Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aha, zó voorkomen royals dat hun hoeden afwaaien

23 november 2023 · Leestijd 2 min

Tijdens storm Ciarán arriveerde koningin Máxima met een grote hoed op haar hoofd in Culemborg. Alles behalve handig, want een hoed kan zo afwaaien als er een beetje wind staat. Toch bleef haar hoed stevig op zijn plaats zitten, omdat de koningin (en alle andere vrouwelijke royals) hier een handige truc voor hebben.

Waar jij wel drie keer nadenkt voordat je een hoed op je hoofd zet wanneer het buiten waait, arriveren vrouwelijke royals dan gewoon inclusief hoed bij veel officiële gelegenheden. Maar hoe blijft zo'n hoed nu goed zitten? Een vraag die we in dit artikel gaan beantwoorden. 

Hoedenspelden zijn onmisbaar voor royals

Fabienne Delvigne, een bekende hoedenontwerper van onder andere koningin Máxima en koningin Mathilde, verklapte in Koffietijd hoe het werkt. Als ontwerper van veel koninklijke hoeden weet zij als geen ander hoe je een hoed zó bevestigt dat hij met geen weer en wind afwaait.

Lees verder onder de foto. 

Máxima staatsbezoek Oostenrijk 2022
Máxima draagt tijdens het staatsbezoek aan Oostenrijk in 2022 een rode jurk. De bijpassende hoed werd ontworpen door de hoedenmaakster Fabienne Delvigne.

"Hoedenspelden zijn het beste middel om de hoed te bevestigen, zoals onze grootmoeders die gebruikten", zo vertelt Delvigne in een uitzending van een aantal jaar geleden. "Aan het Nederlandse hof hebben ze veel prachtige hoedenspelden. Daarom is de hoedenspeld nu weer in als accessoire om de hoed te bevestigen." 

Leest u mee erfgroothertogin Stéphanie van Luxemburg? Haar hoed waaide in 2018 bij een ontmoeting met ons koningspaar wél af. Toch maar even investeren in hoedenspelden! 

Even goed vasthouden

Eigenlijk is het heel simpel dus. Effectief zijn hoedenspelden zeker, want we hebben Koningin Máxima er geen enkele keer op betrapt dat haar hoed niet goed vastzat. Al moet ze hem soms even goed vasthouden, zoals bij Koningsdag in 2019. 

Lees verder onder de foto's.

maxima-koningsdag2019
Tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort houdt koningin Máxima haar hoed nog even goed vast.
maxima-koningsdag2019-hoed

Wil je nu meer weten over de hoeden van koningin Máxima? We hebben hier haar meest opvallende exemplaren op een rij gezet. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--