Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leonor en Amalia: lijken de levens van de prinsessen op elkaar?

31 oktober 2023 · Leestijd 4 min

De Spaanse prinses Leonor is pas net 18 jaar en prinses Amalia wordt op 7 december 20 jaar oud. Hoewel hun levens erg verschillend zijn, hebben ze allebei dezelfde toekomst. Wij zochten uit in hoeverre de prinsessen op elkaar lijken.

Hun 18e verjaardag vierden zowel Amalia als Leonor niet met een groot galadiner, zoals de Deense prins Christian een aantal weken geleden nog deed. Zo hield prinses Amalia voor haar verjaardag een toespraak in de Raad van State en legt Leonor op de dag dat zij volwassen wordt een eed af aan de grondwet. Maar in hun opvoeding zien we wel een aantal verschillen tussen de twee. 

Lees verder onder de foto. 

Prinses-Amalia-Raad-van-State
Een bijzonder moment: een dag na haar achttiende verjaardag wordt ze door haar vader koning Willem-Alexander binnengeleid in de Raad van State, zoals dat officieel heet.

Leonor begon vroeg met koninklijke taken

Waar wij Amalia voor haar 18e vooral met fotomomenten en Koningsdagen zagen, verscheen Leonor al iets eerder in de media. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben ervoor gekozen om hun dochter meer in de luwte op te laten groeien, maar in Spanje is dit niet helemaal het geval. Op haar 13e verjaardag in 2018 geeft de oudste dochter van Felipe en Letizia haar eerste toespraak. En een paar jaar later gaat Leonor al zonder ouders op werkbezoek. Ook de laatste tijd zien we haar regelmatig, zo was ze onlangs nog bij de uitreiking van de Prinses van Asturiëprijzen.

Lees verder onder de foto's. 

Leonor_eerstesolobezoek.jpg
Leonor tijdens haar eerste solo-optreden.
Felipe, Letizia, Leonor en Sofía Prinses van Asturiëprijzen
Prinses Leonor met haar familie bij de Prinses van Asturiëprijzen.

Omdat prinses Amalia op het moment studeert aan de Universiteit van Amsterdam, heeft ze nog geen koninklijke taken. We zien haar daarom alleen met Prinsjesdag, Koningsdag en officiële fotomomenten verschijnen.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Amalia-fotomoment-start-studie-3
Prinses Amalia op de eerste dag van haar studie.

Lees verder onder de foto.

Maar aan het begin van dit jaar verraste de Prinses van Oranje nog met een kennismakingsbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Iets wat de Prinses van Asturië, zoals de titel van Leonor luidt, nog niet heeft gedaan. 

Koningspaar en Amalia op Saba 2023
Koningspaar en Amalia op Saba in 2023.

Aanwezig bij koninklijke gelegenheden

Maar ondanks dat Amalia nog geen solo-optreden op haar naam heeft staan, is ze wel regelmatig te gast op koninklijke feesten. Afgelopen mei was ze nog samen met haar oma, prinses Beatrix, op Buckingham Palace. Hier bezocht ze de dag voor de kroning van koning Charles een receptie. En net als bij de verjaardag van prins Christian, was Amalia samen met andere royals in 2022 op de 18e verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra. Het zijn allemaal evenementen waar we Leonor nog niet zien. 

Lees verder onder de foto's.

Amalia en Beatrix London
Prinses Amalia was voorafgaand aan de kroning van Charles aanwezig bij een receptie in Buckingham Palace. Daar was zij samen met haar grootmoeder, prinses Beatrix. "De receptie in Buckingham Palace was voor mij vooral echt heel bijzonder. Het was de eerste keer dat ik alleen met mijn grootmoeder samen een bezoek deed", aldus Amalia.
christian-estelle-ingrid-alexandra-amalia-elisabeth
V.l.n.r.: Prinses Estelle, Prinses Ingrid-Alexandra, prins Christian, prinses Amalia, prinses Elisabeth.

Rol in het leger 

Waarom de Spaanse prinses niet bij deze evenementen is, weten we niet. Maar Leonor is op het moment wel erg druk met haar opleiding aan de Algemene Militaire Academie van Zaragoza. Haar opleiding zal drie jaar duren en bestaat uit een training bij de landmacht, marine en de luchtmacht. 

Lees verder onder de foto's. 

Spaanse-nationale-feestdag-2023-leonor1
Prinses Leonor tijdens de nationale feestdag in Spanje in 2023.
Leonor militaire academie

Dat Leonor zo'n flinke training krijgt, heeft te maken met dat zij later als staatshoofd ook opperbevelhebber van het leger zal zijn. In Nederland zit dat net iets anders. Amalia heeft niet diezelfde rol en dus hoeft zij geen militaire opleiding te volgen. In 2022 maakte de prinses kennis met verschillende onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Zo vloog ze mee met een F-16 van de luchtmacht en maakte ze een rit in een gevechtstank. 

Lees verder onder de foto's. 

prinses-van-oranje-maakt-kennis-met-de-koninklijke-luchtmacht-02
prinses-van-oranje-maakt-kennis-met-de-koninklijke-landmacht-06

Amalia en Leonor persoonlijkheid

Wat betreft hun persoonlijkheid, weten we dat de prinsessen allebei ijverig zijn. Amalia haalt goede cijfers op school en slaagde cum laude voor haar eindexamen. Leonor doet het net als Amalia goed op school. Zo omschreef een docent van het UWC in Wales, waar Leonor naar school ging, de prinses als iemand met een passie voor leren.

Lees verder onder de foto.

Felipe, Letizia, Leonor en Sofía
Leonor, koning Felipe, koningin Letizia en zusje Sofía tijdens de Leavers Celebration van het UWC.

En dat niet alleen, want de Spaanse prinses heeft ook een goed gevoel voor humor. Iets wat ze op Huis ten Bosch zeker waarderen. Amalia vertelde tijdens het afgelopen fotomoment: "Ik kan u verzekeren dat het er bij ons thuis heel humorvol aan toe gaat en dat we enorm om elkaar kunnen lachen."

zomerfotosessie 2023

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--