Dit valt op aan de kersttoespraken van de koning
Op eerste kerstdag wordt het jaarlijks uitgezonden: de traditionele kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Daarin blikt de koning terug op het afgelopen jaar en eindigt met een hoopvolle boodschap richting het volk. Wat valt er op aan de kersttoespraken van koning Willem-Alexander? Je leest het in dit artikel.
Bijna honderd jaar geleden, in 1931, geeft koningin Wilhelmina haar kersttoespraak voor het eerst op de radio. Koningin Juliana maakt er daarna een traditie van door dit jaarlijks op eerste kerstdag te doen. In 2000 stapt koningin Beatrix over van het medium radio naar televisie. Anno 2024 verschijnt koning Willem-Alexander nog altijd in miljoenen huiskamers tijdens Kerstmis. Theoloog Alain Verheij neemt de kersttoespraken van de koning onder de loep.
Inclusiviteit
"Het sterke aan de manier waarop de koning kerst meeneemt in zijn toespraak, is dat het heel inclusief gebeurt", vertelt Alain Verheij. "Hij doet het niet zo dat het een exclusief christelijk verhaal wordt maar hij meldt gelijk: dit is een verhaal dat goed nieuws moet zijn voor iedereen." De theoloog denkt dat koning Willem-Alexander dit bewust doet. "Omdat hij ook wel weet: van dit land gelooft ongeveer de inwoners überhaupt niet in God."
Lees verder onder de foto.
Bijbelteksten
Het valt Alain op dat de koning de afgelopen jaren weinig heeft gedaan met het kerstverhaal zelf maar teruggrijpt naar andere Bijbelteksten of het met een andere zin aanstipt. "De apostel Paulus heeft het heel mooi verwoord: de liefde is geduldig en vol goedheid", vertelt de koning in 2020 tijdens de kersttoespraak.
Ook interessant om te lezen: dit betekent de Bijbel voor koning Willem-Alexander.
Beeldgebruik
Als de theoloog nog een tip zou geven voor de volgende toespraak, is het om extra beeldmateriaal te gebruiken. Nu zien we eigenlijk alleen maar een pratende koning. "Beelden van werkbezoeken die hij door het hele jaar heen heeft gedaan, beelden van actualiteiten die hij beschrijft. Dat zouden dingen kunnen zijn die zijn speech qua zeggingskracht zouden kunnen versterken", duidt Alain Verheij. De Belgische koning Filip doet dit bijvoorbeeld al. Op 25 december zien we of onze koning hier dit jaar ook mee gaat werken.
Beeld: RVD - Valerie Kuypers / RVD - Martijn Beekman / ANP
Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven