De verbouwing van Soestdijk en een boot: dít kreeg koningin Juliana cadeau

Het is een traditie dat de koninklijke familie elkaar bijzondere geschenken geeft tijdens speciale momenten. Maar ook namens (een deel van) de bevolking zijn verschillende geschenken gegeven. In deze serie zetten we de meest unieke cadeaus op een rijtje, met in dit artikel: de geschenken aan koningin Juliana.
#1 Gouden rammelaar
In 1909 werd de toekomst van de Oranje-dynastie veiliggesteld door de geboorte van een prinsesje: Juliana. Vrouwen van de stad Groningen gaven daarom een typisch kinderspeeltje aan de prinses, maar dan wel een koninklijke variant: een gouden rammelaar. De briljanten en smaragden zijn in de kleuren van Groningen en ook het stadswapen is erop te zien. Ook prinses Beatrix ontving op jonge leeftijd een gouden rammelaar van de sultan van Deli.
Lees verder onder de foto's.


#2 Koninlijke jacht
Nederland is een waterland, zo moet ook het Algemeen Comité tot aanbieding van het nationaal huwelijksgeschenk hebben gedacht. De commissie, die na de verlovingsaankondiging van prinses Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld werd opgericht, zamelde geld in voor een cadeau: een luxe jacht. De 'Piet Hein' was geschikt voor de Nederlandse binnenwateren en werd na de schenking veel gebruikt. Echter, de Duitsers confisqueerden het schip tijdens de Tweede Wereldoorlog en het werd in slechte staat teruggevonden in Hamburg. Na een uitgebreide restauratie kon er weer gevaren worden, zowel privé als tijdens officiële gelegenheden. Het diende na de Watersnoodramp in 1953 zelfs als evacuatieschip.
In 1980 voer het schip voor het laatst met prinses Juliana en prins Bernhard aan boord. Hierna is het overgedragen aan een opgerichte stichting om het een museale bestemming te geven.
Lees verder onder de foto's.


#3 Knielkussen
Voor de kerkelijke inzegening van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard ontwierp de vrouwenvereniging Arbeid Adelt speciale kussens. Tijdens de dienst in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag knielde het prinselijk bruidspaar op de knielbank om de zegen van God te ontvangen. Speciaal voor dat bijzondere moment schonk de vrouwenvereniging de zelfontworpen knielkussens en bood ze voor het huwelijk aan.
Lees verder onder de foto's.


#4 Verbouwing van Paleis Soestdijk
Na hun huwelijk namen prinses Juliana en prins Bernhard hun intrek op Paleis Soestdijk. Het eeuwenoude paleis kon wel een opknapbeurt gebruiken. Daarom kreeg het prinselijk paar een verbouwing van hun nieuwe woning als nationaal huldeblijk. Zo kreeg het paleis een aangename temperatuur door de aanleg van centrale verwarming. In het paleispark werd een sportpaviljoen gebouwd en de inrichting van de Baarnse Vleugel werd ook cadeau gedaan. Juliana en Bernhard woonden op het paleis tot hun overlijden in 2004.
Lees verder onder de foto's.


#5 Bijbel
Een jaar na haar geboorte ontving prinses Juliana een Bijbel van de Vereeniging van Christelijke Onderwijzers en Onderwijzeressen in Nederland en de Overzeesche Bezittingen. Speciaal voor de prinses is de band van de Bijbel ontworpen en bestempeld met goud. De speciale uitgave kreeg de bijnaam 'Juliana-bijbel'. Haar naam en het koninklijk wapen staan op de voorkant.
Lees verder onder de foto's.


Lees ook over:
Van wieg tot serviesset: dít kreeg koningin Wilhelmina tijdens bijzondere momenten cadeau
Beeld: ANP / Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop - Steenhoven