Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In de spotlights: Zara Tindall is jarig!

15 mei 2024 · Leestijd 4 min

Zara Tindall is vandaag jarig! De dochter van prinses Anne viert vandaag haar 43e verjaardag. Net als haar moeder is Zara al haar hele leven dol op paarden. Maar wat weten we eigenlijk nog meer over de jarige?

Zara wordt op 15 mei 1981 geboren in het St Mary's Hospital in Londen. Ze is de dochter van prinses Anne en haar ex-man Mark Phillips. Zara heeft nog een oudere broer, Peter, en twee halfzussen, Felicity en Stephanie.

Ook interessant om te lezen: Zara Tindall en Peter Philips: twee handen op één buik.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geen koninklijke titel

Bij haar geboorte heeft Zara geen koninklijke titel gekregen, net als haar broer. Aanvankelijk zou Zara al geen titel krijgen, omdat haar moeder een dochter is van de koningin en geen zoon. Daarom hebben de dochters van prins Andrew wel een titel. Voor de geboorte van de kinderen van Anne heeft koningin Elizabeth wel aangeboden om haar een titel te geven, omdat ze dit verschil ook oneerlijk vond. Maar prinses Anne en haar man Mark Phillips weigerden het aanbod: zij geloofden dat het leven van een kleinkind van een vorstin al moeilijk genoeg zou zijn. Haar vader Mark Philips wees het aanbod om bij zijn huwelijk met Anne een titel te ontvangen, ook af.

Lees verder onder de foto.

Zara Phillips in december 2006.
Zara Phillips in december 2006.

'Normaal milieu'

Zara begint haar schoolleven op een lokale basisschool, maar wordt op achtjarige leeftijd naar een kostschool in Dorset (dat ligt in het zuidwesten van Engeland) gestuurd. Haar moeder Anne heeft hier een gedachte bij: ze wil graag dat haar kind ook kinderen leert kennen die niet in een koninklijk milieu opgroeien. In 1994 maakt ze de overstap naar Gordounston, een school die bekend is binnen de Britse koninklijke familie: prins Philip en prins Charles zaten erop. De school staat bekend om het pittige lesprogramma met veel sportactiviteiten.

Lees verder onder de foto.

Gordonstoun, de school waar Zara op heeft gezeten.
Gordonstoun, de school waar Zara op heeft gezeten.

Paarden

Paardensport is een passie die Zara al vanaf jonge leeftijd heeft en deelt met haar moeder. Na haar opleiding volgt ze een studie tot paardenfysiotherapeut in Exeter. Pas later komt haar talent voor paardrijden tot uiting. Met haar paard Toytown wint ze verschillende nationale en internationale toernooien. Maar Zara's talent gaat verder en ze mag meedoen aan de Olympische Spelen. Helaas krijgt haar paard in zowel 2004 en 2008 blessures waardoor zij niet aan deze toernooien mee kan doen. In 2012 komt het er dan toch van, in haar thuisland Engeland nog wel. Ze wint een zilveren medaille, en krijgt die uit handen van niemand minder dan moeder Anne.

Lees verder onder de foto's.

Zara_koningin_Elizabeth_prinses_Anne_op_paard.jpg
Koningin Elizabeth, prinses Anne en Zara Phillips op een paard.
Zara tijdens de Olympische Spelen in 2012.
Zara tijdens de Olympische Spelen in 2012.
Prinses Anne reikt haar de zilveren medaille uit aan dochter Zara.
Prinses Anne reikt de zilveren medaille uit aan haar dochter Zara.

Relatiebreuk en nieuwe liefde

In 1998 krijgt Zara een relatie met Richard Johnson, een bekend Brits ruiter. Regelmatig zijn ze onderwerp van de beruchte Britse tabloids. De relatie komt onder hoogspanning te staan. Zo erg, dat het stel besluit in 2003 uit elkaar te gaan. In datzelfde jaar ontmoet Zara rugbyspeler Mike Tindall, tijdens het wereldkampioenschap rugby in Sydney. In april 2004, na zo'n vijf maanden daten, maken Zara en Mike hun relatie officieel. In de eerste jaren van hun relatie wonen Zara en Mike op het landgoed van prinses Anne in Gloucestershire. In 2009 verhuizen ze naar hun eigen plek in Cheltenham. Het is die plek waar Mike uiteindelijk dé vraag stelt aan zijn Zara. Op 30 juli 2011 trouwen Zara en Mike met elkaar in Edinburgh.

Ook interessant om te lezen: Het liefdesverhaal van Zara Phillips en Mike Tindall.

In_de_spotlights_Zara_tindall2.jpg
Op 30 juli 2011 trouwen Zara en Mike Tindall met elkaar in Edinburgh.

Kinderen en miskramen

Op koninklijke evenementen zien we Zara eigenlijk niet zo vaak. Maar tijdens de paardenrace in Ascot is ze altijd te vinden. In 2014 werd het oudste dochtertje van Zara geboren: Mia. Vier jaar later volgt een tweede dochtertje: Lena. In maart 2021 werd hun zoontje Lucas geboren. Er is ook verdriet in het gezin van Zara en Mike: na de geboorte van hun eerste kindje krijgt ze twee miskramen. Later is ze er open over tegen The Sunday Times. "Ik denk dat je door een periode moet gaan dat je er niet over praat, omdat het zo rauw is. Maar zoals met alles, heelt de tijd wonden."

Zara Tindall samen met haar echtgenoot Mike Tindall en haar kinderen Mia en Lena in april 2023.
Zara Tindall samen met haar echtgenoot Mike Tindall en haar kinderen Mia en Lena in april 2023.
Zara Tindall op Eerste Kerstdag in 2023
Zara Tindall op Eerste Kerstdag in 2023.

Foto's: ANP

Geschreven door

Mitchel van der Hoef

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--