Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijktip: deel 2 van de documentaire Charles III The Coronation Year

11 januari 2024 · Leestijd 3 min

Aankomende zondag zendt Blauw Bloed het tweede deel van de openhartige documentaire 'Charles III The Coronation Year' uit. Daarin zien we hoe Charles en Camilla zich voorbereiden op de kroning van afgelopen jaar. De documentaire is te zien op 14 januari 2024 om 20:20 op NPO 2. In dit artikel geven we je alvast een tipje van de sluier.

De kijker wordt in de documentaire getrakteerd met beelden achter de schermen. Zo krijgen we te zien hoe de koninklijke familie repeteert voor de kroning. Zo wil prinses Anne even rondgeleid worden door Westminster Abbey om te zien hoe het er straks uit gaat zien. Ook het gezin van prins William en Catherine, de prinses van Wales is in de kerk om te oefenen. In gewone outfits oefenen ze op de ceremonie die heel wat handelingen heeft. 

Grappen over worstenvingers

Zo heeft prins William een belangrijke rol tijdens de kroning. Hij heeft namelijk een intiem moment met zijn vader waar hij eeuwige trouw zweert aan zijn vader; de Homage of Royal Blood . Dit gaat gepaard met het omdoen van de Stole Royal en de Robe Royal. Aan het einde maakt prins William een gesp vast. Ook dat wordt geoefend in de documentaire. Het lukt namelijk niet meteen, waarna prins William zegt: "Zo gaat het straks niet zijn." Charles grapt daarna: "Het zal je een stuk makkelijker af moeten gaan, zonder die worstenvingers van mij." Daarmee doelt koning Charles op zijn vingers die wat opgezwollen zijn. Ook het geven van een kus gaat niet meteen goed. Deze moet op de rechterwang en niet op de linkerwang. Gelukkig is alles tijdens de 'echte' kroning helemaal goed gegaan. 

Lees verder onder de foto.

ANP-468608818
Het vader-zoon moment tijdens de kroning op 6 mei 2023.

Uniek kijkje achter de schermen

Dat we in deze documentaire zo'n kijkje achter de schermen krijgen is erg bijzonder. We komen dicht bij koning Charles en koningin Camilla en zien het proces voorafgaande aan de kroning. Het tweede deel van de documentaire komt op 14 januari om 20:22 op NPO 2. Eerst het eerste deel van de documentaire zien? Dat kan via deze link. 

Lees verder onder de foto.

Charles_Camilla_officiële_foto
Een officiële foto na de kroning van koning Charles en koningin Camilla in 2023.

Het verhaal achter de kroonjuwelen

In de documentaire leren we verder dat de kronen die Charles en Camilla tijdens de kroning opkregen helemaal op maat zijn gemaakt. Mark Appleby, de kroonjuweler, laat in de documentaire zien hoe hij de kronen aanpast en hij vertelt ook de bijzondere verhalen achter de diamanten die in de kroonjuwelen zitten. "De diamant Cullinan II", zo vertelt Appleby, "stamt uit een groep van negen kostbare edelstenen. Hij zit in de 'Imperial State Crown' en zijn grote broer zit in de scepter. Het is een van de meest historische diamanten die er is." Hier lees je meer over de regalia

Charles_officiële_foto
De officiële foto van koning Charles, gekleed in de koninklijke mantel, met de 'Imperial State Crown' op zijn hoofd, de 'Sovereign's Sceptre in zijn rechterhand en de Sovereign's Orb in zijn linkerhand.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--