Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van huwelijkscadeau tot koninklijk diadeem: de geschiedenis van de Burmese Ruby Tiara

26 maart 2025 · Leestijd 2 min

De Britse koninklijke familie heeft een enorme verzameling aan historische en kostbare juwelen. Het pracht en praal is er in allerlei vormen en kleuren, zo ook in het rood. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van de Burmese Ruby Tiara die gemaakt is voor koningin Elizabeth.

De Oranjes hebben de Mellerio parure, de Britse royals hebben de Burmese Ruby Tiara als rood diadeem. In tegenstelling tot vele andere juwelen die al jaren tot de koninklijke familie horen, stelde koningin Elizabeth dit diadeem zelf samen met maar liefst 96 robijnen en diamanten uit een huwelijkscadeau.

Samengesteld juweel

In 1973 klopte koningin Elizabeth aan bij de Britse hofjuwelier Garrard. Daar gaf ze de opdracht om 96 Birmese robijnen te verwerken in een nieuw juweel. Zij kreeg de rode edelstenen cadeau van de Birmese bevolking voor haar huwelijk met prins Philip in 1947. Ook de diamanten van een Indiaas huwelijkscadeau werden voor de nieuwe tiara gebruikt. De Nizam of Hyderabad tiara van juweliershuis Cartier die Elizabeth zelf had uitgekozen, zijn gedemonteerd om een nieuw diadeem samen te stellen.

Lees verder onder de foto.

137074-1292745986
Prinses Elizabeth draagt in 1951 tijdens een receptie in Ottawa, Canada de 'Nizam of Hyderabad' tiara (© Royal Collection Trust).
Robijnen en diamanten: de Deense Ruby Parure

Lees ook over:

Robijnen en diamanten: de Deense Ruby Parure

Rozenmotief

De robijnen zijn door Garrard in een rozenmotief gezet, in een goudkleurige zetting. De rozen zijn afgeleid van de zogenaamde Tudor rose, het heraldisch embleem van Engeland. De naam van de roos heeft zijn oorsprong in het Huis Tudor, waar koning Hendrik VIII en koningin Mary Tudor bekende leden van zijn. Koningin Elizabeth heeft het diadeem meerdere keren gedragen. Haar laatste optreden met de Burmese Ruby Tiara was in 2019 tijdens het inkomende staatsbezoek van de Verenigde Staten aan het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder onder de foto's.

ANP-432183406
De Burmese Ruby Tiara wordt gedragen door koningin Elizabeth tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk (1992).
ANP-482804948
Het diadeem is te herkennen aan de rode rozenmotieven. Hier draagt de koningin het juweel tijdens een diner in Slovenië (2008).
ANP-374374243-2
In 2019 draagt Elizabeth de Burmese Ruby Tiara voor het laatst.

Erfstuk

Koning Charles erfde het robijnen juweel na het overlijden van koningin Elizabeth in 2022. Een jaar later maakte koningin Camilla haar debuut met Burmese Ruby Tiara tijdens het staatsbanket waar het Zuid-Koreaanse presidentiële paar te gast was. Camilla dook vorig jaar wederom tijdens een staatsbanket op met het diadeem van haar schoonmoeder.

ANP-484450303
In 2023 draagt koningin Camilla de Burmese Ruby Tiara voor het eerst. Hier staat ze op de foto met Kim Keon Hee, de echtgenote van de Zuid-Koreaanse president.
ANP-502064632
In 2024 brengt het keizerlijk paar van Japan een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Koningin Camilla loopt hier naast keizerin Masasko.

Beeld: ANP / © Royal Collection Trust

Geschreven door

Jeanine van Nieuwkoop - Steenhoven

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--