Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zweedse koning onder vuur vanwege verjaardagscadeau

7 mei 2020 · Leestijd 2 min

De Zweedse koninklijke familie heeft de afgelopen week van verschillende kanten kritiek gekregen op het privé handelen tijdens de coronacrisis. Koning Carl Gustaf met name kreeg de wind van voren vanwege de aanschaf van een BMW M8 coupé, als verjaardagscadeau voor zijn 74e verjaardag. De auto zou 151.000 euro hebben gekost.

"We leven in tijden van crisis. Bedrijven gaan failliet. Mensen verliezen hun baan. Honger bedreigt een aantal landen en de koning koopt een auto van 1,7 miljoen kroon. Wat een rolmodel!", schamperde televisie-presentator Gunnar Rehlin. Andere media haakten daarop in en veroordeelden de forse uitgave van de koning. 

De koning had ook verdedigers. "Als je wilt dat de economie in stand blijft en bedrijven na de crisis weer goederen en zaken kunnen leveren, dan is het belangrijk dat we blijven consumeren. In dat licht bezien zorgt de aankoop van de koning voor behoud van banen", aldus chef-econoom Jonas Frycklund van Svenskt Näringsliv, de Zweedse VNO.

Lees verder onder de foto.

Voorbeeld van een BMW M8 coupé
Voorbeeld van een BMW M8 coupé.

Tweede aanschaf

Inmiddels heeft Carl Gustaf nog een tweede, grotere uitgave gedaan door een Axion 870 tractor te kopen voor gebruik op het landgoed bij Stenhammar Slott waar hij sinds enkele weken in isolatie verblijft. De tractor van naar schatting 235.000 euro is inmiddels door een Zweedse dealer van het Franse merk afgeleverd.

Lees verder onder de foto.

Voorbeeld van een Claas Axion model
Voorbeeld van een Claas Axion model.

Kroonprinses Victoria en pup

Kritiek was er daarnaast op het kroonprinselijk paar dat vorige week vrolijk aankondigde een nieuwe pup te hebben: Rio. Dat is een gemengd ras, een kruising tussen een poedel en een Cavalier King Charles Spaniël. Organisaties van rashonden spraken daar schande van. Kroonprinses Victoria had het goede voorbeeld moeten geven door geen hond van een fantasieras - cavapoo - te nemen, maar een echte Zweedse rashond.

csm_20200502_Kronprinsessfamiljen_och_Rio_Foto_Sara_Friberg_Kungl__1__764c8282e3.jpg

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--