Dít wist jij nog niet: 10x feitjes over Koningsdag
Het is bijna tijd voor oranje tompoucen, struinen over de kleedjesmarkt en natuurlijk het grote feest in Emmen. Morgen kleurt heel Nederland oranje en vieren we feest tijdens Koningsdag. Maar wist jij dat de voorloper van Koningsdag al ontstond in de 19e eeuw? Lees verder voor meer feitjes over Koningsdag die jij misschien nog niet weet.
#1 Koning Willem Alexander peilde interesse Koningsdag bij familie
Toen Willem-Alexander koning werd in 2013 vroeg hij zijn familie naar hun interesse om bij de viering te zijn. Dat vertelde zijn neef, prins Floris, woensdag aan tafel bij het televisieprogramma Beau. Voor de neven van de koning is het niet verplicht om bij Koningsdag aanwezig te zijn. "Wij zijn geen lid meer van het Koninklijk Huis, dus er is geen reden voor ons om daar te zijn. Toen mijn neef koning werd, heeft hij het ons gevraagd. Dus als we het niet meer willen was dat het moment om nee te zeggen", aldus Floris.
Lees verder onder de foto.
#2 Koningin Beatrix vierde Koninginnedag niet op haar verjaardag
Bij Koninginnedag denk je waarschijnlijk al snel aan de verjaardag van de koningin. Toch was dit niet het geval bij prinses Beatrix. De toenmalige koningin besloot uit respect de verjaardag van haar moeder, koningin Juliana, aan te houden. Een andere overweging voor deze keuze waren de weerstomstandigheden. Prinses Beatrix is namelijk jarig op 31 januari. Niet bepaald de maand met de beste weersverwachtingen voor een feest in de open lucht.
Lees verder onder de foto.
#3 Tijdens de coronapandemie werd Koningsdag ook wel Woningsdag genoemd
Gelukkig is de coronapandemie alweer afgelopen, maar veel van ons zullen Koningsdag 2020 nog wel herinneren. De verjaardag van de koning kon door de maatregelen niet op de 'normale' manier worden gevierd. Het koninklijk paar en de prinsessen vierden deze dag thuis op Paleis Huis ten Bosch. In Maastricht, waar het feest oorspronkelijk zou plaatsvinden, waren geen activiteiten gepland. Koningsdag werd in 2020 dan ook wel Woningsdag genoemd.
Lees verder onder de foto.
#4 Koningsdag wordt niet altijd op 27 april gevierd
De eerste Koningsdag werd niet op de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd. In 2014 viel 27 april op een zondag, dus werd het feest verplaatst naar zaterdag 26 april.
Lees verder onder de foto.
#5 De eerste Koningsdag vond plaats in de Rijp en Amstelveen
De Rijp en Amstelveen hebben een historische gebeurtenis op hun naam staan, ze waren namelijk de locatie voor de eerste Koningsdag in 2014.
Lees verder onder de foto.
#6 De vrijmarkt is in het leven geroepen om protesten te voorkomen
Bijna heel Nederland struint op Koningsdag de vrijmarkt af, op zoek naar de beste koopjes. De vrijmarkt is tegenwoordig niet meer weg te denken van het straatbeeld op de verjaardag van de koning. Toch is dit niet altijd zo geweest. De vrijmarkt is in de jaren 70 ingezet als middel tegen de protesten op Koninginnedag tegen het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. Het Oranjecomité van Amsterdam bedacht hier een oplossing voor – de vrijmarkt. Door de populariteit van deze markt in het centrum van de stad, was er geen ruimte meer voor protesten. De vrijmarkt bleek ontzettend succesvol en al snel nam de rest van Nederland deze gewoonte over.
Lees verder onder de foto.
#7 De koning wordt dit jaar 57 jaar oud
Iedereen weet dat we op Koningsdag de verjaardag van de koning vieren, maar hoe oud wordt hij eigenlijk? Gelukkig weten wij het! Koning Willem-Alexander mag dit jaar 57 kaarsjes uitblazen.
Lees verder onder de foto.
#8 De voorloper van Koningsdag werd gevierd in de 19e eeuw
Op 31 augustus 1885 werd prinses Wilhelmina vijf jaar. Ter gelegenheid van deze feestelijke dag werd de eerste Prinsessedag gevierd. Dit was de voorloper van Koninginnedag en Koningsdag. Deze dag was in het leven geroepen door de liberalen, die met dit feest de nationale eenheid wilden benadrukken.
Lees verder onder de foto.
#9 Willem-Alexander is de eerste mannelijke Nederlandse vorst in 123 jaar
Koning Willem III was lange tijd de laatste koning van ons land, totdat koning Willem-Alexander in 2013 ingehuldigd werd. Deze koning regeerde van 1849 tot zijn dood in 1890. Toen volgde zijn dochter Wilhelmina hem op, onder regentschap van haar moeder koningin Emma.
Lees verder onder de foto.
#10 Koningin Beatrix brak met een lange traditie
De eerste Koninginnedag ter ere van koningin Wilhelmina zag er heel anders uit dan de Koninginnedag en Koningsdag die we nu kennen. Nu vertrekt de koninklijke familie jaarlijks naar een plek in Nederland om het Nederlandse volk te bezoeken. In 1890 werd Wilhelmina koningin en in 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. De koningin zocht het volk niet op, maar nam samen met haar familie op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af. Beatrix besloot in haar tijd als koningin dit om te draaien. Op Koninginnedag in 1981 bracht koningin Beatrix een bezoek aan Veere en Breda.
Benieuwd naar de eerste Koninginnedag en Koningsdag van de Oranjes? Lees hier meer.
Foto's: ANP
Geschreven door
Lydia Reitsma