Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mannen op de troon: dit hebben de Europese koningen met elkaar gemeen

9 februari 2024 · Leestijd 3 min

Man, man en nog eens man! Alle regerende vorsten op dit moment zijn van het mannelijk geslacht. In Europa zijn er momenteel zeven koningen. Wat hebben zij met elkaar gemeen?

Laten we beginnen met een opsomming van de Europese koningen van dit moment. Van oud naar jong hebben we het dan over koning Harald van Noorwegen, koning Carl Gustaf van Zweden, koning Charles van het Verenigd Koninkrijk, koning Filip van België, koning Willem-Alexander van Nederland, koning Felipe van Spanje en koning Frederik van Denemarken.

Generatiegenoten

De koningen Filip, Willem-Alexander, Felipe en Frederik zijn respectievelijk 63, 56, 56 en 55 jaar oud. Ondanks dat Filip net ietsje ouder is dan de rest behoren ze tot dezelfde generatie. De vier mannen zijn allemaal opgegroeid in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Ook koningen Carl Gustaf en Charles zijn generatiegenoten, zij zijn namelijk 77 en 75 jaar oud. En dat schept toch een band met je koning-collega's, als je in dezelfde tijdgeest bent opgegroeid!

Lees verder onder de foto's.

Felipe en Frederik
Spaanse koning Felipe en toen nog kroonprins Frederik van Denemarken in 2023.
Carl Gustaf en Charles
Koning Carl Gustaf van Zweden en toen nog kroonprins Charles van het Verenigd Koninkrijk (2012).

Naamgenoten

Van de zeven Europese koningen zijn er ook nog eens twee naamgenoten van elkaar. Dan hebben we het natuurlijk over koningen Filip en Felipe. Leuk detail: de naam is afgeleid van de Griekse naam Filippus, dat 'liefhebber van paarden' betekent. Ook koningen Willem-Alexander en Charles delen een naam, namelijk George. Bij Willem-Alexander is het een verwijzing naar zijn vader Claus, die als tweede naam George had. Bij Charles verwijst George naar de koningen die hem voorgingen, waarvan er zes George heetten.

Wist je dat koningen Harald en Carl Gustaf zelfs verre familie van elkaar zijn? Je leest er alles over in dit artikel.

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander en Charles
Koning-Willem Alexander en prins Charles in 2018.

Getrouwd met een vrouw uit een ander land

Waar zou een koning zijn zonder zijn koningin? Alle Europese koningen van dit moment zijn gelukkig getrouwd en drie van hen vielen voor de charmes van een vrouw uit een ander land. Dan hebben we het natuurlijk over Willem-Alexander en zijn Argentijnse Máxima, Frederik en zijn Australische Mary en Carl Gustaf en zijn Duitse Silvia. Koninginnen Mary en Máxima hebben trouwens een goede band met elkaar, daar lees je hier meer over!

Lees verder onder de foto's.

Maxima en Mary
Kroonprinses Mary en koningin Máxima in 2018.
Silvia en Maxima
Koninginnen Silvia en Máxima in 2022.

Sportliefhebbers

Hoewel alle koningen ongetwijfeld een sportieve kant hebben, zijn er een aantal die zich regelmatig al sportend laten zien. We hebben het dan over de koningen Harald, Frederik en Felipe. Harald is al heel zijn leven een fanatiek zeiler, Frederik loopt hard, tennist en skiet graag en Felipe heeft zelfs ooit meegedaan aan de Olympische Spelen.

Lees verder onder de foto's.

Harald zeilen
Harald op een voor hem geliefde plek: aan het roer van een zeilboot.
Felipe Olympische Spelen
Kroonprins Felipe is vlagdrager voor de Spaanse ploeg tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992.

Troonopvolgers

Ondanks dat de huidige Europese monarchen allemaal koningen zijn, zal hier in de volgende generatie verandering in komen. Koningen Willem-Alexander, Carl Gustaf, Filip en Felipe hebben namelijk een dochter die ze zal opvolgen. Charles, Frederik en Harald hebben wel een mannelijke troonopvolger.

amalia-elisabeth-header
De kroonprinsessen Amalia van Nederland en Elisabeth van België (2023).

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--