Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo ziet de uitvaart van prins Philip eruit

17 april 2021 · Leestijd 4 min

Buckingham Palace heeft de details van de uitvaart van prins Philip gedeeld. In het schema is onder meer te zien welke liederen gezongen worden en welke route de processie aflegt.

Ook valt te lezen dat niemand van de koninklijke familie zal spreken tijdens de uitvaartdienst van de hertog van Edinburgh, die 73 jaar getrouwd was met koningin Elizabeth. Naast The Queen zijn er vanwege de coronamaatregelen slechts 29 andere aanwezigen, onder wie prins Charles, hertogin Camilla, prins William en zijn vrouw Catherine en prins Harry. Eerder werd bekend dat Meghan in Amerika blijft. Omdat de echtgenote van Harry hoogzwanger is, is het haar afgeraden om te reizen.

Voorafgaand aan de uitvaart wordt de kist van Philip, met daarop zijn eigen vlag, zijn militaire pet en zijn zwaard, vanuit de privékapel in Windsor Castle overgebracht naar de Binnenhal. Daar zal deken David Conner een aantal gebeden uitspreken.

Land Rover

Vervolgens plaatst de draagploeg de kist in de door Philip zelf ontworpen Land Rover. Elizabeth stapt ook in de auto en daarna begint de processie richting St George's Chapel, waar de uitvaart van prins Philip plaatsvindt. De prins van Wales en prinses Anne volgen de Land Rover als eersten te voet, met daarachter onder anderen hun broers Andrew en Edward en prins William en prins Harry.

Bij aankomst bij de kapel wordt er in het hele land een minuut stilte gehouden. Daarna vindt de dienst plaats die wordt geleid door de deken en de aartsbisschop van Canterbury. Die duurt naar verwachting 50 minuten. Een vierkoppig koor zal de vier muziekstukken zingen die zijn gekozen door de hertog van Edinburgh zelf. Ook speelt onder meer een doedelzakspeler van het Royal Regiment of Scotland na afloop een klaagzang en wordt de Last Post ten gehore gebracht.

Vliegverkeer

Het vliegverkeer van Heathrow Airport in Londen ligt zaterdag zes minuten lang stil vanwege de uitvaart. Dat melden verschillende Britse media. Om 15.00 uur, vlak voor de uitvaart, wordt er in het land een minuut stilte gehouden. Om dat ook op en rond de luchthaven te kunnen respecteren zullen er zes minuten geen vliegtuigen landen of opstijgen op Heathrow.

Ring van staal

De uitvaart van de Britse prins Philip gaat zaterdag ook gepaard met een grote veiligheidsoperatie. De autoriteiten hadden er rekening mee gehouden dat mensen ondanks de pandemie toch massaal naar Windsor Castle zouden komen, maar dat lijkt volgens de krant The Telegraph mee te vallen.

In de omgeving staan borden waarop mensen worden opgeroepen "alle niet-noodzakelijke reizen te vermijden en niet naar de koninklijke residenties te gaan". Dat weerhield sommige omwonenden er niet van om toch bloemen te komen leggen, maar grote groepen mensen zijn nog niet gesignaleerd. Miljoenen Britten volgen de uitvaart naar verwachting op televisie.

Agenten waren ook de afgelopen dagen al massaal aanwezig in het stadje Windsor. Daar doorzochten ze telefooncellen, afwateringsputjes en vuilnisbakken. Ook patrouilleerde de politie in het centrum en op andere plaatsen. De autoriteiten gebruiken volgens de BBC ook automatische nummerplaatherkenning om te controleren welke voertuigen zich in het gebied bevinden.

De krant Daily Mail omschreef de operatie als een 'ring van staal' rond Windsor. Daar zijn ook barricades neergezet om aanslagen met voertuigen te voorkomen. De politie zei dat de zichtbare en "minder zichtbare" veiligheidsmaatregelen zijn bedoeld om de veiligheid te garanderen in een periode van nationale rouw.

Niet alleen het publiek blijft weg bij de uitvaart. Ook premier Boris Johnson komt niet. Hij wilde zijn plaats afstaan aan een familielid van de op 99-jarige leeftijd overleden Philip. Bij de afscheidsplechtigheden mogen vanwege de coronapandemie zaterdagmiddag maar 30 gasten aanwezig zijn.

Halfstok

Verschillende Europese koningshuizen bewijzen prins Philip zaterdag de laatste eer. Bij veel paleizen hangen de vlaggen halfstok vanwege de uitvaart van de vorige week overleden Britse royal.

Zo hangen de vlaggen van Amalienborg in de Deense hoofdstad Kopenhagen halfstok. Het Noorse hof deelt op Instagram een foto van het balkon van koninklijke paleis in Oslo. "De koning heeft besloten de vlaggen halfstok te hijsen vanwege de uitvaart van de hertog van Edinburgh", staat erbij.

In Luxemburg heeft groothertog Henri hetzelfde besloten.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--