Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In de spotlights: Zara Tindall is jarig!

15 mei 2022 · Leestijd 5 min

Ze is de oudste kleindochter van Queen Elizabeth: Zara Tindall. De dochter van prinses Anne viert zondag haar 41e verjaardag. Net als haar oma en moeder is Zara al haar hele leven dol op paarden. Maar wat weten we eigenlijk nog meer van de jarige?

Zara wordt op 15 mei 1981 geboren in het St Mary's Hospital in Londen. Ze is de dochter van prinses Anne en haar ex-man Mark Phillips. Zara heeft nog een oudere broer, Peter, en twee halfzussen, Felicity en Stephanie. Grappig is dat het prins Charles zou zijn geweest die de naam 'Zara' heeft bedacht voor zijn nichtje.

Bij haar geboorte heeft Zara geen titel gekregen, net als haar broer. Dit zit zo: aanvankelijk zou Zara al geen titel krijgen, omdat haar moeder een dochter is van de koningin en geen zoon. Daarom hebben de dochters van prins Andrew wel een titel.

Voor de geboorte van de kinderen van Anne heeft koningin Elizabeth wel aangeboden om haar een titel te geven, omdat ze dit verschil ook oneerlijk vond. Maar prinses Anne en haar man Mark Phillips weigerden het aanbod: zij geloofden dat het leven van een kleinkind van een vorstin al moeilijk genoeg zou zijn. Haar vader Mark Philips wees het aanbod om bij zijn huwelijk met Anne een titel te ontvangen, ook af.

Gordonstoun, de school waar Zara op heeft gezeten.
Gordonstoun, de school waar Zara op heeft gezeten.

De dochter van de 'Princess Royal' begint haar schoolleven op een lokale basisschool, maar wordt op 8-jarige leeftijd naar een kostschool in Dorset (dat ligt in het zuidwesten van Engeland) gestuurd. Haar moeder Anne heeft hier een gedachte bij: ze wil graag dat haar kind ook kinderen leert kennen die niet in een koninklijk milieu opgroeien.

Op haar dertiende, het is 1994, maakt ze de overstap naar Gordounston. Een school die bekend is binnen de Britse koninklijke familie: prins Philip en prins Charles zaten erop. De school staat bekend om het pittige lesprogramma met veel sportactiviteiten. De serie The Crown wijdt een aflevering in seizoen 2 aan de tijd dat Philip en Charles op de school zaten en, zo zien we, met verschillende uitdagingen te maken krijgen.

Zara was bruidsmeisje op het huwelijk van Sarah Armstrong-Jones, nu Sarah Chatto geheten. Zij is de dochter van prinses Margaret (1930-2002), de jongere zus van koningin Elizabeth. Ook op de huwelijksdag van haar broer Peter en Autumn Kelly, die inmiddels gescheiden zijn, schittert Zara als bruidsmeisje.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Paarden

Zara_koningin_Elizabeth_prinses_Anne_op_paard.jpg

Paarden, het is een passie die Zara al vanaf jonge leeftijd heeft en deelt met haar moeder. Na haar opleiding volgt ze een studie tot paardenfysiotherapeut in Exeter. Pas later komt haar talent voor paardrijden tot uiting.

Eerst gaat Zara door een andere periode in haar leven: ze krijgt een relatie met Richard Johnson, een bekend Brits ruiter. Regelmatig zijn ze onderwerp van de beruchte Britse tabloids. De relatie komt onder hoogspanning te staan. Zo erg, dat het stel besluit in 2003 uit elkaar te gaan.

In datzelfde jaar ontmoet Zara rugbyspeler Mike Tindall, tijdens het wereldkampioenschap rugby in Sydney.

In_de_spotlights_Zara_tindall2.jpg

Het zou ook Mike zijn geweest die Zara heeft aangespoord om meer met haar ruitertalent te doen. Het stel trouwt in 2011 in het Schotse Edinburgh.

In de jaren die volgen komt Zara's ruitercarrière tot bloei. Het kan niet anders gezegd worden dan dat deze zeer imposant is. Met haar paard Toytown wint ze verschillende nationale en internationale toernooien. Maar Zara's talent gaat verder en ze mag meedoen aan de Olympische Spelen. Helaas krijgt haar paard in zowel 2004 en 2008 blessures waardoor zij niet aan deze toernooien mee kan doen. In 2012 komt het er dan toch van, in haar thuisland Engeland nog wel. Ze wint een zilveren medaille, en krijgt die uit handen van niemand minder dan moeder Anne.

In 2017 sterft Toytown. Zara noemt het dier in een verklaring 'haar beste vriend en paard voor het leven'.

Nu werkt Zara nog steeds in de paardenbranche: ze heeft inmiddels een goeie baan op de racebaan van Cheltenham.

Koninklijke evenementen

Op koninklijke evenementen zien we Zara eigenlijk niet zo vaak. Maar op Ascot is ze altijd te vinden. Dat is ook niet zo gek, want Ascot is natuurlijk een paardenrace.

In 2014 werd het oudste dochtertje van Zara geboren: Mia. Vier jaar later volgt een tweede dochtertje: Lena. In maart 2021 werd hun zoontje Lucas geboren. Er is ook verdriet in het gezin van Zara en Mike: na de geboorte van hun eerste kindje krijgt ze twee miskramen. Later is ze er open over tegen The Sunday Times. "Ik denk dat je door een periode moet gaan dat je er niet over praat, omdat het zo rauw is. Maar zoals met alles, heelt de tijd wonden."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
In_de_Spotlights_Zara5.jpg

Zara heeft een andere eigenschap die soms iets minder goed voor haar uitpakt: ze houdt van lekker gas geven. Een paar jaar geleden kwam ze daardoor een klein beetje in de problemen. Omdat ze veel te hard had gereden moest ze haar rijbewijs voor zes maanden inleveren. Gelukkig kan ze inmiddels weer lekker door Engeland crossen met haar auto!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--