april. "Woorden die ons nu allemaal troost kunnen bieden: 'Het leven bestaat uit de laatste keer uit elkaar gaan, maar ook uit eerste ontmoetingen'."

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De prins schrijft dat hij "diep bedroefd" is, maar dat hij "voor altijd dankbaar voor al die eerste ontmoetingen samen" is. Zo noemt hij zijn jeugdherinneringen, tot zijn eerste ontmoeting met haar toen hij in het leger zat en het moment dat de koningin voor het eerst zijn vrouw Meghan en hun kinderen ontmoette. "Ik koester deze momenten die ik met je heb gedeeld, en de vele andere speciale momenten daartussenin. Je wordt nu al erg gemist, niet alleen door ons, maar door de hele wereld."

Lees verder onder de foto's.

Harry-en-Elizabeth.jpg
ANP-367885972
ANP-372832380

Koningin Elizabeth was voor haar kleinzoon en voor vele anderen "een leidend kompas", zo schrijft Harry, die met zijn vrouw Meghan in Amerika woont. "Bedankt voor je inzet. Bedankt voor je gedegen advies. Bedankt voor je aanstekelijke lach. Wij glimlachen nu ook, wetende dat jij en opa weer samen zijn, en samen kunnen rusten in vrede."

ANP-448117349

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--