Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Ingrid Alexandra en prinses Amalia: allebei 20 jaar en troonopvolger

21 januari 2024 · Leestijd 4 min

Prinses Ingrid Alexandra wordt op 21 januari 2024 twintig jaar. Dezelfde leeftijd als prinses Amalia. Beide prinsessen worden ooit koningin van hun land, maar in hoeverre lijken hun levens ook op elkaar?

De Noorse prinses Ingrid Alexandra is het eerstgeborene kind van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit. Op 21 januari 2004 ziet de prinses in het Rikshospitalet in Oslo het levenslicht. Zij zal op een dag het stokje van haar vader Haakon overnemen. Tot die tijd is prinses Ingrid-Alexander tweede in lijn voor de troon.

Twee troonopvolgers

Prinses Amalia wordt op 7 december 2003 geboren in het Bronovo Ziekenhuis in Den haag. Zij is het eerstgeboren kind van dan nog kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima en wordt op 30 april 2013 kroonprinses wanneer haar vader koning van Nederland wordt. Ook zij zal op een zeker moment het stokje van haar vader overnemen. Een gegeven dat de twee prinsessen met elkaar gemeen hebben.

Ook interessant om te lezen: in hoeverre lijken prinses Elisabeth en prinses Amalia op elkaar? 

Lees verder onder de foto. 

Amalia Elisabeth Alexandra 2022
V.l.n.r. Prinses Amalia, Prinses Elisabeth, prinses Estelle, prinses Ingrid Alexandra, prins Charles van Luxemburg in 2022.

WhatsApp-contact met elkaar

Prinses Amalia heeft, zo liet ze tijdens de fotosessie in de zomer van 2022 weten, een Whatsapp-groep aangemaakt waarin ook de Noorse prinses Ingrid Alexandra zit. Ook kroonprinses Elisabeth van België zit in de groep. “Het is fijn om met Elisabeth en Ingrid Alexandra te praten, omdat ze in dezelfde positie zitten als ik. We hoeven elkaar daar niets over uit te leggen, ze begrijpen perfect hoe ik me voel”, zei Amalia bij het persmoment. 

Lees verder onder de foto. 

christian-estelle-ingrid-alexandra-amalia-elisabeth
V.l.n.r.: Prinses Estelle, Prinses Ingrid-Alexandra, prins Christian, prinses Amalia, prinses Elisabeth.

Werk- en studentenleven

In plaats van door te studeren, kiest prinses Ingrid Alexandra ervoor om te gaan werken. Vorig jaar ging prinses Ingrid Alexandra aan de slag bij de Uranienborg School in Oslo als schoolassistent en milieumedewerker. Het leuke is dat de prinses hier zelf op school heeft gezeten van 2019 tot 2020. Hiervoor ging de Noorse prinses naar de Elvebakken High School in de Noorse hoofdstad Oslo.

Lees verder onder de foto. 

Ingrid Alexandra regering diner
Ingrid Alexandra in 2022.

Prinses Amalia slaagde in 2021 voor haar vwo-examen aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag en koos daarna voor een tussenjaar waarin ze verschillende stages deed. Op dit moment studeert de 20-jarige prinses Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE), aan de Universiteit van Amsterdam. Haar studententijd gaat echter niet over rozen, want door hevige bedreigingen aan haar adres kan de prinses niet meer vrijuit studeren. 

Lees verder onder de foto. 

Prinses-Amalia-start-studietijd-UvA
2022: Prinses Amalia kijkt over haar schouder op haar eerste schooldag aan de UvA.

Volgens vermeende bronnen woont Ingrid Alexandra sinds kort op zichzelf, iets was prinses Amalia ook heeft geprobeerd in Amsterdam. Helaas viel deze droom voor Amalia in duigen door de bedreigingen. Hierdoor werd de Prinses van Oranje gedwongen om weer bij haar ouders te gaan wonen op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Banden met het leger

Prinses Ingrid Alexandra gaat dit jaar in militaire dienst bij het Engineer Battalion in Brigade Nord. In Noorwegen is er een dienstplicht voor iedereen die 18 jaar oud is. Na de basistraining die twaalf maanden duurt, krijgt Ingrid Alexandra een dienstfunctie toegewezen en zal ze een specifiekere opleiding gaan volgen. Tot slot volgt een periode van trainingen en gaat ze praktijkervaring opdoen als militair. Iets waar de Noorse bekend mee is, want ze bezoekt de Noorse strijdkrachten wel vaker. 

Lees verder onder de foto. 

Prinses-Ingrid-Alexandra-Noorse-strijdkrachten-5
Prinses Ingrid Alexandra bezoekt in oktober 2022 de Noorse strijdkrachten.

Prinses Amalia volgde in 2022 een aantal militaire trainingen waardoor ze kennismaakte met verschillende onderdelen van het Nederlandse leger. Maar anders dan prinses Ingrid Alexandra hoeft Amalia niet zelf in dienst. Dat is ook een groot verschil met prinses Leonor, de troonopvolger van Spanje. 

Conclusie

De 20-jarige prinsessen leiden redelijk gelijkwaardige levens, al kun je dat natuurlijk nooit écht beoordelen. Op het gebied van hun carrière maken de prinsessen andere keuzes, maar ze kunnen het ondanks dat goed met elkaar vinden. De twee hebben dan ook, als we prinses Amalia mogen geloven, veel aan elkaar. Prinses Ingrid Alexandra heeft helaas ook ervaren hoe het is om bedreigd te worden. Afgelopen week werd een gewapende man op het vliegveld van Oslo opgepakt die met de Noorse prinses wilde trouwen. 

Foto's: ANP / Ida Bjørvik, The Royal Court / RVD Gemmy Woud-Binnendijk 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--