Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom Catherine niet op Balmoral was toen koningin Elizabeth overleed

26 januari 2024 · Leestijd 3 min

Op 8 september 2022 overleed koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd op haar geliefde Balmoral Castle in Schotland. Op haar sterfbed werd de koningin omringd door familie. Catherine, nu de prinses van Wales, was daar niet bij aanwezig en dit is waarom.

Voorganger Iain Greenshields van de Church of Scotland zei afgelopen jaar nog tegen The Daily Mail dat koningin Elizabethh "vrede had met haar aanstaande overlijden." Volgens prinses Anne had de koningin nog wel even gevraagd of het wel zo praktisch was als ze op Balmoral Castle in Schotland zou komen te overlijden. Maar die twijfels had de Princess Royal al snel voor haar moeder weggenomen, zo zegt Anne in de documentaire 'Charles III: The Coronation Year'. 

Niet aan het sterfbed

Meerdere familieleden vertrokken in september 2022 naar Schotland om aan het sterfbed van de Britse koningin te zitten. Catherine, op dat moment de hertogin van Cambridge, besloot om niet naar Balmoral Castle te gaan om een laatste groet te brengen aan koningin Elizabeth. Door sommige bronnen werd destijds gesuggereerd dat dit zou komen door de stampei tussen prins Harry en de Britse koninklijke familie. Zo zou prins Harry teleurgesteld zijn geweest omdat hem gevraagd werd om alleen (dus zonder hertogin Meghan) naar Balmoral te komen. Hierop zou Harry hebben gevraagd om ook Catherine te weren van het Schotse kasteel. 

Lees verder onder de foto. 

William-Harry-Catherine-Meghan
September 2022: prins William en prins Harry herdenken samen met hun vrouwen de overleden koningin Elizabeth.

Thuis voor de kinderen

Door een nieuwe biografie weten we hoe het werkelijk is gegaan. Het boek 'Charles III – New King. New Court. The Inside Story' is geschreven door Robert Hardman die voor zijn boek veel scoops en inside information wist te vergaren. Zo weet Hardman te vertellen dat Catherine helemaal niet verzocht is om weg te blijven van Schotland. De toen hertogin van Cambridge is vrijwillig thuis gebleven met haar kinderen – en wel voor een hele logische reden.

Lees verder onder de foto. 

William_en_Catherine_10_jaar_huwelijk_22.jpg
Prins William en Catherine, de prinses van Wales met hun drie kinderen.

Catherine bleef namelijk thuis omdat haar drie kinderen prins George, prinses Charlotte en prins Louis hun eerste schooldag op hun nieuwe school hadden op 8 september. En daar wil je als ouder natuurlijk bij zijn. Aangezien prins William wel naar Balmoral Castle was, had Catherine volgens Hardman het gevoel dat er in ieder geval één ouder bij moest zijn. The Daily Mail bevestigt dit door een personeelslid van het paleis aan het woord te laten. Deze zou hebben gezegd dat "Dit puur toeval was en geen bewust besluit. Maar het was daardoor makkelijker om tegen Harry te zeggen dat ook hij alleen moest komen."

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--