Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Warm welkom voor koningspaar in New Delhi

14 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagmorgen in New Delhi aan het begin van hun staatsbezoek aan India met groot ceremonieel verwelkomd. Het officiële ontvangst vond plaats bij Rashtrapati Bhawan, de residentie van president Ram Nath Kovind.

Bij aankomst van het koninklijk gezelschap werden 21 saluutschoten afgevuurd. Een ere-escorte te paard begeleidde de auto van het koningspaar van de paleispoort naar het voorplein. Na de begroeting door het presidentieel echtpaar en premier Narendra Modi inspecteerde de koning de omvangrijke erewacht.

"Geweldig om weer terug te zijn", zei Willem-Alexander tegen de president. Voor zijn koningschap heeft hij India regelmatig bezocht en in 2007 vergezelde hij samen met Máxima zijn moeder koningin Beatrix bij haar staatsbezoek. De koninklijke familie bracht ook de eeuwwisseling in India door.

Lees verder onder de foto's.

Gandhi

Na de korte plechtigheid vertrok het koningspaar naar Raj Ghat, waar de Indiase politicus Gandhi in 1948 werd gecremeerd. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden een krans gelegd bij de gedenkplek voor de leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd.

Het koningspaar had de schoenen uitgetrokken, zoals het gebruik en respect voorschrijven. Als aandenken aan het bezoek kregen koning en koningin een aantal boeken over Gandhi en een buste van de vrijheidsstrijder.

Lees verder onder de foto's.

Het koningspaar had vervolgens in het eigen hotel een korte ontmoeting met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, en ging daarna voor een onderhoud en lunch met premier Narendra Modi naar Hyderabad House.

De geplande persverklaringen die premier en koning zouden geven, werden uit het programma geschrapt. Een officiële reden werd niet gegeven, maar het is in India gebruikelijk dat de agenda op het laatste moment wordt aangepast.

Barapullah Drain

Koningspaar_bij_Barapullah_Drain.jpg

Koningin Máxima deed maandagmiddag geen concessies aan haar kleding bij het uitstapje naar de Barapullah Drain, een Nederlands-Indiase samenwerking op het vlak van watertechnologie en waterzuivering in New Delhi. De koningin had zich niet omgekleed en ook de hoge hakken waren niet omgeruild voor meer praktisch schoeisel.

Bij de Barapullah Drain wordt op alternatieve en duurzame manieren geprobeerd het afvalwater schoon te maken. Zo worden biologische filters getest: planten die het water geschikt maken voor hergebruik. De in het water drijvende planten bleken overigens na het vertrek van koning en koningin, die het project officieel openden, zeer in trek bij de waterbuffels.

In India wordt 78 procent van het vuile water onverwerkt geloost. Dat maakt schoonmaak van oppervlaktewater, rivieren en stromen hard nodig, zo konden Willem-Alexander en Máxima zien en ruiken.

Het dagprogramma wordt afgesloten met een staatsbanket aangeboden door de president.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--