Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

Het drama van Mayerling: kroonprins Rudolf stierf samen met zijn maîtresse

vandaag · 14:30

Update: vandaag · 14:30

Op slot Mayerling komt kroonprins Rudolf, de zoon van de keizer en keizerin van Oostenrijk, in 1889 tragisch aan zijn einde. Samen met zijn maîtresse maakt hij een einde aan zijn leven. Dit is het verhaal van het drama van Mayerling.

Let op, in dit artikel komt zelfdoding voor. Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Kroonprins Rudolf is de enige zoon van keizer Franz Joseph en keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Hij is de stamhouder en de gedoodverfde opvolger van zijn vader. Maar Rudolf is ongelukkig in deze positie. Hij heeft de vrije geest van zijn moeder Sisi geërfd en komt daarmee in de knoei in het strenge regime dat hij aangemeten krijgt als toekomstige keizer. Al van jongs af aan hunkert Rudolf naar de dood.

Huwelijk en gezin

In 1881 trouwt Rudolf om te zorgen voor het nageslacht en om daarmee het voortbestaan van de Habsburgse dynastie te verzekeren. Hij trouwt met prinses Stephanie, de dochter van koning Leopold II van België. De twee krijgen in 1883 een dochter, aartshertogin Elisabeth Marie.

Lees verder onder de afbeelding.

De verlovingsafbeelding van kroonprins Rudolf en Stephanie.

Ontmoeting met zijn maîtresse

In 1888 ziet Rudolf barones Mary Vetsera voor het eerst bij de jaarlijkse paardenrennen. Mary is dan 17 jaar oud en de ontmoeting met de kroonprins laat een diepe indruk bij haar achter. Ze raakt verliefd op het idee dat ze ooit met de kroonprins zou gaan trouwen en praat in haar omgeving vol lof over Rudolf. Een paar maanden na hun eerste ontmoeting schrijft Mary, die inmiddels geobsedeerd is geraakt met de kroonprins, een brief naar het Weense hof. Daarin schrijft ze hoe graag ze hem wil zien en Rudolf, die niet gelukkig is in zijn huwelijk, stemt in. De ontmoeting en rendez-vous wordt geheim gehouden en vanaf dat moment spreken ze regelmatig met elkaar af.

Slot Mayerling

In januari 1889, Rudolf is dan 30 jaar oud, vertrekt Rudolf naar slot Mayerling. Hij ontmoet daar graaf Hoyos en de prins van Coburg om samen een paar dagen te gaan jagen. Ook Mary is naar het slot gekomen, waar ze in zijn vertrekken wacht tot Rudolf weer terugkomt. Op 29 januari zou Rudolf dus gaan jagen, maar na het ontbijt zegt hij toch op het slot te blijven vanwege verkoudheidsklachten. Hij trekt zich samen met Mary terug in een van zijn vertrekken. Ze ontmoeten 's avonds nog de koetsier, die als een van de weinigen afweet van Rudolfs maîtresse. Na afloop schudt Rudolf zijn hand, iets wat erg ongebruikelijk was in die tijd en van Mary krijgt hij een horloge.

Lees verder onder de afbeelding.

Mary Vetsera.

Rudolf en Mary trekken zich weer terug in hun kamer en Rudolf vertelt zijn kamenier dat hij hen absoluut niet mag storen. Zelfs niet voor de keizer, wordt er gezegd. in die nacht gaat het vreselijk mis. Rudolf zou eerst zijn maîtresse Mary door het hoofd hebben geschoten en daarna zichzelf hebben gedood. De ochtend erna worden de twee lichamen gevonden bij het bed. Er worden ook meerdere afscheidsbrieven gevonden, al heeft Rudolf geen brief voor zijn vader, keizer Franz Joseph, geschreven.

"Wees goed voor de arme kleine"

Rudolf heeft wel een afscheidsbrief geschreven voor zijn vrouw Stephanie. Daarin schrijft hij: "Je bent van mijn aanwezigheid en plaag bevrijd. Word gelukkig op jouw manier. Wees goed voor de arme kleine die het enige is dat van mij overblijft... Ik ga rustig de dood in, allen die kan mijn goede naam redden. Je hartelijk omarmend, je liefhebbende Rudolf."

Lees verder onder de afbeelding.

Kroonprins Rudolf.

Graaf Hoyos vertrekt met stel en sprong naar Wenen om persoonlijk het nieuws te vertellen aan de keizer en keizerin. Zij krijgen echter niet de hele waarheid te horen. Ze vertellen in eerste instantie dat Mary Rudolf zou hebben vergiftigd, maar na 24 uur hoort het keizerlijk paar hoe het werkelijk is gegaan. De zelfmoord is een schande voor de keizerlijke familie die zwaar katholiek is. Daarom wordt er vastgesteld dat Rudolf in een vlaag van verstandsverbijstering dit heeft gedaan. Zo kan er wel een kerkelijke begrafenis komen.

Lees verder onder de foto.

Slot Mayerling  © C.Stadler/Bwag.

Lugubere uitvaart

Mary's lichaam wordt ondertussen op een hele nare manier verplaatst. Ingeklemd tussen twee ooms van Mary wordt haar lichaam in een koets gehezen. Door middel van een stok in de mantel wordt het lichaam overeind gehouden zodat het net lijkt alsof Mary nog leeft. Zij wordt uiteindelijk begraven in Heiligenkreuz.

Gebroken Sisi

Elisabeth is gebroken door de dood van haar zoon. Ze is zelfs zo overstuur dat ze de uitvaart niet kan bijwonen. Ze neemt in haar eentje afscheid van haar zoon in de crypte. Na Rudolfs' zelfmoord draagt keizerin Elisabeth alleen nog maar zwarte rouwkleding.

Goed om te weten: er bestaan meerdere op getuigen gebaseerde theorieën over wat er op die veelbesproken nacht op slot Mayerling is gebeurd. Dat de keizerlijke familie nooit uitgebreid heeft bekendgemaakt wat er gebeurd is, maakt dat er nog steeds over wordt gespeculeerd. De meeste historici zijn het eens met bovenstaande informatie, maar het blijft gissen over de beweegredenen van de zelfdoding.

  • Blauw Bloed – Het leven van Elisabeth

    Op 4 juni en 28 augustus geven we een informatieve lezing over het 'echte' leven van Sisi. Mis het niet!

Beeld: Publiek domein / © C.Stadler/Bwag

Meest gelezen

Lees ook

Mis niets van Blauw Bloed

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.