Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo spreek je de koning op de juiste manier aan

Hoe hoort het eigenlijk?

8 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Komt koning Willem-Alexander op bezoek bij jouw bedrijf, instelling of buurthuis? Dan wil je hem wel op de juiste manier aanspreken. Maar hoe spreek je onze koning goed aan en waar moet je nog meer op letten? Wij zochten het voor je uit.

Koning Willem-Alexander heeft een officiële aanspreektitel, namelijk: 'majesteit'. Ben je tijdens een ontmoeting met de koning zó zenuwachtig dat je per ongeluk iets anders zegt, dan is er geen reden voor paniek. De koning zal waarschijnlijk vriendelijk blijven glimlachen. Onze koning staat er immers om bekend dat hij er plezier in heeft om mensen snel op hun gemak te stellen. Vaak weet hij tijdens werk- en streekbezoeken op een vanzelfsprekende manier het ijs te breken. Wel zo geruststellend.

Lees verder onder de foto. 

Koning werkbezoek Twente 2023
Belangrijk: wacht tot de koning iets tegen jou zegt.

Etiquette-les

Maar je gedraagt je natuurlijk liever meteen foutloos, zeker als je tot het 'ontvangstcomité' behoort en van tevoren al vrijwel zeker weet dat je hem persoonlijk mag begroeten. Naast dat je de koning aan moet spreken met 'majesteit' gelden er nog twee belangrijke regels. 

Lees verder onder de foto. 

Máxima Hiddink staatsbezoek Korea 2014
Koningin Máxima schudt de hand van voetbalcoach Guus Hiddink tijdens een staatsbezoek aan Zuid-Korea in 2014.

Regel 1: Steek niet als eerste je hand uit

Belangrijk is dat je niet als eerste je hand uitsteekt. Dat is iets wat vaak automatisch gaat, en waar je bij een ontmoeting dus extra op moet letten. De koning moet als eerste zijn hand uitsteken, omdat hij de belangrijkste persoon is. Jij mag zijn hand schudden zodra hij die naar je uitsteekt.

Regel 2: Neem niet als eerste het woord

Ben je zo enthousiast dat je meteen wil praten? Houd je dan in. Want ook hierbij geldt dat koning Willem-Alexander het initiatief moet nemen.  

Hoe spreek je koningin Máxima aan?

Ook koningin Máxima spreek je aan met 'majesteit'. Dit komt omdat zij als echtgenote van de koning ook de aanspreektitel 'majesteit' heeft. In het meervoud zijn zij 'majesteiten'. De twee etiquette-regels komen hier wederom goed van pas. 

Pieter van Vollenhoven kun je 'gewoon' professor noemen

Hoe spreek je een prins(es) aan?

Prinsen en prinsessen spreek je aan met 'koninklijke hoogheid'. Denk hierbij aan prinses Amalia, prinses Beatrix, prinses Alexia, prinses Ariane, prins Constantijn, prinses Laurentien en prinses Margriet. Ook hier geldt dat een vrouw de aanspreektitel van haar man krijgt – maar de man niet die van zijn vrouw. Dus Laurentien wordt aangesproken met 'prinses', omdat haar man prins is. Maar we mogen prof. mr. Pieter van Vollenhoven 'gewoon' met professor aanspreken, ook al is hij getrouwd met prinses Margriet. 

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--