Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: hoe gaat het nu met de Pahlavi's?

6 november 2023 · Leestijd 5 min

Op 16 september 1941 volgde Mohammad Reza Pahlavi zijn vader Reza Shah op als sjah van Iran. Zijn vader, die door zijn bondgenootschap aan nazi-Duitsland in ballingschap werd gezet, overleed uiteindelijk in 1944. Mohammad wist op dat moment niet dat hij de laatste sjah van het land zou worden.

In 1941, wanneer Mohammad zijn vader opvolgt, is Perzië een constitutionele monarchie waardoor de sjah maar een beperkte macht heeft. Dat verandert in 1953 wanneer de toenmalige minister-president van het land wordt afgezet. Hierdoor krijgt de sjah de macht in eigen handen, wat uiteindelijk zijn einde gaat betekenen. 

Lees verder onder de foto. 

Sjah-Mohammad-Reza-Palhavi
Sjah Mohammad Reza Pahlavi in 1971.

De eerste dochter van de sjah 

Op het moment dat Mohammad aan de macht komt, is hij getrouwd met prinses Fawzia. Maar het huwelijk houdt niet stand en het stel gaat van elkaar scheiden in 1948. Ze krijgen in 1940 wel een dochter, Shahnaz Pahlavi. 

Shahnaz groeit op in de buurt van haar vader en trouwt in 1957 met Ardeshir Zahedi, een ambassadeur voor Iran in de Verenigde Staten. Het stel krijgt één dochter, Zahra Mahnaz (1958). Maar na 7 jaar huwelijk gaan Shahnaz en Ardeshir helaas uit elkaar. Shahnaz hertrouwt in 1971 met Prins Khosrow Jahanbani uit de dynastie der Kadjaren. Uit dit huwelijk komen twee kinderen: zoon Keykhosrow (1971) en dochter Fawzieh (1973).

Het tragische verhaal van Soraya, de tweede vrouw van de sjah 

Na een mislukt huwelijk met Fawzia trouwt Mohammad in 1951 met Soraya, een dochter van een Perzische landheer met een Duitse moeder. Maar helaas blijkt Soraya onvruchtbaar, waardoor het stel hun huwelijk moet afbreken in 1957. De sjah heeft namelijk een mannelijke nakomeling nodig voor de troonopvolging. Nieuwsgierig hoe het met Soraya is afgelopen? Hier lees je haar levensverhaal

Lees verder onder de foto. 

Soraya

Een groot gezin met Farah Diba 

In 1959 kan de sjah Mohammad zijn geluk niet op. Hij trouwt in dat jaar met Farah Diba, een dochter van de kapitein van het Perzische leger. In 1960 kreeg de sjah dan eindelijk de troonopvolger (kroonprins Reza) waar hij al die tijd op heeft gewacht.

Lees verder onder de foto. 

farah-diba-reza-sjah
1964: Een casual foto van Farah Diba, de sjah en hun oudste zoon Reza op het strand.

Het gezin wordt uitgebreid met Farahnaz (1963), Ali-Reza (1966) en Leila (1970). 

Lees verder onder de foto. 

Farah-diba-sjah-gezin
1964: Farah Diba en de sjah poseren met hun twee kinderen Reza en Farahnaz.

In 1967 kroont de sjah zichzelf en zijn vrouw in Shiraz. Hij geeft hemzelf de titel Koning der Koningen, wat gelijkstaat als de keizer titel. Dit is dan ook de reden dat deze titels vaak door elkaar worden gebruikt. 

Lees verder onder de foto. 

Farah-Diba-1971
Farah Diba op het feest.

Het einde van het Perzische rijk 

In de jaren 60 voert Mohammad vele hervormingen door om het land te moderniseren. Zo komt er algemeen kiesrecht voor vrouwen. De geestelijkheid is hier fel op tegen. Na een extravagant feest in 1971 dat bakken met geld kost, radicaliseert de geestelijkheid alleen maar meer. In 1977 komen onder andere de middenklasse en studenten in opstand tegen het regime van de sjah. Zij eisen dat het islamitische karakter van het land meer naar voren moet komen.

Lees verder onder de foto. 

Farah-Diba-Iran
Sjah Mohammad Reza Pahlavi en Farah Diba in de woestijn, op de plek van het feest.

In 1979 stelt hij een nieuwe premier aan en vlucht hij zelf het land uit. Op dat moment is hij ook erg ziek, want hij lijdt aan kanker. In 1980 overlijdt de sjah aan de gevolgen van de ziekte in ballingschap in Egypte. Hij laat zijn vrouw Farah Diba met vier jonge kinderen achter. Hoe is het nu met zijn nakomelingen? 

Lees verder onder de foto. 

farah-diba-mohammad-reza-pahlavi
De sjah en Farah Diba in 1971.

Een tragische afloop voor Ali-Reza en Leila 

Farah Diba vlucht in 1981 van Egypte naar de Verenigde Staten. Nadat ook de Egyptische keizer in 1981 wordt afgezet is het voor haar gezin daar niet meer veilig. In 2001 gebeurt er iets tragisch: haar jongste dochter Leila overlijdt aan een overdosis slaappillen. Tien jaar later, in 2011, pleegt haar jongste zoon Ali-Reza zelfmoord. 

Lees verder onder de foto. 

Farah-diba-reza-farahnaz
2011: Reza, Farah Diba en Farahnaz wonen een herdenkingsdienst bij voor Ali-Reza.

Zo is het nu met de oudste zoon van de sjah

Reza, de oudste zoon van de sjah, blijft in de Verenigde Staten waar hij een luchtmachttraining volgt. Hij studeert erna politicologie en gaat de politiek in. Op dit moment is Reza de woordvoerder van de in Parijs gevestigde Iraanse Nationale Raad. Hij is getrouwd met Yasmine. 

Lees verder onder de foto. 

reza
Reza Pahlavi in april 2023.

Reza heeft samen met Yasmine drie dochters: Iman, Farah en Noor. De drie meiden zijn alledrie actief op Instagram en delen regelmatig familiefoto's, waaronder met hun oma Farah Diba. 

Lees verder onder de foto. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kleindochter Iman is recentelijk verloofd, tot groot plezier van de familie Pahlavi

Lees verder onder de foto. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Over de oudste dochter van de sjah en Farah Diba is weinig bekend. Farahnaz Pahlavi woont nog steeds in de Verenigde Staten. Over haar gezin en carrière is niets bekend. We weten alleen dat zij in 1990 haar diploma voor haar opleiding Social Work in handen kreeg. 

Foto's: ANP / Instagram

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--