Koning Willem-Alexander spreekt zich uit over mensenrechtensituatie in Kenia

Het omstreden staatsbezoek aan Kenia zit erop. Van tevoren waren er protesten, vooral onder Keniaanse jongeren, en werd het koningspaar ontmoedigd om te komen. Tijdens dit bezoek ging koning Willem-Alexander het onderwerp mensenrechten niet uit de weg.
De timing van het staatsbezoek aan Kenia zorgde voor veel discussie. Afgelopen zomer braken er immers rellen uit bij een protest van jongeren tegen belastingverhogingen. De veiligheidsdiensten grepen toen hard in bij een bestorming van het parlementsgebouw en door politieschoten kwamen meer dan veertig mensen om het leven. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen maanden tientallen mensen door politiegeweld omgekomen en tientallen mensen ontvoerd. De situatie in het land, waardoor het koningspaar hun eerdere bezoek heeft afgezegd, is dus niet verbeterd. Het staatsbezoek aan Kenia ging door, ondanks de vele protesten.
Lees ook over:
Dit was Kenia: de mooiste foto's van het uitgaande staatsbezoek
Meteen de vinger op de zere plek
"De Kenianen willen – net zoals de Nederlanders – dat hun rechten als vrije burgers worden gerespecteerd en dat hun stem wordt gehoord", sprak de koning tijdens zijn eerste toespraak in Kenia. De koning greep het eerste moment aan dat er was om de vinger op de zere plek te leggen. "Wij waarderen het zeer dat er ruimte is om de zorgen die er leven te bespreken".
Kenia niet de rug toekeren
Op de eerste dag van het bezoek stond er een gesprek met jongeren op de agenda. Dit gesprek was beladen, zo vroeg een van de jongeren aan het koningspaar: "Wat doen jullie hier?" Maar de koning bleef rustig en reageerde ook op de petitie die was opgezet om het staatsbezoek tegen te houden.
Lees ook over:
Zó ging het gesprek van het koningspaar met de Keniaanse jongeren
"We hebben over de petitie gehoord, en ook dat 22.000 mensen hebben getekend", zo reageerde de koning. "Maar een staatsbezoek is niet van mens aan mens. Het is van een land aan een land". Hij reageerde tevens op de vraag waarom hij Kenia alsnog wilde bezoeken. "Als je je omdraait en niet komt, draai je je rug naar Kenia. En dan geef je jongeren niet de kans om zich te laten horen en deze gesprekken te voeren". Koningin Máxima voegde toe: "We willen helpen".
Lees verder onder de foto.

"Jonge Kenianen willen serieus genomen worden"
Ook in zijn toespraak op het staatsbanket in Nairobi haalt koning Willem-Alexander de mensenrechten in het land aan. "We moedigen alle inspanningen aan om te zorgen dat er verantwoording plaatsvindt bij mensenrechtenschendingen. Jonge Kenianen willen serieus genomen worden. Om als vrije burgers te werken aan de toekomst van hun land", aldus de koning.
Lees verder onder de foto.

De wil om te veranderen is er
Met de president van Kenia, William Ruto, heeft de koning goede gesprekken kunnen voeren, zo vertelt Willem-Alexander tijdens het persgesprek. "Een van de gesprekken ging over mensenrechten en straffeloosheid, met name naar aanleiding van de rellen die vorig jaar hier hebben plaatsgevonden", zei de koning. "We hebben daar met de president over gesproken, met jongeren en vandaag ook bij de Supreme Court." Er is volgens de koning goede wil om er iets aan te veranderen. "Dat gaat natuurlijk nooit snel genoeg, jongeren hebben het vertrouwen verloren en dat vertrouwen moet eerst teruggewonnen worden. Maar ik weet zeker dat er hele grote groepen in Kenia er heel hard aan werken om de rechtsstaat en de democratie te verbeteren."
Lees verder onder de foto.

Politieagenten niet goed opgeleid
Willem-Alexander reageerde ook op het politiegeweld van afgelopen zomer, waarbij veel gewonden en doden vielen. "Mensen wisten niet wat ze moesten doen en zijn maar gaan schieten", zei de koning tijdens het persgesprek. "Dat is niet goed te praten, maar aan die kant moet je ook werken: hoe leid je je politie op? En degenen die excessief geweld gebruikt hebben, moeten onderzocht worden."
Beeld: ANP.

Geschreven door
Renée Prenger